Parlamentul European somează Rusia să-și retragă imediat forțele cu care amenință Ucraina!


Parlamentul European somează Rusia să-și retragă imediat forțele cu care amenință Ucraina!

În contextul creșterii amenințărilor militare ruse la adresa Ucrainei, eurodeputații declară că orice agresiune a Moscovei trebuie să aibă un preț economic și politic ridicat.

Într-o rezoluție adoptată joi cu 548 de voturi pentru, 69 împotrivă și 54 abțineri, Parlamentul condamnă actuala concentrare amplă de forțe armate ruse la frontiera ucraineană. Eurodeputații solicită guvernului de la Moscova să își retragă imediat forțele și să nu mai amenințe țara vecină.

Deși subliniază faptul că acumularea militară reprezintă, de asemenea, o amenințare la adresa păcii, stabilității și securității în Europa, aceasta este, de asemenea, un instrument de a extrage concesii politice de la Occident în detrimentul Ucrainei, declară eurodeputații.

Având în vedere aspirațiile ucrainene de aderare la NATO, textul subliniază că „orice țară trebuie să își poată alege alianțele fără a depinde de aprobarea unei țări terțe” și, prin urmare, respinge orice încercare a Rusiei de a include anumite țări în „sfera sa de influență” pentru a le modela viitorul.

Rusia trebuie să plătească un preț economic și politic ridicat pentru orice noi agresiuni

UE trebuie să fie pregătită să trimită Rusiei un avertisment puternic că ostilitățile militare împotriva Ucrainei vor fi nu numai inacceptabile, ci vor avea, de asemenea, un preț economic și politic ridicat, afirmă textul. Țările UE trebuie să rămână pregătite să convină rapid asupra unor sancțiuni economice și financiare severe împotriva guvernului rus pentru a aborda amenințările imediate, mai degrabă decât să aștepte o altă invazie înainte de a lua măsuri.

Orice nou pachet de sancțiuni ar trebui să includă ofițerii și generalii ruși implicați în planificarea unei posibile invazii, precum și cercul imediat al președintelui rus, oligarhii din jurul lui și familiile acestora. Acesta ar trebui să implice, de asemenea, înghețarea activelor financiare și fizice în UE, interdicții de călătorie, excluderea Rusiei din sistemul de plăți SWIFT, și să vizeze sectoare importante ale economiei ruse și să perturbe finanțarea serviciilor de informații și a armate.

Reducerea dependenței de energia rusească

Eurodeputații solicită, de asemenea, ca UE să ia măsuri credibile pentru a-și reduce dependența de importurile de energie din Rusia și să dea dovadă de o solidaritate energetică mai puternică cu Ucraina. Acest lucru ar trebui realizat prin interconectarea mai strânsă a infrastructurilor energetice ale UE și ale Ucrainei.

Rezoluția solicită ca gazoductul Nord Stream 2 să nu devină operațional, indiferent dacă, la un moment dat, îndeplinește sau nu dispozițiile Directivei UE privind gazele naturale.

Trebuie respectate acordurile de încetare a focului

Parlamentul îndeamnă, de asemenea, Rusia și separatiștii sprijiniți de Rusia din estul Ucrainei să adere la acordurile de încetare a focului. În plus, eurodeputații solicită Rusiei să se implice în mod constructiv în așa-numitul format Normandia (care reunește reprezentanți ai Germaniei, Rusiei, Ucrainei și Franței) pentru a încerca să rezolve conflictul din Donbas și în Grupul trilateral de contact, precum și să își pună în aplicare obligațiile internaționale care îi revin, în special în temeiul acordurilor de la Minsk și al Convenției ONU privind dreptul mării.

Rezoluția își exprimă, de asemenea, sprijinul deplin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.