Reparaţia reţelei de termoficare din Bucureşti ar putea dura aproape 90 de ani! Care este soluția pentru ca oamenii să nu mai tremure de frig în case? Propunerea lui Claudiu Năsui


Reparaţia reţelei de termoficare din Bucureşti ar putea dura aproape 90 de ani! Care este soluția pentru ca oamenii să nu mai tremure de frig în case? Propunerea lui Claudiu Năsui

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, estimează că înlocuirea țevilor de apă caldă ar putea dura, în București, aproape 90 de ani și rețeaua centralizată tot nu ar funcționa impecabil din cauza defecțiunilor sau avariilor care ar apărea pe parcurs. 

Năsui scrie, pe Facebook, că autoritățile trebuie să admită adevărul despre sistemul de încălzire centralizat și să le ofere oamenilor posibilitatea unor alternative. 

Soluția este să nu mai fim forțați să stăm într-un monopol disfuncțional, ci să lăsăm concurența între diferite alternative să funcționeze. Să avem dreptul să alegem cu ce ne încălzim. Și să folosim imensa subvenție pe care o dăm acum pentru a ajuta românii oricare ar fi soluția pe care o aleg pentru căldură. Să lăsăm primarii de sector sau antreprenori doritori să construiască centrale cvartal”, scrie Năsui (USR).  

Cele mai recente avarii importante din București, produse în jurul datei de 6 decembrie, au lăsat fără căldură și apă caldă peste 1400 de blocuri din sectoarele 2 și 3. 

Primăria Capitalei a reabilitat în acest an 15 kilometri de rețea de termoficare dintr-un total de 700 de kilometri care trebuie reparați, preciza, luna trecută, primarul general Nicușor Dan. El aprecia că ritmul maxim care poate fi atins este de 50 de kilometri de rețea pe an. 

Redăm postarea integrală a lui Claudiu Năsui: Reparația țevilor prin care circulă apa caldă în București se va termina în 89 de ani, 8 luni și 16 zile. 

Nu este o exagerare. Atât ar dura reparațiile sistemului de încălzire centralizată de stat din București la ritmul actual. S-ar termina în anul 2110, iar asta cu indulgență și presupunând că nu se mai strică niciodată nimic. 

Soluții există, dar nu cu actualul sistem de stat. Cum stau lucrurile? Sistemul are o rețea de 4.000 km de conductă, 1.000 km primară și 3.000 km secundară. 81% din rețeaua primară are nevoie de reabilitare, 771 km din 954 km de rețea. Pe lângă asta mai e și „rețeaua secundară” de circa 3.000 de km din care circa 2.000 de km sunt de reparat. Dar să ne concentrăm doar pe rețeaua primară și să o ignorăm pe cea secundară. 

În ultimii 9 ani ritmul mediu al lucrărilor a fost de 8,59 km pe an, iar asta calculat optimist. Deci am termina de reabilitat doar rețeaua principală din sistemul de încălzire centralizat de stat abia în 89 de ani, 8 luni și 16 de zile. 

Devine evident că, în realitate, sistemul de termoficare din București nu va merge niciodată bine. În practică, inclusiv conductele noi se vor degrada și vor trebui, la rândul lor înlocuite. 

Dacă vrem să avem căldură în case, trebuie să recunoaștem adevărul despre sistemul de încălzire centralizat de stat. Politicienii care susțin actualul sistem ne-au mințit că el va funcționa la un moment dat. Domnul Oprescu a promis că îl va repara, doamna Firea a promis la fel, domnul Dan la fel. În 2024, în campanie se va promite fix același lucru. Evident nu se va rezolva nimic. Pentru că problema este însuși sistemul, care nu poate funcționa. 

Avem de ales între a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost, sau să dăm bucureștenilor dreptul de a alege cum vor să se încălzească. 

Soluția este să nu mai fim forțați să stăm într-un monopol disfuncțional, ci să lăsăm concurența între diferite alternative să funcționeze. Să avem dreptul să alegem cu ce ne încălzim. Și să folosim imensa subvenție pe care o dăm acum pentru a ajuta românii oricare ar fi soluția pe care o aleg pentru căldură. Să lăsăm primarii de sector sau antreprenori doritori să construiască centrale cvartal. În sectorul 1 au început deja soluții prin panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Să lăsăm oamenii să-și pună centrale individuale pe gaz sau pe electricitate. Cei care locuiesc suficient de aproape de CET-uri vor rămâne probabil în sistemul de stat, pentru că acolo ajunge apa caldă. Iar dacă o soluție de încălzire nu îi mulțumește, vor putea să o schimbe. Vor avea alternative. 

În prezent, însă, oamenii sunt prizonierii unui monopol care le risipește banii, îi ține și în frig și nu are nici o șansă de reabilitare în timpul vieților noastre. 

Cel mai important lucru pe care îl poate face statul pentru români este să le dea dreptul să aleagă”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.