Tragedia vieții lui Vladimir Putin: destrămarea URSS. Dictatorul rus s-a plâns presei de stat că a fost nevoit să lucreze ca taximetrist / „Ceea ce a fost construit de-a lungul a o mie de ani a fost în mare parte pierdut”


Tragedia vieții lui Vladimir Putin: destrămarea URSS. Dictatorul rus s-a plâns presei de stat că a fost nevoit să lucreze ca taximetrist / „Ceea ce a fost construit de-a lungul a o mie de ani a fost în mare parte pierdut”

Într-un interviu acordat televizunii publice, despotul de la Moscova, Vladimir Putin, a deplâns prăbuşirea Uniunii Sovietice în urmă cu trei decenii, opinând că, pentru majoritatea cetățenilor ruși, „a fost o tragedie”.

„Ce a însemnat disoluţia URSS? A însemnat dispariţia Rusiei istorice sub numele de URSS", a spus Putin, adăugând că, din motive financiare, a fost nevoit o vreme să lucreze ca taximetrist. „Uneori trebuia să câștig bani în plus. Vreau să spun, să câștig bani în plus cu mașina, ca șofer privat, de taxi. E neplăcut să vorbesc despre asta, să fiu sincer, dar din păcate așa a fost”, a mai spus președintele-dictator.

„Ne-am transformat într-o ţară complet diferită. Şi ceea ce a fost construit de-a lungul a 1.000 de ani a fost în mare parte pierdut”, a spus Putin, preluat de news.ro, adăugând că 25 de milioane de ruşi din ţările proaspăt independente s-au trezit brusc izolaţi de Rusia, parte a ceea ce el a numit „o tragedie umanitară majoră”. 

Putin, care a servit în KGB-ul din era sovietică, catalogase anterior prăbuşirea Uniunii Sovietice drept „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului al XX-lea, noile sale comentarii indicând, din nou, faptul că o percepe ca pe un regres pentru puterea rusă și alimentând temerile internaționale cu privire la delirantele sale ambiții regionale care ar viza refacerea Uniunea Sovietică (situația în care are în vedere un atac asupra Ucrainei). În 1991, zguduită de dificultățile economice, Uniunea Sovietică s-a destrămat și Rusia a devenit o națiune independentă.

Ucraina a fost una dintre cele 15 republici sovietice, iar Putin a explicat într-un amplu articol, publicat pe site-ul Kremlinului în acest an, de ce crede că vecinul de la sud al Rusiei face parte integrantă din istoria şi cultura Rusiei, mai relatează news.ro.

Occidentul opinează că Rusia a desfăşurat zeci de mii de trupe în apropierea Ucrainei, în pregătirea unui atac, posibil din ianuarie. Kremlinul a respins această ipoteză, precizând că Rusia nu are de gând să lanseze un nou atac asupra Ucrainei şi că temerile Occidentul cu privire la intențiile de agresiune ale Moscovei ar avea, de fapt, la bază, dezinformări din media occidentală. 

Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei în 2014 şi i-a susţinut pe separatiştii care au preluat controlul asupra unei zone din estul Ucrainei în acelaşi an şi care au continuat să lupte cu forţele guvernamentale ucrainene.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.