Pavel Popescu, pe parcursul vizitei oficiale în SUA: "Românii vor mai mulți militari americani în țara noastră. Aceasta e cea mai bună garanție pentru apărarea libertății câștigate în Decembrie 1989"


Pavel Popescu, pe parcursul vizitei oficiale în SUA: "Românii vor mai mulți militari americani în țara noastră. Aceasta e cea mai bună garanție pentru apărarea libertății câștigate în Decembrie 1989"

Deputatul PNL Pavel Popescu a efectuat recent o vizită oficială în SUA, cu prilejul Forumului Transatlantic Parlamentar NATO și al Forumului Parlamentar pentru Intelligence și Securitate, pe parcursul căreia a subliniat, printre altele, necesitatea suplimentării prezenței militare americane în România, ceea ce ar fi cea mai bună garanție pentru apărarea libertății câștigate de poporul român în Decembrie 1989, mai ales în contextul ultimelor evoluții din estul Europei. 

"Românii sunt una dintre cele mai pro-americane națiuni din Europa și dorința noastră este de a vedea o creștere a numărului militarilor americani din țara noastră, dar și extinderea și aprofundarea parteneriatului strategic pe domenii cheie din economie, energie și infrastructură critică", a transmis liderul liberal Pavel Popescu la Washington.

Popescu a revenit recent din Statele Unite, acolo unde a participat la evenimente majore, precum Forumul Transatlantic Parlamentar NATO, respectiv Forumul Parlamentar pentru Intelligence și Securitate, unde a fost unul dintre speakerii principali. În plus, în timpul petrecut în Statele Unite, Popescu a avut numeroase întâlniri bilaterale cu congresmeni, membri ai administrației, reprezentanți ai mediului privat, ai mediului academic dar și cu foști ofițeri de rang înalt.

"Pe toată durata acestei deplasări, în numeroasele întâlniri în care am reprezentat România, am abordat, în principal, trei teme majore: compatibilizarea legislației pe securitate cibernetică (cybersecurity), implementarea legislației investițiilor străine non-UE (Foreign Direct Investment) și întărirea parteneriatului strategic cu SUA. În plus, am folosit fiecare ocazie pentru a le transmite partenerilor americani că a venit timpul ca România să intre în programul Visa Waiver și m-am bucurat să văd că pentru acest lucru există o susținere reală atât din partea democraților, cât și a republicanilor", a precizat Popescu.

"Cele mai bune întâlniri le-am avut la Departamentul de Stat, unde am discutat cu mai multe echipe de experți, pe teme problematica implementării legislației pentru investiții străine non-UE în România și în Europa, o temă pe care lucrez alături de experți din România și din Statele Unite, de mai bine de un an. Acest proiect este de o importanță vitală pentru securitatea economică a României și pentru perspectivele noastre de dezvoltare", a mai zis Popescu. 

Una dintre întâlnirile de la Departamentul de Stat a fost cu o echipă de experți pe tema compatibilității legislative a proiectelor din zona de securitate cibernetică (cybersecurity).

"În contextul amenințărilor din ce în ce mai acute, venite din partea unor actori statali, precum Rusia și China, cât și non-statali, România, SUA, UE, NATO dar și restul democrațiilor de pe Glob, au nevoie urgent de o strategie comună pentru a găsi un răspuns ferm și concret în cazul unor atacuri cibernetice de amploare. În acest scop, am dezbătut, împreună cu echipa de experți ai DOS, metode și proceduri clare de compatibilizare/aliniere a legislației în acest domeniu. În acest context le-am amintit prietenilor americani de stabilirea, la București, a Centrului European pentru Securitate Cibernetică", a spus Popescu.

Un moment important al vizitei a fost participarea la Forumul Transatlantic NATO, unde temele discutate au fost în special din sfera tehnologiilor emergente, a securității cibernetice și a interoperabilității existente între țările membre NATO.

"În cadrul acestui format s-a discutat în special despre amenințarea pe care o reprezintă China la adresa păcii și securității globale, dar și nevoia de a acționa unitar pentru contracararea expansiunii acestui stat care nu respectă legislația internațională și nici cele mai elementare drepturi ale omului. Am discutat despre aceste lucruri, dar în special despre amenințarea pe care China o reprezintă pentru Europa de Est cu Michael S. Chase – Deputy Assistant Secretary of Defense pentru China. Tot aici am avut întâlniri bilaterale politicieni influenți, precum Ine Eriksen Søreide, fost Vicepremier, Ministru al Apărării și Ministru de Externe la Oslo, precum și cu doi dintre congresmenii americani prezenți la Forum, Gerald E. Connolly, Președintele NATO-PA și Austin Scott. Sentimentul tuturor este că NATO trebuie să întărească flancul sud-estic al Alianței, ca răspuns la acțiunile ofensive ale Rusiei", a menționat Popescu.

Un alt punct al vizitei deputatului PNL în SUA a fost reprezentat de participarea la Forumul Parlamentar de Intelligence și Securitate ce a avut loc în clădirea Arhivelor Naționale ale SUA.

"În discursul meu am prezentat, din perspectiva României, care sunt cele mai mari amenințări la adresa țării noastre, dar și care sunt cele mai grave amenințări la adresa spațiului euro-atlantic și a lumii libere. Am vorbit, printre altele, despre pericolul pe care îl reprezintă dictaturi precum China și Rusia, care în acest moment încearcă să își exporte propriul model de țară, unul nedemocratic, prin încălcarea dreptului internațional", a precizat deputatul PNL. 

De asemenea, Pavel Popescu a participat în cadrul întâlnirilor de la think-tank-urile Heritage Foundation, Hudson Institute și Atlantic Council.  

"La prestigiosul think tank american conservator Heritage Foundation am discutat despre România cu o serie de experți din zona de cyber și nuclear. Un proiect extrem de interesant lansat de acești experți vizează întărirea relațiilor pe axa Washington – Seul – București. La Hudson Institute am discutat cu experți din zona privată, guvernamentală și militară despre amenințările la adresa spațiului euro-atlantic, precum Generalul (r) Robert S. Spalding III, fost consilier la Casa Albă și unul dintre cei mai activi în contracararea expansiunii Chinei. La Atlantic Council am discutat despre problema vizelor alături de Nathan Sales, ce a condus, în numele SUA, discuțiile cu reprezentanții a șapte state în ceea ce privește extinderea programului Visa Waiver. Concluzia acestei vizite este una îmbucurătoare pentru noi. Politicienii, diplomații, experții dar și zona de expertiză militară consideră România un aliat important în lupta comună pentru apărarea și promovarea valorilor libertății în întreaga lume", a conchis Pavel Popescu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.