Mesajul emoționant al surorii lui Cristi Dide, arestat abuziv pentru 30 de zile: „I-am scris să îl întreb cum aș putea să îl ajut. Mi-a răspuns că l-ar ajuta să nu mă mai întorc, pentru cã țara este fără scăpare”


Mesajul emoționant al surorii lui Cristi Dide, arestat abuziv pentru 30 de zile:  „I-am scris să îl întreb cum aș putea să îl ajut. Mi-a răspuns că l-ar ajuta să nu mă mai întorc, pentru cã țara este fără scăpare”

Societatea civilă condamnă, pe rețelele sociale, arestarea pentru 30 de zile a protestatarului Cristian Mihai Dide, în urma unui gest mai puțin obișnuit prin care a dorit să demonstreze opiniei publice ce instituție abuzivă, excesivă și absurdă e DIICOT care „combate” un așa-zis trafic de cânepă, în vreme ce pe sub nasul autorităților sunt traficate fără probleme droguri de mare risc. 

Protestul lui Dide a fost unul reușit, scoțând la lumina incompetența din cadrul Parchetului anti-mafie și crimă organizată. Prețul plătit pentru gestul său - 30 de zile de arest preventiv - este însă considerat mult prea mare de majoritatea comentatorilor din spațiul public. 

Probabil procurorii s-au simțit batjocoriți de acțiunile lui Dide și s-au răzbunat pe el arestându-l în forță, umilindu-l. Ce nu pot înțelege chiar deloc este decizia judecătorului de drepturi și libertăți care a hotărât arestarea preventiva a lui Dide pe 30 de zile. Cât a contat în decizia anchetării și arestării faptul ca Dide a fost unul dintre cei care au întreținut protestele #Rezist anti-PSD din Piața Victoriei începând cu 2017? Este arestare politică? Care era pericolul social reprezentat de Dide ca să se impună arestarea lui? Ar fi vândut el drogurile? NU , pentru ca le-a trimis procurorilor, la sediul serviciului lor. Ar fi influențat el martorii dacă ar fi fost cercetat în libertate? NU , pentru ca martorii sunt chiar procurorii, adică cei care i-au făcut dosar penal. Atunci, de ce?”, se întreabă jurnalista Ondine Gherguț pe pagina sa de Facebook.

Vocilor care cer eliberarea lui Dide din arest li s-a alăturat și sora protestatarului, Ștefania Dide, plecată din țară de mai multă vreme. Ea spune că a preferat, de-a lungul timpului, să păstreze discreția în legătură cu acțiunile fratelui său. Abuzul de acum autorităților o determină însă să-și spună un punct de vedere în legătură cu cazul de față, dar și cu situația în care se află România, așa cum se vedea ea dinspre diaspora.

CITEȘTE ȘI: Adevărul din spatele arestării de către DIICOT a „traficantului de droguri de risc” Cristi Mihai Dide – cel care a dezvăluit, de fapt, în premieră absolută că Florin Cîțu a condus beat și a făcut pușcărie în SUA

Redăm integral mesajul Ștefaniei Dide

„Am preferat mereu să mă țin departe de orice activitate sau lucru care m-ar scoate din confort, deși știu bine că adevarul, dreptatea, schimbarea se găsesc dincolo de stabilitate, bani, călătorii și viață bună. De altfel, majoritatea oamenilor știu că minunile se întâmplă în afara a ceea ce ne place, după multă muncă și sacrificii. Și cu toate acestea preferăm să stăm aici, în comoditate și mediocritate, să așteptăm să se întâmple schimbări de orice fel, făcute de alții.

Tot din confort m-am gândit să scriu și rândurile acestea, din confort și din respect pentru cei care nu m-au întrebat niciodată nimic despre ceea ce simt și ce gândesc despre acțiunile lui Mihai. Pentru că eu am fost întotdeauna copilul bun, cuminte și respectuos care și-a văzut de treabă și a adus doar note bune și zâmbete celor din jur. Pentru că așa a fost să fie, clișeu sau nu, eu, fata, copilul cuminte și el, baiatul, rebelul. Și presupun că, printre cunoscuți și necunoscuți, este greu de înțeles asocierea dintre două persoane așa diferite și, de pus întrebări, mai ales că eu nu am vorbit niciodată de părerea mea vis-a-vis de acțiunile civice ale lui Cristian-Mihai Dide.

Acum consider că măcar atât pot să fac.

Să scriu aici că acel copil cuminte l-a admirat și îl va admira pentru restul vieții lui pe rebelul din familie. Pentru că, încă din copilărie, am știut că oamenii ca el sunt vizionari și demni de urmat, și mai ales, sunt cei mai de încredere. Pentru că, la problemele mari, el a fost prima persoana care am știut că mă poate ajuta cu informații, cunoștințe, sfaturi, prezență sau bani. Și toți prietenii lui apropiați, foștii angajați, copiii pe care i-a făcut fericiți în fiecare an de Crăciun, oamenii care îl știu cu adevărat cine este, știu despre ce vorbesc.

Îmi amintesc că la 6 luni după ce am plecat din țară, i-am scris să îl întreb cum aș putea să îl ajut. Mi-a răspuns că l-ar ajuta să nu mă mai întorc, pentru cã țara este fără scăpare, dar că el rămâne să mai încerce, să dea din coate și să se sacrifice, pentru că cineva trebuie să facă și asta, și ar prefera ca măcar pe mine să mă știe bine și fericită.

Paradoxal, trăiesc în țara unde transportul în comun este gratis, țara care are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Europa și țara unde urmează să se legalizeze creșterea a patru plante de cannabis pentru consumul propriu, ceea ce va face din Luxembourg prima țară din Europa care legalizează creșterea și consumul acestei plante. Țara asta are și ea și mame și copii și bune și rele, dar a preferat să fie cu un pas înainte și să recunoască și să reglementeze o realitate pentru că știe că acestă abordare este cea mai sigură soluție de control și știe că acest curaj legislativ este promotor.

În România, tocmai s-a dispus arest preventiv de 30 de zile pentru un autodenunț din ianuarie, al unei persoane care a demostrat practic autorităților, printr-un gest de civil disobedience sau nesupunere civică în română, cât de ușor este să cumperi droguri ușoare și să le distribui. Dispunere pe motiv de reiterare, adică, dacă omul este lăsat în libertate ar putea să demonstreze autorităților, din nou, în același act de protest, un lucrul care se întâmplă zilnic în sute de alte cazuri serioase. Deși, din ianuarie și până acum nu a “reiterat” această demonstrație, și nici nu a deținut și nici nu a consumat vreodată substanțe ca cele primite de DIICOT prin poștă.

O decizie dată de o justiție română care nu are maturitatea și nici cunoștințele necesare să judece o problemă pe fond, pentru că judecători tineri sunt obtuzi și lipsiți de curaj sau viziune, pentru că nu mai există speranță.

Este trist și stupefiant cât de departe este România de civilizație și de o gură de aer proaspăt. Țara nu mai are scăpare, și mi-aș dori să vadă și el lucrurile așa, și să își folosească potențialul într-un loc unde ar fi apreciat. Dar el va rămâne pe baricade, alături de toți ceilalți care sunt născuți să ducă lupte grele și să nu renunțe, cei care sunt născuți să schimbe mentalități.

Lui Mihai și tuturor celor ca el vă mulțumesc, căci confortul și ignoranța sunt droguri imense comparativ cu ce a primit DIICOT ca demonstrație, iar noi restul suntem prinși în ele și știm doar să scriem comentarii mai mult sau mai puțin malițioase și jignitoare, sau alții să propage știri false.

Vă mulțumesc și vouă celor de la Legalizăm.ro și Evoluție În Instituție pentru că îi sunteți alături lui Mihai așa cum ar fi trebuit să îi fiu și eu, pentru că sunteți la fel de vizionari și credeți în principii, pentru că rămâneți pe baricade.

Și le mai mulțumesc părinților noștri care sunt acolo indiferent de cât de mult înțeleg dimensiunea activități voastre, care și-ar dori doar o atmosferă caldă de Crăciun acasă, deși voi știți că țara arde și Crăciunul este doar o iluzie. Dar, ei și-au dus luptele și și-au făcut alegerile, unele greșite cu rezultate pe care voi luptați să le schimbați astăzi în bine”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.