SCÂNTEI între Ankara și Moscova. Motivul: în Turcia va fi inaugurat un parc ce poartă numele liderului separatiștilor ceceni ucis de ruși în 1996. Ramzan Kadirov, un bufon agresiv al Kremlinului


  • ACP
  • Dec 27, 2021 19:22
  • 2991
SCÂNTEI între Ankara și Moscova. Motivul: în Turcia va fi inaugurat un parc ce poartă numele liderului separatiștilor ceceni ucis de ruși în 1996. Ramzan Kadirov, un bufon agresiv al Kremlinului

Liderul Ceceniei – Ramzan Kadirov – a declarat, ieri, pentru agenția rusă de presă RIA Novosti că așteaptă răspunsul Ankarei după ce și-a arătat nemulțumirea față de deschiderea unui parc în Turcia denumit „Djokhar Dudaev”, după numele liderului separatiștilor ceceni ucis în 1996 de armata rusă. 

Kadirov amenințase deja Ankara, cu câteva zile în urmă, că va ridica o statuie pentru Abdullah Öcalan, liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat pe viață pentru terorism de un tribunal turc, dacă nu va renunța la numirea parcului din Kocaeli după numele liderului separatist.

„Iubim foarte mult Turcia... istoria bogată... moștenirea musulmană... Prin urmare, nu am dori ca relațiile noastre să se deterioreze din cauza unei situații de neînțeles”, a spus Kadirov, încercând să mai îndulcească tonul, după ce a lansat săptămână trecută o declarație dură împotrivă președintelui turc, din cauza faptului că permite numirea parcului după un „terorist”, îndemnându-l pe Erdogan să lamurească dacă dorește „relații transparente și oneste cu Federația Rusă”. 

(Ramzan Kadirov)

Kadirov a mai spus că acțiunile actuale ale autorităților turce reprezintă o amenințare directă la adresa relațiilor turco-ruse, repetând ceea ce au spus și reprezentanții Kremlinului. Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, declarase, la 24 decembrie, că numirea parcului după Dudayev este împotriva spiritului relațiilor ruso-turce: 

„Asemenea încercări sunt inacceptabile și necesită cu siguranță cea mai hotărâtă condamnare din partea întregii comunități internaționale. Ele contrazic spiritul... relațiilor ruso-turce și al cooperării reciproc avantajoase, a căror păstrare și întărire îi dedică atât de multă atenție conducătorii statelor noastre”. 

Pe 22 decembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmase că Moscova și-a transmis dezaprobarea Ankarei prin canale diplomatice: 

„Le-am anunțat deja colegilor noștri turci prin canale diplomatice că noi, ca să spunem mai ușor, nu acceptăm astfel de nume în orașele turcești”.

Referitor la amenințările lui Kadirov, Peskov a spus că „aceasta este o reacție foarte emoțională, dar explicabilă, a șefului unei regiuni rusești care a rezistat mai multor războaie care au fost provocate și începute de teroriști care au încercat să preia controlul asupra acelei regiuni rusești”.

Tot purtat de emoție, probabil, Kadirov a mers mai departe azi, ca apărător entuzisat al intereselor ruse, declarând că e gata să trimită ceceni ca forță de infanterie „care să fie dislocată oriunde și să îndeplineasca ordinele fără probleme”, dacă Putin decide să atace Ucraina - sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.