Drulă face radiografia momentului: "Dacă am avea un vot privind demiterea lui Iohannis, eu cred că ar trece referendumul" / "AUR nu există pe partea de politici publice"


Drulă face radiografia momentului: "Dacă am avea un vot privind demiterea lui Iohannis, eu cred că ar trece referendumul" / "AUR nu există pe partea de politici publice"

Într-un interviu acordat miercuri, 5 ianuarie, pentru Profit News, Cătălin Drulă, vicepreședinte al USR și fost ministru al Transporturilor, a declarat că nu pune mare preț pe sondajele actuale potrivit cărora partidul său ar avea un scor de aproximativ 10%, explicând că nu e nimic altceva decât o poză de moment. În ceea ce privește partidul cu care USR rivalizează în prezent în opoziție, ne referim la AUR, Drulă a precizat că poate fi o "opțiune seducătoare" în contextul pandemiei, însă este o formațiune politică inexistentă atunci când este vorba despre politici publice. 

Nu în cele din urmă, Cătălin Drulă a lansat o serie de critici la adresa președintelui Klaus Iohannis, precizând că în cazul în care s-ar ajunge la un referendum de demitere, acest demers ar avea succes. 

Cătălin Drulă: În cei 5 ani în politică am învățat să privesc cu o oarecare reticență sondajele. Sondajele oferă o poză de moment care e în schimbare. În primul rând eu sunt bucuros că 10% din români se regăsesc în USR ca opțiune. Îmi doresc să facem ce ține de noi să-i convingem pe cei care încă nu sunt convinși de noi. Guvernul actual abia a început să-și dea măsura incompetenței și măsura lipsei de integritate. S-a făcut această coaliție monstruoasă. Mie mi se pare o ultimă zvârcolire a sistemului clasic de putere PSD-PNL-UDMR acum când au renunțat la fațadă. Înainte se tot schimbau între ei. Noi, USR, am putut vedea acest mecanism și în Parlament în primii 4 ani de politică. Aveam explicit senzația că sunt 2 fețe ale aceleiași monede. Jocul politic din România a fost distorsionat grav de un personaj, Klaus Iohannis, care și-a construit cariera politică la nivel înalt pe o fraudă. Ne-a promis că ne scapă de PSD, a venit cu un mesaj anti-PSD, a câștigat popularitatea în acest fel, iar de la înălțimea funcției sale, încărcată cu credibilitate, a girat niște oameni care erau PSD dar nu pe roșu, ci pe galben. Acum nu mai are acea credibilitate. S-a prăbușit în sondaje.  

Jurnalist: Îi mai pasă?  

Cătălin Drulă: Nu știu. Eu sper să discutăm cât de curând la modul trecut despre Iohannis.  

Jurnalist: Mai devreme de 2024?  

Cătălin Drulă: Dacă vă referiți la o suspendare nu pot să ghicesc dacă se va întâmpla. Ce aș putea să spun este că dacă ar fi acel vot, eu cred că ar trece referendumul. (...) 

Cătălin Drulă: Noi suntem singura alternativă de opoziție democratică, liberală. Ne vom lupta cu acest monstru PSD-PNL-UDMR peste tot. Îi vom talona, vom dezvălui tot ce fac și ne vom lupta ca pitbullii cu ei.  

Jurnalist: Mai trebuie să vă talonați și cu colegii de opoziție. Sunteți dvs. și cei de la AUR. Pe partea de vizibilitate ei sunt foarte zgomotoși. Exact cum era USR în perioada guvernării Dragnea, cam așa e profilat acum AUR, un partid foarte vizibil, foarte zgomotos, cu care nu prea puteți colabora, cu care nu se poate avea proiecte comune. Cum vedeți această opoziție?  

Cătălin Drulă: Cum spuneam, noi suntem singura opțiune de opoziție democratică în România în momentul de față. Partidul pe care l-ați menționat e unul cu viziuni extremiste, o înșelătorie mediatică de fapt. Am avut Partidul Poporului Dan Diaconescu, acum avem Partidul Poporului George Simion.

Jurnalist: Mediatică sau a rețelelor de socializare... Aproape că nu a existat în presă acest partid până a intrat în Parlament. Cu toții am descoperit cu uimire...  

Cătălin Drulă: Media s-a schimbat între timp. În cazul AUR nu mai e un patron de televiziune tabloidă, ci e un șef de galerie, însă înșelătoria e tot acolo. Cred că există o limită naturală a creșterii (în sondaje - n.red.). Îi înțeleg și pe cei care au această opțiune pentru că poate fi seducătoare la un moment dat mai ales în vremuri din acestea tulburi. Vine Georgică de la galerie și le spune pe de-a dreptul. Dincolo de a le spune pe de-a dreptul, așadar această șmecherie de galerie, țara merge bine atunci când oamenii au ceva în cap și o pot duce într-o direcție. Or, la acest partid totul e gol. AUR nu există pe partea de politici publice, de a conduce un stat. Avem 3 modele în momentul de față în România, un monstru mare susținut și din zona serviciilor secrete, PNL-PSD-UDMR, care ne propune să fim conduși într-un mod mediocru, să fim furați și să fim mulțumiți cu acest status quo, avem varianta de șmecherie, 3 vorbe live, dar fără conținut și avem o variantă, USR, cu consistență, cu oameni care au demonstrat că pot face administrație, că pot conduce o țară, că pot conduce primării. Trebuie să ne facem treaba cu seriozitate în opoziție și să ne luptăm prin oamenii care au ceva în cap cu sistemul din anii 1990-2000 care acum nu mai pretinde că are 2 fețe, ci s-a reunit. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.