Două eleve eminente din Galaţi au fost admise la Harvard, cu bursă. „Poate ca una dintre ele e viitoarea Maia Sandu” a României


Două eleve eminente din Galaţi au fost admise la Harvard, cu bursă. „Poate ca una dintre ele e viitoarea Maia Sandu” a României

În timp ce spațiul public este dominat zilele acestea de mai multe scandaluri privind „opera academică” a unor demnitari acuzați de falsificarea acesteia (Florin Roman și Sorin Grindeanu), două eleve din Galați sunt admise, cu bursă, la una din cele mai importante universități din lume -  Harvard -  unde vor studia, din toamnă, Fizica. Este vorba de Daria Teodora Hărăbor şi Cristiana Andreea Murgoci,  scrie publicația viata-libera.ro.

Lucian Mîndruță distribuie articolul despre cele două viitoare studente la Harvard, comentând că „poate ca una dintre ele e viitoarea Maia Sandu. Doar ca pentru asta trebuie sa nu mai votam analfabeti”. 

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei și are un masterat la Harvard Kennedy School.

Elevă la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Daria visează din clasa a IX-a să ajungă la Harvard, prestigioasa universitatea americană cu finanţarea cea mai bună pe cercetare. I-a convins să-i acorde o bursă anuală de 80.000 de dolari cu impresionanta sa „colecție” de premii naţionale şi internaţionale obţinute în anii de școală. Numai anul acesta, în luna noiembrie, a primit două astfel de distincţii: o Medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică – Columbia (deşi iniţial i-a fost acordat doar bronz, comisia i-a oferit argint după contestaţii) şi una de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Ea a mai câştigat două medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, în 2019 şi în 2018, şi încă un bronz, în 2019, la Olimpiada Internaţională de Astrofizică, scrie viata-libera.ro.

Visul de a ajunge la Harvard i-a fost întreţinut pe parcursul anilor de liceu de prietenul şi mentorul ei Radu Andrei, student în anul IV la această universitate, dar şi de profesoara Nicoleta Becheanu, din Brăila, care a căzut, din nefericire, victimă a COVID-19, în octombrie anul acesta. „Dumneaei este cea cu care m-am pregătit pentru olimpiade şi mi-a spus întotdeauna că locul meu e la Harvard, alături de alt fost coleg de-al ei, Radu Andrei, care şi el m-a ajutat foarte mult. De aceea, admiterea mea la Harvard i-o dedic memoriei dascălului care m-a susţinut tot timpul să visez să ajung aici”, spune tânăra. 

Cea de-a doua bursieră Harvard, Cristiana, a plecat în urmă cu patru ani din Galaţi, după ce a fost admisă cu bursă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Își doreşte ca, după anii de cercetare pe care-i va petrece în America, să se întoarcă în România unde vrea să participe la îmbunătăţirea sistemului de sănătate. Şi pe ea au primit-o cei de la Harvard cu braţele deschise, având în vedere lista lungă de premii naţionale şi internaţionale. Numai anul acesta a fost recompensată cu trei medalii de aur şi Premiul pentru cea mai bună fată, la Olimpiada Europeană de Fizică, la Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor Baltice, dar şi la Olimpiada Internaţională de Fizică din Zhautykov. Ea a mai primit şi o menţiune de onoare la Olimpiada Asiatică de Fizică, dar şi o calificare la cel mai prestigios târg de ştiinţă pentru liceeni, care se va desfăşura în 2022 la Atlanta. Îi place cercetarea, dar cu aplicabilitate în practică, de aceea îşi doreşte ca la Harvard, pe lângă Fizică şi Matematică, să studieze şi Ingineria. Mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.