Rusia amenință Moldova, după ce Chișinăul nu a permis intrarea în țară a unor ”oficiali” ruși ce aveau ca obiectiv alegerile din Transnistria


Rusia amenință Moldova, după ce Chișinăul nu a permis intrarea în țară a unor ”oficiali” ruși ce aveau ca obiectiv alegerile din Transnistria

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunțat astăzi, cu emfază și ironie, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că gestul autorităților de la Chișinău, de a interzice accestul pe teritoriul Republicii Moldova a unor așa zis oficiali ruși nu va rămâne fără reacție din partea Moscovei.

„Din câte am înțeles, acțiunile grănicerilor moldoveni au avut legătură cu alegerile din Transnistria. Autoritățile moldovenești pur și simplu s-au speriat de desfășurarea scrutinului și au început să îi alunge din țară pe toți laolaltă, fără selecție. Fiecare dintre oficiali a avut propriile motive de călătorie în Moldova”, a comentat Maria Zaharova, ulterior reușind să se contrazică, în momentul în care a afirmat că persoanele respective erau reprezentanți ai societății civile, iar mulți dintre ei au prezentat invitații la punctul de trecere.

„Indiferent de motivele reale ale interzicerii, blocajul din partea autorităților moldovenești a contactelor societății civile a țărilor noastre puțin probabil să se potrivească cu declarațiile despre un dialog normal, constructiv, pragmatic cu Rusia. Nemaivorbind de anumite standarde democratice, pe care Chișinăul le respectă doar la nivel de cuvinte, dar care am vrea să fie respectate și prin fapte”, a spus Zaharova, adăugând că mizează pe faptul ca Republica Moldova să renunțe la ”asemenea pași neconstructivi, care fără îndoială nu vor rămâne fără reacție”.

Pe 12 decembrie, în Transnistria s-au desfășurat alegerile privind noua conducere regională. Cu două zile înainte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a declarat că așa-numitele „alegeri prezidențiale” din Transnistria sunt ilegale, nelegitime și nule. Conducerea instituției a îndemnat partenerii străini să nu își delege observatori și a calificat drept „sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale” a țării astfel de acțiuni.

În preziua alegerilor noului lider al regiunii transnistrene, scrutin nerecunoscut de Chișinău, circa 10 oficiali ruși au fost nevoiți să facă cale-ntoarsă din Aeroportul Chișinău, nefiind lăsați să intre în țară. Printre aceștia se numără politologul Natalia Narocinitzkaya, membrul Consiliului pentru drepturile omului de pe lângă Președinția Federației Ruse, Alexandr Brod și reprezentantul Camerei Civice a Rusiei Alexandr Holodov.

Toți au ignorat avertismentele Ministerului moldovean de Externe și au fost blocați la intrarea în țară. Singura, însă, care a recunoscut care îi era destinația, a fost Narocinitzkaya, care a anunțat se îndrepta în stânga Nistrului, pentru a monitoriza scrutinul local din 12 decembrie.

„Sunt doctor în științe, sunt președinta unei structuri analitice neguvernamentale, nu sunt funcționar de stat. De la faptul că aș fi monitorizat alegerile nu s-ar fi schimbat nimic, nici statutul acestora nu se schimbă – cine i-a recunoscut, îi recunoaște în continuare, iar cine nu – nu. S-a făcut special pentru a înțepa și Transnistria și Rusia”, a comentat politologul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.