EXCLUSIV Soarta Dosarului 10 august, sub semnul întrebării. Doru Mărieș, dezvăluire incendiară: "SPM e de fapt o unitate militară în subordinea MApN!"


EXCLUSIV Soarta Dosarului 10 august, sub semnul întrebării. Doru Mărieș, dezvăluire incendiară: "SPM e de fapt o unitate militară în subordinea MApN!"

În contextul în care șeful Secției Parchetelor Militare, Cătălin Ranco Pițu, a declarat recent că Dosarul 10 august nu a ajuns încă la instituția pe care o conduce pentru a fi instrumentat, dar că estimează că va fi trimis de către instanță către procurorii militari în 1-2 luni, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Doru Mărieș, a subliniat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, că precizarea în cauză făcută de cel care conduce SPM e una mincinoasă, prin care încearcă să amăgească victimele care așteaptă să li se facă dreptate după abuzurile comise de forțele de ordine în cadrul "jandarmeriadei" împotriva protestatarilor pașnici din 10 august 2018. 

Mai mult decât atât, Doru Mărieș a atras atenția că Secția Parchetelor Militare reprezintă de fapt o unitate militară în subordinea MApN, prezentând în acest sens un document pe care-l puteți vedea mai jos, ceea ce relevă că instituția judiciară cu pricina nu e independentă de factorul politic, respectiv militar. 

CITIȚI ȘI INTERVIUL ANTERIOR: EXCLUSIV Groparii Dosarului Revoluției, de la SPM, acuzați cu documente de INFRACȚIUNI grave. Doru Mărieș: "Ranco Pițu a primit bolovanul în cap de la ÎCCJ!"

Redăm interviul:

Reporter: Date fiind elementele pe care le-ați prezentat într-un interviu anterior, cum să ne mai așteptăm la un rezultat pozitiv în ceea ce privește soluționarea Dosarului 10 august? Pițu a declarat pentru o publicație online că Dosarul 10 august „va fi lucrat corect, repede, iar soluția va fi cea care decurge din probatoriu. Înțeleg importanța extraordinară a Dosarului 10 August, va fi soluționat bine și în timp rezonabil”. Mai putem avea totuși încredere în actuala SPM?  

Doru Mărieș: Colonelul Ranco Pițu și-a arătat în interviu viitorul foarte roz, în fața distinsei ziariste. În primul rând, SPM, prin nelucrarea și acțiunile nelegale pe care le-a întreprins în acest dosar, trimițându-l la DIICOT, fără ca acesta să fie cerut conform declarației procurorului-șef al DIICOT de la acea vreme, Felix Bănilă (declarație pe care o puteți citi AICI), a făcut ca acest dosar să o ia pe urma dosarelor istorice. Deși nu se glumește cu asemenea dosare, vreau să vă spun că foarte mulți participanți la evenimentele din 10 august m-au întrebat "Domnule Mărieș, o luăm pe urma dvs.?". Iar eu le-am răspuns "Nu aveți cum să ne ajungeți ca timp și nici nu vă doresc". Argumentez "nici nu îmi doresc" prin faptul că în acest an, pe data de 10 august 2021, Asociațiile 21 Decembrie 1989 și Eurocivica au organizat în fața Parchetului General un protest cerând soluționarea urgentă a dosarului. Informațiile pe care le-am primit la audiența din acea zi, transmise de SPM, adică de Ranco Pițu, erau că dosarul se va reîntoarce cel mai târziu până în octombrie. Acum suntem în noiembrie, iar Ranco Pițu transmite că știe el că dosarul se va întoarce la SPM în 1-2 luni. Deci înseamnă practic că se întoarce anul viitor. Tot în interviu, Ranco Pițu spune că s-a gândit deja la echipa pe care să o învestească să lucreze la Dosarul 10 august, fără a da nume. În februarie 2021 Ranco Pițu și doamna procuror general Gabriela Scutea îl numeau pe colonelul Tudor Marian în funcția de adjunct al SPM, argumentând că trebuie să vină Dosarul 10 august și să-l preia Tudor Marian, adică cel care trimisese nelegal dosarul la DIICOT, necerut de Bănilă. Tudor Marian a fugit la pensie în mai 2021, lăsând de izbeliște Dosarul 10 august. Despre Pițu am primit o informație din cadrul SPM conform căreia a afirmat clar că speră să reziste în această funcție până anul viitor, când împlinește 25 de ani de muncă, și că se pensionează. Probabil eșecul în ceea ce privește avansarea, ce ar fi trebuit să aibă loc la 1 decembrie 2021, l-a făcut să clacheze zilele astea. Când a acordat interviul (pentru Spotmedia - n.red.) era voinic, numai că informația primită nu este una nouă. Eu știu încă din vară că perspectiva lui de atunci și-o evalua cu speranța că că Dosarul Revoluției va fi soluționat de către ÎCCJ la anul și că între timp el va obține funcția de general, urmând a fi avansat la 1 decembrie 2021. Deci, ca atare, el spera că soluționarea Dosarului Revoluției va fi tergiversată de ÎCCJ, iar între timp va obține gradul de general. Din acest motiv am spus că ÎCCJ, prin decizia dată, i-a dat un bolovan în cap lui Pițu.

În ceea ce privește Dosarul 10 august, în opinia mea nu se pot face aprecieri atât timp cât el se află la instanță. Noi nu știm când va da un judecător o soluție. Ca atare, Ranco Pițu nu poate să-și construiască o perspectivă a preluării de la instanță a dosarului. Afirmația privind Dosarul 10 august nu e altceva decât o tentativă de amăgire a victimelor, ca să spun elegant. În realitate, o urmă a Dosarului 10 august, care a rămas la SPM, e acolo de peste 3 ani. De ce nu a continuat Ranco Pițu cercetările?!  

O altă afirmație neprofesional făcută în interviu e cea în care transmite că va relua cercetările de acolo de unde au fost oprite atunci când au trimis dosarul la DIICOT. Păi între timp dosarul nu mai arată așa cum a fost trimis la DIICOT. Cocoș, Sindile și Cazan au fost scoși de sub urmărire de către Doru Stoica. El trebuia să afirme că de îndată ce dosarul se va întoarce, cunoscând probele împotriva lui Cucoș, Cazan și Sindile, îi va pune sub urmărire și va extinde urmărirea către decidenții politico-militari de la acea vreme. Dar tot eu vin și vă spun că acest procuror e lipsit de profesionalism și tact. Cum poți să afirmi pentru presă și să anticipezi unele decizii ale unui presupus procuror / procurori pe care eventual vei apuca să-i numești în Dosarul 10 august?! Singurul decident pe dosar e procurorul de caz, nu șeful lui!

Vedeți de ce nu am eu încredere în Unitatea Militară 02520 București din Bulevardul Libertății nr. 12-14, seria SPM?  

Reporter: Ce particularitate are această unitate?  

Doru Mărieș: De la această unitate eu am cerut la un moment dat un document. Mi s-a spus că trebuie să plătesc 10 lei. Iar de la casierie mi s-a eliberat această chitanță. SPM e de fapt o unitate militară în subordinea MApN. Deci în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, instituție căreia îi spunem Ministerul Public, funcționează o unitate militară, subordonată procurorului general al României, Gabriela Scutea. 

Reporter: Asta înseamnă că SPM e o instituție subordonată politic și militar.  

Doru Mărieș: Cum stăm cu independența justiției care nu se subordonează nici factorului politic nici factorului militar? Opinia publică nu cred că a văzut o asemenea chitanță până acum.  

Reporter: Cum putem ajunge totuși la asigurarea în România a independenței actului de justiție, atât în ceea ce privește factorul militar, cât și cel politic?  

Doru Mărieș: De mai bine de 5 ani Asociația 21 Decembrie solicită înființarea unei Secții Speciale în cadrul Parchetului General, cu procurori civili și eventual procurori militari, care să aibă ca atribut cercetarea faptelor contra umanității săvârșite în perioada 1945-1990.  

Reporter: La cum arată acum configurația parlamentară ne putem aștepta la găsirea unui consens pe un asemenea proiect?  

Doru Mărieș: Îmi permiteți și mie o întrebare? Națiunea română are dreptul la 32 de ani de la Revoluția din 1989 să cunoască adevărul? Vreau să văd și eu ce parlamentar va avea îndrăzneala să voteze împotriva unei legi ce ar face posibilă începerea cercetării, cu un decalaj de 32 de ani față de o altă fostă țară comunistă, mă refer la Polonia, care a soluționat peste 22 de mii de dosare cu privire la perioada crimelor comunismului. Aceasta e diferența între statul polonez și statul român pe tărâm judiciar, între o națiune în care politicienii și structurile militare nu au tras la căderea comunismului în toamna lui 1989 și își doresc adevărul și politicienii și structurile militare de la București, unde o parte din clasa politică a dat ordin și o parte a structurilor militare a tras, ucigând peste 1200 de oameni și rănind alte câteva mii în Decembrie 1989. 

Redăm declarațiile recente făcute de Ranco Pițu în legătură cu Dosarul 10 august (în cadrul unui interviu publicat pe Spotmedia în data de 17 noiembrie 2021, pe care-l puteți citi complet AICI): 

Ioana Ene Dogioiu: Există teama că Dosarul „10 august” va avea aceeași soarta ca Dosarul Revoluției. După redeschiderea urmăririi prin infirmarea clasării, dosarul a revenit la Secţia Parchetelor Militare?

Ranco Pițu: Dosarul nu este acum la SPM, estimez că va ajunge în scurt timp, o lună–două. Va fi lucrat corect, repede, iar soluția va fi cea care decurge din probatoriu.

Ioana Ene Dogioiu: Unde este acum?

Ranco Pițu: La instanță, unde se judecă mai multe solicitări, plângeri împotriva soluțiilor, privind durata procesului penal, făcute de părțile din dosar.

Ioana Ene Dogioiu: Înțeleg importanța extraordinară a Dosarului „10 august”, va fi soluționat bine și în timp rezonabil.

Ranco Pițu: Dosarul a plecat de la dvs la DIICOT cu șefii Jandarmeriei având calitate de suspecți. De acolo veți relua cercetarea?

Ioana Ene Dogioiu: Exact de acolo.

Ranco Pițu: Tot ce ați audiat, toate actele de UP sunt intacte?

Ioana Ene Dogioiu: Da, rămân valabile.

Ranco Pițu: Ați stabilit echipa care va instrumenta „10 august”?

Ioana Ene Dogioiu: Nu. Când îl vom avea pe masă, voi desemna prin rezoluție procurorii care se vor ocupa de dosar. Am deja o idee cu privire la echipă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.