Un gest pe care în România nu o să-l vedeți vreodată: fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, acuzat de corupție, se retrage complet din politică


Un gest pe care în România nu o să-l vedeți vreodată: fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, acuzat de corupție, se retrage complet din politică

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, care demisionase din funcție în luna octombrie, a anunţat că se retrage din partid și din parlament, renunțând complet la viaţa politică.

Potrivit Deutsche Welle, politicianul în vârstă de 35 de ani a declarat presei că în ultimii zece ani, petrecuţi pe scena poltică, s-a străduit să facă numai bine. Totuşi, a explicat Kurz jurnaliştilor la Viena, în ultima vreme interesul său faţă de politică a început să pălească. Aceasta se datorează şi criticilor şi acuzaţiilor cu care a fost confruntat în ultimul timp. Bineînţeles că a făcut şi greşeli, a admis ex-cancelarul Austriei, spunând că este şi el doar un om.

Sebastian Kurz a subliniat, în context, că va dovedi că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate. Nou şef al Partidul Popular Austriac (ÖVP) ar urma să devină ministrul de Interne de la Viena, Karl Nehammer. 

La decizia de a păsări scena politică austriacă pare să fie contribuit, potrivit cotidianului austriac de mare tiraj "Kronen Zeitung", şi naşterea fiului său cu câteva zile în urmă. Conform aceleiaşi publicaţii, Kurz ar urma să preia un post de top în economia privată.

Sebastian Kurz și partidul pe care-l conduce, ÖVP, au fost acuzați de procurori că l-ar fi mituit cu bani publici, din bugetul Ministerului de Finanțe, pe proprietarul unui ziar din Austria, ca să publice sondaje de opinie favorabile cancelarului. Alături de Kurz, mai sunt anchetate nouă persoane și trei organizații.

Fostul cancelar mai este anchetat și în alte dosare anticorupție, cel mai sonor fiind „dosarul Ibiza”, soldat cu căderea guvernului anterior pentru acuzații de nepotism în numirile la companii deținute de stat.

La mijlocul lunii noiembrie, Parlamentul de la Viena i-a retras lui Kurz imunitatea politică deschizând calea pentru noi anchete în cazuri de corupţie. 

Sebastian Kurz a fost considerat multă vreme drept un fel de "superstar politic" al conservatorilor europeni. La doar 27 de ani el a preluat şefia guvernului de la Viena, fiind cel mai tânăr cancelar federal din istoria Austriei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.