„Epidemie” de CV-uri mincinoase în rândul politicienilor. Scandal între doi intelectuali cunoscuți. Daniel Funeriu îl acuză, public, pe Theodor Paleologu că și-ar fi „umflat” CV-ul, cu un titlu de „conferențiar titular”


„Epidemie” de CV-uri mincinoase în rândul politicienilor. Scandal între doi intelectuali cunoscuți. Daniel Funeriu îl acuză, public, pe Theodor Paleologu că și-ar fi „umflat” CV-ul, cu un titlu de „conferențiar titular”

Fostul ministru al Educației în Guvernul Boc, Daniel Funeriu, scrie, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că CV-ul său este beton, dar că impostura în materie de titluri și studii trecute de mulți demnitari în documentele publice este atât de mare și extinsă încât e practic imposibil să afli adevărul din CVul fiecărui demnitar”. Funeriu mai spune că până și intelectuali rafinați și erudiți precum Theodor Paleologu ar fi recurs la „umflarea” CV-ului, acesta din urmă arogându-și un titlu de conferențiar universitar titular pe care nu-l avea în realitate. Paleologu răspunde pe pagina sa de Facebook că a fost vorba despre o eroare comisă de asistentul său.  

Funeriu: „Ca om cu CV-ul beton, declar că mă încearcă un sentiment straniu, în sensul că nu mă simt bine, când văd oameni judecați exclusiv după CV. 

De ce spun asta?  

În primul rând pentru că gradul de impostură e atât de mare, încât e practic imposibil să afli adevărul din CVul fiecărui demnitar. Până şi oameni care cu certitudine nu sunt proşti, şi nu au nevoie să o facă, gen Paleologu, îşi umflă CVurile publice cu titluri pe care nu le au (în cazul lui Paleologu "conferențiar titular"). 

Apoi pentru că, chiar cu mastere obținute pe bune, rămâi mască la cât de precară e, în realitate, pregătirea persoanei. Acum câțiva ani am selectat tineri pentru şcoala de vară a fundației Adenauer şi m-am crucit ce varză erau absolvenții de master la SNSPA de exemplu şi, în general, mulți din cei cu mastere de "ştiințe politice şi/sau studii europene". Nu-i aşa Tudorel Urian şi Constantin-Florin Sari

Al treilea motiv este de natură personală: în pofida CVului beton pe care îl posed, sunt convins ca jumătate din români cred că nu am bacul şi că nu sunt capabil să leg două cuvinte în public, ca urmare a unor fake-news şi linşaje de presă. Deci nu contează ce eşti, ci ce spune presa că eşti.  

Al patrulea, şi cel mai important, motiv e că am cunoscut atât de mulți oameni cu CV aerisit (fără nşpe mastere sau licențe), fără premii sau decorații, dar care în viața reală sunt excepționali. Am avut mult mai mare succes când am angajat oameni pe baza feeling-ului meu decât pe baza CVului. 

Dacă ar fi după mine, pentru orice om de peste 40 de ani, aş cere un CV de max o pagină în care să vorbească exclusiv despre realizările sale. Output, nu input. Rezultate, nu puzderia de cursuri şi certificate de participare. 

Cam asta e. 

PS: membrii guvernului şi parlamentarii îşi depun CVul oficial, cu ştampilă de primire, la Camera Deputaților. Dacă e cu falsuri, nu cumva e fals în acte publice?". 

Răspunsul lui Theodor Paleologu:  

„Daniel Funeriu revine la marota lui stupidă și pretinde din nou că mi-aș fi umflat CV-ul cu titlul de conferențiar la Universitatea Petre Andrei, la care am ținut doar cîteva cursuri. Este vorba de o eroare din 2012 a asistentului meu parlamentar Daniel Olteanu, care a lipit două CV-uri: al meu și al doamnei Teodora Prelipcean de la Universitatea Petre Andrei. Mi se cerea un așa-zis CV european (o tîmpenie care nu există decît în România) și doamna Prelipcean mi-a trimis CV-ul dînsei ca model. L-am lăsat pe Daniel Olteanu să se ocupe de această sarcină ingrată. Din CV-ul meu a eliminat fără să-și dea seama ce era mai important. Doar un prost sau un țicnit își poate imagina că cineva își scoate din CV Harvard, Notre Dame, Wissenschaftskolleg și Bard College pentru Petre Andrei. Te crucești cînd te gîndești ce oameni au putut deține funcții importante în țara asta".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.