Uselistul Florin Roman, ministrul Digitalizării, s-a autodenunțat ca plagiator. A trimis la Libertatea 10 pagini dintr-o dizertație, copiate cuvânt cu cuvânt. În lucrarea plagiată, liberalul a preluat chiar și erorile de redactare sau cuvinte cu litere lipsă din original


Uselistul Florin Roman, ministrul Digitalizării, s-a autodenunțat ca plagiator. A trimis la Libertatea 10 pagini dintr-o dizertație, copiate cuvânt cu cuvânt. În lucrarea plagiată, liberalul a preluat chiar și erorile de redactare sau cuvinte cu litere lipsă din original

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, liberalul Florin Roman, 47 de ani, a trimis cotidianului Libertatea zece pagini din ceea ce susține că ar fi lucrarea sa de dizertație din 2012, când a absolvit un master. Este vorba despre acea lucrare pe care și-a trecut-o recent în CV - „Contribuții cu privire la optimizarea sistemelor integrate de comunicare” - pentru a le demonstra „detractorilor” că are totuși tangențe „academice” cu domeniul pe care îl administrează și care urmează să primească peste 1,8 miliarde de euro prin PNRR, cea mai mare sumă cheltuită vreodată la noi pentru domeniul digital.

LIBERTATEA a descoperit însă că toate cele zece pagini sunt copiate, cuvânt cu cuvânt, cu tot cu greșeli de redactare, dintr-un curs susținut, în anul universitar 2007-2008, de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu la Universitatea Politehnică Timișoara.

LIBERTATEA: Cele 10 pagini din disertație primite la redacție chiar de la ministrul Roman, autorul masterului din 2012, sunt identice cu paginile dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu. Masterandul Florin Roman, acum ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a preluat identic textul, figurile, graficele și chiar erorile de redactare, cuvintele cu litere lipsă din lucrarea profesorului timișorean

Libertatea a solicitat pe 6 decembrie Universității „Titu Maiorescu”, unde Roman și-a făcut masterul, întreaga lucrare a acestuia. „Deocamdată nu a fost găsită în arhivă”, a sunat răspunsul facultății, până la închiderea acestei ediții. Contactat miercuri de ziar, ministrul Florin Roman a explicat cele 10 pagini identice spunând că: ”În momentul în care faci o lucrare de disertație ți se dă o bibliografie. Dacă ți se dă bibliografia, ce faci?”. El a afirmat că nu i se pare nimic anormal și a spus că „dacă asta e iar o altă mare problemă…”. Apoi a amintit că are mult de lucru la PNRR și că ”Am nevoie de puțină îngăduință” pentru că ”nu știu dacă voi reuși”. (puteți citi întreaga investigație jurnalistică AICI)

Recent, uselistul admitea că nu are nicio tangență cu digitalizarea, dar consideră asta dept un avantaj. „Există acest sistem când vine un nou ministru, există delațiuni între colegi, informații date pe surse. Unii m-au acuzat că nu am legătură cu acel domeniu eu îl văd ca pe un avantaj pentru că dacă vin din acel domeniu, de regulă, dacă vă uitați în spate, majoritatea au firme, afaceri în acea zonă. Mai bine să ai un ministru fără tangență în acea zonă că există apetitul unora de a confunda banul public cu propriile afaceri. Deci, din punct de vedere al integrității, eu garantez că nu am niciun fel de afaceri în domeniu”, preciza Roman pentru B1Tv, lăsând pe toată lumea cu gura căscată.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.