Varșovia solicită noului guvern de la Berlin despăgubiri uriașe pentru pagubele produse de armata germană în Polonia. Anunțul premierului Morawiecki


  • ACP
  • Dec 2, 2021 19:12
  • 3176
Varșovia solicită noului guvern de la Berlin despăgubiri uriașe pentru pagubele produse de armata germană în Polonia. Anunțul premierului  Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat, într-un interviu pentru cotidianul „Super Express”, că va solicita noului guvern de la Berlin, ce va fi condus de social democratul Olaf Scholz, plata despăgubirilor pentru pagubele produse de armata germană în Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

După ce a avut de făcut față mult timp atitudinii neprietenoase a Germaniei în perioada Merkel, atitudine manifestată în special în cadrul organismelor Uniunii Europene, Varșovia pune noul guvern german de centru-stânga în fața primei situații complicate, chiar înainte de preluarea mandatelor de către noii miniștri. 

„Am semnat ordonanța de înființare a Institutului pentru Pierderi de Război. Ne dorim ca toate calculele care au fost efectuate până acum cu munca echipei parlamentare să poată produce efectul adecvat în următoarele câteva luni”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki. 

„Din Polonia a fost furată o cantitate inimaginabil de mare de bunuri. Este de datoria noastră să revendicăm aceste pierderi, să luptăm pentru aceste bunuri pierdute”, a mai spus el. 

Comisia parlamentară înființată în 2017 pentru a calcula pagubele cauzate Poloniei de către Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a anunțat că raportul final va fi gata până în februarie 2022. 

Potrivit estimărilor poloneze anterioare, bazate pe inventarul din 1946, la care s-au adăugat dobânzi, prejudiciul produs de armata germană s-ar ridica la aproximativ 800 de miliarde de euro, estimandu-se în prezent că suma anunțată ar putea ajunge 883 miliarde euro

„Dar nu este vorba doar de active. Am pierdut șase milioane de oameni. S-a făcut o mare a lacrimilor mamelor noastre, o mare a sângelui părinților noștri. Ne-am pierdut libertatea, ne-am pierdut independența, ne-am pierdut șansa de dezvoltare economică normală. Polonia liberă și independentă nu poate merge pur și simplu înainte după o astfel de hecatombă”, a mai subliniat premierul polonez – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.