VIDEO. Exclusiv. Românii din Italia trag acum ponoasele sechestrării și agresării jurnaliștilor Rai Uno de către cuplul Șoșoacă. ”Ni de spune să ne întoarcem la comuniștii noștri că nu au nevoie de infiltrați” / „Lumea se uită chiorâș și ne ia la rost”


VIDEO. Exclusiv. Românii din Italia trag acum ponoasele  sechestrării și agresării jurnaliștilor Rai Uno de către cuplul Șoșoacă. ”Ni de spune să ne întoarcem la comuniștii noștri că nu au nevoie de infiltrați” / „Lumea se uită chiorâș și ne ia la rost”

Agresiunile comise de soții Diana și Silvestru Șoșoacă la adresa echipei Rai Uno par să se răsfrângă asupra românilor care muncesc în Italia, unde cazul a produs un val de solidaritate atât între reprezentanții presei, cât și în rândul simplilor cetățeni, Lucia Goracci, jurnalista care intenționa s-o intervieveze pe senatoare, fiind cunoscută în spațiul public.  

Am reușit să obținem mărturii despre câteva persoane afectate, zilele acestea, de situația revoltătoare creată de senatoare, dar și de reprezentanți ai Poliției Române care au reținut la secție, peste opt ore, echipa Rai Uno, din motive halucinante, tratându-i pe jurnaliști ca pe niște potențiali infractori, potrivit relatărilor Luciei Goracci și ale jurnalistei Delia Marinescu (detalii mai jos).  

Sindicatul jurnaliștilor din Italia a solicitat, într-un mesaj public, scuze din partea României, premierul Nicolae Ciucă răspunzând că incidentul este inacceptabil şi că trebuie clarificat de urgență de instituțiile abilitate. 

Un asistent medical din zona Romei ne-a povestit că, de trei zile, la spitalul în care muncește atmosfera e foarte tensionată, că primește mesaje în privat de la colegi și cunoscuți italieni, fiind chestionat insistent despre cele întâmplate în România.  

„Colegii se uită urât, suntem supuși unui bullying continuu de când cu sechestrarea Luciei Goracci. Ni se spun lucruri de genul: uite ce fac ai voștri! La tonomatul de cafea se fac diverse aluzii, insinuări. Unui cunoscut care lucrează pe șantier i-au spus să se întoarcă la comuniștii lui că nu au nevoie de infiltrați”, ne-a declarat asistentul medical în exclusivitate într-o discuție pe Whatsapp.  

Unei alte tinere care lucrează la un bar din zona Jonio i-au sărit mai mulți clienți în cap când le-a spus că este ora de închidere și că nu mai servește. Au jignit-o italienii, i-au spus că e „senatrice antivaxx”, adică „senatoarea antivaccin”. „A intervenit patronul și i-a calmat că altfel cine știe ce s-ar mai fi întâmplat”, ne-a relatat asistentul medical, punându-ne la dispoziție și o serie de mesaje schimbate cu prieteni italieni pe această temă.  

„Sunt mult interpelări insistente de la colegii mei din spital, majoritatea deranjate”, a mai spus românul care a dorit să rămână anonim. El are de mai mulți ani cetățenie italiană. 

În filmarea difuzată, marți seară, de către Rai Uno se vede cum Șoșoacă îi primește cu amabilitate pe musafiri, pentru ca apoi să se enerveze brusc când Lucia Goracci spune ceva de pandemie.  

„Ce pandemie?”, se rățoiește senatoarea.  

Din acel moment, tensiunea se amplifică, senatoarea spunând că italienii morți de Covid au fost uciși, dar nu de virus. „De ce eu n-am murit? De ce dvs nu ați murit?”, a chestionat-o Șoșoacă pe Goracci, acesta răspunzând că e vaccinată și că poartă mască sanitară.  

„Eu nu port mască. Nu, nu sunt norocoasă. Sunt deșteaptă”, a adăugat Șoșoacă, spunând apoi că Rai e o televiziune a guvernului, fapt aprobat și de Goracci.  

„Eu sunt cu Dumnezeu și adevărul”, i-a mai explicat senatoarea jurnalistei. Apoi i-a spus că dacă nu-i convine, e liberă să plece. Echipa Rai a dat să iasă din apartament, dar Șoșoacă s-a răzgândit și nu le-a mai dat voie. A chemat Poliția, pretinzând că habar nu are cine sunt iar lucrurile au degenerat și într-o altercație fizică între soțul senatoarei și Goracci, respectiv, unul din polițiștii veniți la fața locului. (mai multe detalii AICI)

Vedeți video:



Relatarea integrală a Deliei Marinescu, jurnalista care a însoțit echipa Rai Uno în timpul filmărilor din România:  

”Ați îmbrâncit-o pe doamna Șoșoacă?”, mă întreabă azi dimineață un reporter după două ore de audieri la Secția 1 de Poliție. Mi se pare că nu aud bine. Fac pași, cu camerele după mine. 

Am fost chemată în calitate de martor într-un dosar penal pentru ultraj. Soțul senatoarei Diana Șoșoacă se află sub control judiciar după ce vineri, 10 decembrie 2021, a lovit un polițist care încerca s-o apere pe jurnalista italiană Lucia Goracci. Eram în biroul de avocatură al senatoarei, unde ne chemase pentru un interviu. 

Lucia Goracci e șefa biroului televiziunii publice Rai pe Turcia, Siria, Iraq și Europa de Sud-Est. Voia să facă un reportaj despre pandemie în România și m-a întrebat dacă pot să fiu ”fixer” (intermediar și traducător) pentru ea și echipa ei. Plănuia să vorbească cu oameni de ambele părți ale vaccinării. Pe senatoare o văzuse într-un reportaj la CNN și a trecut-o pe listă. Am confirmat interviuri cu un medic de la Institutul Balș, un fotograf care a pozat în ATI, un preot, un medic sudanez care convinge oamenii dintr-un sat din Dolj să facă vaccinul și Diana Șoșoacă. 

”Str. Turda…”, îmi scrie senatoarea pe sms adresa completă. La 15.40 ne prezentăm la biroul ei. Ne întâmpină cu un zâmbet larg și farfuriuțe cu covrigei și alune. Pe pereți, steagul României, steagul dacilor și un colaj cu fotografii cu senatoarea. Goracci propune să înceapă interviul chiar acolo, în fața colajului. Șoșoacă aprobă. 

Schimbă câteva replici despre Covid19 și arată la cameră un sac mare și negru de plastic, în care zice că sunt băgați oamenii omorâți.  

- De cine? De pandemie!, intervine Goracci. 

- Care pandemie, doamnă? Atunci tu și ea de ce nu ați murit? 

- Pentru că sunt vaccinată și port mască.  

Deși până acum vorbise cu Goracci în engleză, Șoșoacă ne anunță că vrea să continue în română, pentru că asta e limba noastră.  

- Da, seamănă cu italiana, zice jurnalista. 

- Nu, italiana seamănă cu româna, o corectează senatoarea. 

Mă cheamă lângă ea și-mi zice sever să am grijă cum traduc, pentru că ea știe și engleză, și italiană și o să verifice.  

- O amenințați cumva?, o întreabă Goracci. 

- Dacă nu vă convin condițiile, puteți să plecați, răspunde Șoșoacă. 

- Ok, atunci plecăm, spune Goracci, revoltată că senatoarea m-a amenințat. Mulțumim oricum pentru timpul acordat. 

Dăm să plecăm, dar senatoarea se repede și încuie ușa. Nu ne mai crede că suntem jurnaliști și ne cere legitimațiile. Sună la 112. “În momentul ăsta vorbiți cu un senator al României, da?”, îmi zice. Goracci trage de ușă și strigă “Dă-ne drumul! Asta e răpire!” Ușa se deschide, intră un bărbat, jurnalista reușește să scape.  

Eu, cameramanul sârb Miki Stojicic și editorul turc Sirdas Yildiz de la Rai rămânem încuiați în apartamentul-birou, împreună cu senatoarea, soțul ei și bărbatul nou venit. Șoșoacă ne filmează, și eu la fel. Mă amenință că o să plătesc pentru asta. Le cere străinilor să șteargă toată filmarea.  

- Am fost în 100 de țări și n-am văzut așa ceva, exclamă Yildiz.  

Poliția vine în vreo 10 minute. Se întoarce și Goracci, care începe să filmeze scena și strigă să îi elibereze colegii. Silvestru Șoșoacă îi smulge telefonul din mână și masca de pe față, o lovește și sare la polițistul care se băgase între ei. “Silviu, încetează!”, repetă Șoșoacă. Îmbrânceli, agitație, urlete. Senatoarea le zice polițiștilor să ne șteargă filmările și să ne rețină, că i-am fi furat din casă. 

Ieșim. În fața blocului, polițiștii de la Secția 4 ne întreabă dacă vrem să depunem plângeri pentru că am fost agresați. Da, zice echipa Rai, și mergem cu șoferul nostru. La secție, ne percheziționează minuțios pe toți, ne caută în genți și în buzunare, ne întreabă dacă avem arme sau droguri.  

Ne spun că am fost conduși acolo pentru că Diana Șoșoacă a reclamat că am intrat peste ea fără voia ei. Nu, le zice Goracci. Ea a venit de bună voie ca să facă plângere pentru că a fost agresată în timpul muncii ei de jurnalist. Nu a fost adusă la secție, cum pretind acum polițiștii. Le zice că vrea să plece. Polițiștii nu ne lasă. Apare consulul Italiei. Într-un final, după opt ore în secția de poliție, putem pleca. E miezul nopții. 

A doua zi, la 6 dimineața, mergem cu toată echipa în Dolj, să ducem la bun sfârșit reportajul. Pe drum mă sună un inspector de poliție de la Secția 1 să îmi spună că sunt chemată la audieri în calitate de martor pentru dosarul penal deschis pe numele lui Silvestru Șoșoacă, pentru ultraj împotriva polițistului agresat.  

”Ați îmbrâncit-o pe doamna Șoșoacă?”, mă întreabă azi pe mine un reporter.  

Nu. Am fost privați de libertate, iar jurnalista din Italia și un polițist au fost agresați în timp ce ne făceam cu toții meseria. 

Pe stiripesurse.ro scrie că “Marinescu e acuzată că ar fi lovit-o pe Șoșoacă”. 

__ 

Le mulțumesc familiei, prietenilor, colegilor mei jurnaliști din țară și din afară și avocatului care mă reprezintă pro bono, pentru toată susținerea și solidaritatea lor”. 

Sursa foto sus (pur ilustrativă): gazetaromaneasca.com

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.