Tolo s-a supărat pe Ciolo. Șeful de la Libertatea îi reproșează liderului USR că și-ar fi însușit „demascarea lui Florin Roman”


Tolo s-a supărat pe Ciolo. Șeful de la Libertatea îi reproșează liderului USR că și-ar fi însușit „demascarea lui Florin Roman”

Cătălin Tolontan, coordonator al ziarului Libertatea, distribuie, pe profilul său public de Facebook, un articol care conține punctul de vedere al redacției cu privire la faptul că liderul USR, Dacian Cioloș, și-ar fi atribuit în mod nemeritat dezvăluirile legate de plagiatul ministrului proaspăt demisionat de la Digitalizare, Florin Roman.  

Libertatea: „Cioloș își atribuie ceva ce nu a făcut. NU!, nu el l-a demascat pe Roman, ci jurnaliștii!  

Președintele USR Dacian Cioloș lasă să se înțeleagă pe Facebook că el ar fi făcut dezvăluiri privind plagiatul ministrului Digitalizării, Florin Roman, deși politicianul nu a făcut decât să comenteze investigațiile ziarului Libertatea".

„Faptul că e supărat pe mine că l-am demascat e dovada că acești oameni nu mai trebuie păstrați în politică”, a scris Dacian Cioloș, după ce Florin Roman l-a amenințat cu judecata. Nu, nu Dacian Cioloș l-a demascat, el nu a avut nicio contribuție”. 

Dacian Cioloș comentează la postarea lui Tolontan respingând acuzațiile și precizând că s-a înțeles altceva decât a intenționat:  

„Domnule Catalin Tolontan, cu tot respectul pe care vi-l port, cred că redacția Libertatea a citit ultima mea postare într-o cheie diferită de ceea ce am dorit să exprim. Înainte de a explica, aș vrea să vă mai felicit o dată pentru seria de investigații, chiar dacă o spun a doua oară azi, prima dată fiind înainte de a avea un deznodământ al „cazului Roman”. Ca liberal, apreciez și voi fi mereu un apărător al jurnalismului liber de orice constrângeri, chiar și atunci când ținta sunt sau voi fi eu. 

Niciodată nu mi-am asumat munca altora și nu voi începe să o fac nici acum. „Demascarea” pe care am invocat-o era de fapt o preluare a unei acuzații pe care domnul Florin Roman mi-a adus-o în textul care i-a însoțit demisia. Tot ce am făcut zilele acestea a fost să duc subiectul excelentei dumneavoastră investigații în teren politic și, din opoziția politică, să pun presiune pe cei care puteau decide soarta domnului Roman. Vă mulțumesc pentru efortul și munca dumneavoastră și vă asigur că nu a existat nicio intenție în a-mi asuma ceva ce nu-mi aparține”. 

Florin Roman și-a anunțat miercuri demisia din funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în urma acuzaţiilor de plagiat, precizând totodată că îl va chema în instanţă pe liderul USR Dacian Cioloş. Liderul USR declarase că Roman nu este o victimă, ci „un exponent al clasei politice româneşti care a distrus ce avea România mai bun”. 

Care este postarea pe care o reclamă jurnaliștii de la Libertatea, publicată de Dacian Cioloș după ce liberalul Florin Roman a anunțat că intenționează să-l acționeze în instanță:

„Florin Roman nu este o victimă. Florin Roman este un exponent al clasei politice românești care a distrus ce avea România mai bun. Oamenii ca el, care nu aveau calificările necesare, care au mințit și au făcut din impostură o valoare supremă, i-au îndepărtat pe cei competenți și cinstiți din politică. Demisia lui e un act necesar pe care mulți alți colegi de-ai lui ar trebui să-l urmeze.

Faptul că e supărat pe mine că l-am demascat e dovada că acești oameni nu mai trebuie păstrați în politică. Amenințarea cu tribunalul e și ea ridicolă și nu mă impresionează. Știu că cei ca el se tem de justiție și cred că prezența în sala de judecată le dă palpitații. Drum bun, domnule Florin Roman, și sper ca și ceilalți colegi de aceeași factură ca dumneavoastră să vă însoțească pe drumul demisiei”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.