Bufonii Facebookului. De ce râd mii de oameni când președintele Klaus Iohannis vorbește despre lupta anticorupție / George Simion și liota AUR, val de mitocănii pe pagina lui Dacian Cioloș după ce liderul USR a atacat virulent PSD și PNL


Bufonii Facebookului. De ce râd mii de oameni când președintele Klaus Iohannis vorbește despre lupta anticorupție / George Simion și liota AUR, val de mitocănii pe pagina lui Dacian Cioloș după ce liderul USR a atacat virulent PSD și PNL

Ultima postare a președintelui Klaus Iohannis, în care vorbește despre corupție, dar mai puțin ferm ca în anii de dinainte, a strâns 8000 de emoticoane „hăhăitoare”, în vreme ce aprecieri (3,3K) doar cu vreo 500 mai mult decât „figuri” furioase (2,8K), până la ora redactării acestui material. 

Este limpede că popularitatea liderului de la Cotroceni, cel mai votat politician, s-a prăbușit în mediul virtual, unde, indiferent ce are de comunicat, este întâmpinat cu ironie și furie de către public care îl consideră principalul artizan al „monstruoasei” alianțe cu PSD. Dar nu e numai asta. Cei care au ieșit în stradă ani la rând pentru a apăra independența justiției și parcursul european al României, simt, așa cum remarca și jurnalistul Dan Tălăpagă într-o opinie recentă, că referirile tranșante la lupta anticorupție au dispărut pur și simplu din discursurile președintelui.  

Joi, la scurt timp după ce Tăpălagă scria că Iohannis a participat la ședința de bilanț a CSM și că a eliminat din alocuțiunea rostită cu acel prilej orice referire la lupta anticorupție, președintele a postat pe Facebook un mesaj despre corupție care nu a mai convins însă pe nimeni. 

Dan Tăpălagă, G4media.ro: „În discursul președintelui Iohannis nu veți mai găsit nici cea mai vagă referință la lupta anticorupție, deși nu mai departe de anul trecut îi acorda o mare importanță. Cel de-al doilea mandat prezidențial a fost câștigat având ca temă centrală justiția și statul de drept. Toate acestea au devenit amintiri. 

Președintele României a devenit relevant prin ce NU spune. Ieșirile sale mustesc azi de locuri comune, poncife și frazeologie goală de conținut. Dar NU mai spune că lupta anticorupție este ”o solicitare legitimă a cetățenilor” și NU mai ia niciun fel de poziție când standardele de integritate pentru funcții cheie coboară periculos de mult”. (citiți editorialul integral AICI)

Klaus Iohannis, pe Facebook: „Corupția erodează societățile și încrederea în instituții, alimentează sărăcia, inegalitățile și, cel mai adesea, se manifestă prin deturnarea puterii publice și folosirea sa în interes personal sau de grup. România are nevoie de legi clare, predictibile, drepte, de instituții funcționale, care să poată lucra la capacitate maximă. Blamul societății, neacordarea încrederii și a votului unor politicieni corupți, atitudinea civică față de orice abatere de la standardele de integritate sunt aspecte la fel de importante. Rămân ferm angajat în dezvoltarea parcursului democratic al țării noastre și sunt convins că putem clădi un viitor mai bun, atât timp cât ne sprijinim pe fundația solidă a valorilor europene, pe dreptate și toleranță zero față de corupție”.  

Un alt personaj ridicol, fără ocupație până să-l lovească norocul în pandemie și să aibă acces la ciorba parlamentară de la bufetul Casei Poporului, la preț de cantină socială, este George Simion. Copreședintele AUR, care a acceptat în partidul său rusofil figuri odioase ale Revoluției Române, personaje vinovate de crime la Sibiu și Timișoara, vine însoțit de o întreagă liota auristă pentru a comenta agresiv pe la postările liderului USR, Dacian Cioloș, cu expresii de peluză. „Nu circula prin târg, am zis-o eu ca tu nu ai ce-ți trebuie”, scrie mitocănește Simion la ultima postare a lui Dacian Cioloș în care acesta face referire la faptul că ar circula „prin târg o vorbă că, uneori, PNL e un fel de PSD mai puțin descurcăreț”Comentariul lui Simion este urmat de un val de jigniri și atacuri la persoană la adresa lui Cioloș

Printre postacii agresivi ai AUR se numără și senatoarea Rodica Boancă, o fostă antenistă, care, în schimb, nu pare foarte interesată de recuperarea uriașului prejudiciu adus statului român de la fostul său patron Dan Voiculescu. Acceptă invitațiile în emisiunile de la Antena 3 și nu suflă o vorbă despre sutele de milioane de dolari care s-au scurs în buzunarul securistului Felix. (mai multe detalii AICI despre Boancă)

În ceea ce-l privește pe Simion, psihanaliștii ar spune, cel mai probabil, că este atras irezistibil de liderul USR nu doar pentru că acesta este liderul de facto al opoziției, ci și pentru că susține drepturile LGBT, minoritate căreia i-ar aparține și copreședintele aurist, în ciuda vehemenței cu care respinge o asemenea posibilitate. A spus-o, de altfel, cu subiect și predicat fostul său partener de alianță politică - Ninel Peia. (mai multe detalii AICI)

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.