Beny Steinmetz a fost reținut în Grecia, dar eliberat la scurt timp. Interpolul consideră că sentința primită de infractorul israelian în România, în dosarul „Ferma Băneasa”, e viciată. Războiul miliardarului cu George Soros pe care îl acuză că ar fi în spatele condamnării din Elveția


Beny Steinmetz a fost reținut în Grecia, dar eliberat la scurt timp. Interpolul consideră că sentința primită de infractorul israelian în România, în dosarul „Ferma Băneasa”, e viciată. Războiul miliardarului cu George Soros pe care îl acuză că ar fi în spatele condamnării din Elveția

Miliardarul israelian Beny Steinmetz a fost reținut în Grecia în urma condamnării sale la Curtea Supremă a României pentru tranzacții frauduloase cu terenuri, fiind ulterior eliberat pentru că Interopul a anulat, de fapt, ordinul împotriva acestuia pe motiv că sentința din România e viciată de un substrat politic. 

O „alertă roșie” fusese emisă de Interpol pentru a pune în aplicare pedeapsa de cinci ani de închisoare care a fost pronunțată, dar Steinmentz a fost reținut, chiar dacă ordinul de detenție a fost anulat în toate țările europene, înainte de zborul său spre Grecia, au declarat surse pentru publicația israeliană Globes, preluată de ziare.com.

Lui Steinmetz i se permite să se deplaseze liber pe teritoriul Greciei, dar nu are voie să părăsească țara, până când situația nu este clarificată, notează publicația.

„O notificare roșie” reprezintă un mandat internațional de arestare pentru o persoană care este căutată de autoritățile din țările membre Interpol. Dar reținerea din Grecia a avut loc la câteva săptămâni după ce comitetul de supraveghere al Interpol (CCF) a decis, pe 29 octombrie ca ordinul împotriva lui Steinmetz solicitat de România să fie șters. Într-o decizie detaliată, CCF a stabilit, printre altele, că procedura care se desfășoară împotriva miliardarului ar avea la bază rațiuni politice, fiind serios viciată, mai scrie Globes.

El a fost condamnat în România, in absentia, la 5 ani de detenţie cu executare pentru grup infracţional organizat în dosarul Ferma Băneasa și dat în urmărire internaţională de Poliţia Română în baza mandatului internaţional de arestare emis de Curtea de Apel Braşov. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțată pe data de 17 decembrie 2020, este definitivă.

Pe 22 ianuarie 2021, miliardarul israelian Beny Steinmetz a mai fost condamnat de un tribunal elveţian la 5 ani de închisoare cu executare, după ce fost găsit vinovat că a mituit o serie de funcţionari publici pentru a obţine licenţe de minerit în Guineea. În plus, Steinmetz va trebui să plătească o amendă de 50 de milioane de franci elveţieni. Decizia nu este însă definitivă.

În fața instanței elvețiene, Beny Steinmetz declara că inculparea sa este parte a unui "război politic" și l-a acuzat pe omul de afaceri George Soros, cu care a fost la un moment dat asociat, că finanţează o campanie împotriva lui, argumentând că dosarul a fost construit pe mărturia falsă a unei femei pe care nu a identificat-o. 

Procurorii din Geneva susţin că omul de afaceri Beny Steinmetz şi alţi doi inculpaţi au oferit mită zece milioane de dolari pentru obţinerea unui contract de exploatare minieră în regiunea Simandou, situată în sud-estul statului Guineea. Cei trei sunt acuzaţi că au emis facturi false pentru ascunderea mitei pe care i-ar fi acordat-o soţiei lui Lansana Conté, fost preşedinte al Guineei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.