Letonia cere prezență militară americană pentru a descuraja un eventual atac din partea Rusiei


Letonia cere prezență militară americană pentru a descuraja un eventual atac din partea Rusiei

Letonia are nevoie de o prezență militară permanentă a SUA pentru a descuraja Rusia și dorește să-și consolideze apărarea cu rachete americane Patriot, a declarat luni ministrul Apărării, Artis Pabriks, în timpul vizitei pe care șeful NATO a efectuat-o în țara baltică .

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, urma să sosească luni seara în capitala Letoniei, Riga, înainte de întâlnirea de astăzi cu 29 de omologi NATO. Alianța Nord Atlantică este alarmată de noua mobilizare a armatei ruse la granițele Ucrainei.

„Avem nevoie de asistență internațională suplimentară”, a declarat Pabriks, adăugând faptul că Letonia își dorește ”o prezență (militară) permanentă a Statelor Unite în țară”, și o apărarea maritimă și aeriană concretizată prin utilizarea unor sisteme Patriot de rachete sol-aer.

Trupele NATO au efectuat un exercițiu de luptă într-o pădure letonă înzăpezită, la care au participat aproximativ 1.500 de soldați. În scenariul operațiunii, trupele NATO încercau să oprească un atac asupra capitalei Riga, perturbând și oprind înaintarea adversarului neidentificat la nord de oraș.

„Descurajarea este esențială”, a spus locotenent-colonelul canadian John Benson, comandantul grupului de luptă NATO din Letonia.

Ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și a sprijinului acordat de Moscova pentru separatiștii din estul Ucrainei, NATO a desfășurat patru grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion pentru a apăra Polonia și statele baltice Lituania, Letonia și Estonia din iulie 2017.

Moscova spune că nu are intenția de a invada Țările Baltice sau Polonia și acuză NATO că destabilizase Europa prin apropierea trupelor de granițele Rusiei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, de asemenea, că nu există „nicio amenințare iminentă” împotriva NATO.

În mai, Rusia a adunat 100.000 de militari la granița cu Ucraina, cel mai mare număr de la anexarea Crimeei în 2014, conform oficialilor occidentali, în noiembrie Kremlinul determinând o altă acumulare militară impresionantă la granița cu Ucraina.

Statele baltice sunt văzute ca fiind cel mai vulnerabil flanc al NATO, deoarece sunt legate de teritoriul principal al alianței doar printr-un coridor terestru de aproximativ 60 km (37 mile) între Polonia și Lituania cunoscut sub numele de coridorul Suwalki.

Experții militari avertizează că Rusia, prin Belarus, ar putea ocupa coridorul, obținând o zonă de circulație rapidă pe uscat către enclava sa puternic fortificată Kaliningrad de la Marea Baltică.

Trupele americane sunt staționate în Germania, dar ar putea să nu ajungă suficient de repede în Țările Baltice în cazul unui astfel de atac, spun experții.

„Avem revizionism în acest moment în Rusia... din această perspectivă nu putem întârzia în situația în care ne aflăm”, a spus Pabriks, referindu-se la o declarație a președintelui rus Vladimir Putin, potrivit căreia acesta ar inversa prăbușirea Uniunii Sovietice dacă ar avea o șansă de a modifica istoria modernă a Rusiei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.