Presa și clasa politică, stupefiate de ieșirea brutală și vulgară a lui Emmanuel Macron la adresa nevaccinaților. Libération comentează dur afirmația președintelui francez potrivit căruia „Un iresponsabil nu mai este un cetăţean”


Presa și clasa politică, stupefiate de ieșirea brutală și vulgară a lui Emmanuel Macron la adresa nevaccinaților. Libération comentează dur afirmația președintelui francez potrivit căruia „Un iresponsabil nu mai este un cetăţean”

Afirmația făcută de președintele francez Emmanuel Macron în cadrul unui interviu pentru Le Parisien, care avertiza ca „le va face zile fripte celor nevaccinați anti-COVID 19”, a produs „o undă de șoc” în Franța, atât la nivelul presei, cât și al clasei politice, scrie rfi.ro. 

Atât de tare s-au iritat politicienii de la acele afirmații încât în Adunarea Națională (Camera Deputaților) a suspendat examinarea proiectului de lege care prevede transformarea certificatului verde într-un «paşaport vaccinal». 

În timpul acestei şedinţe furtunoase întrerupte noaptea, parlamentarii de toate culorile au criticat declaraţiile şefului statului.

„Într-o democrație, cei mai mari dușmani sunt minciuna și prostia”, spunea Macron în respectivul interviu, adăugând „facem presiuni asupra celor nevaccinați, limitând, pe cât posibil, accesul lor la activitățile din viața socială”. Franța a vaccinat aproape 90% din populația sa eligibilă, a mai precizat Macron, și „doar o minoritate se opune”. „Cum reducem această minoritate? O reducem - scuzați expresia - făcându-le zile fripte”, afirma liderul francez.

«Emmerder» este verbul ales de Emmanuel Macron pentru a descrie ceea ce preconizează să le facă francezilor nevaccinaţi, circa 5 milioane la număr, adică vreo 8-9% din populaţia ţării. Am ezitat în a traduce acest verb. A le face «zile negre» sau «zile fripte», «a-i călca pe nervi» sau «pe bătătură», «a-i scoate din sărite», şamd. În cele din urmă am ales «a le face zile fripte» cu toate că în franceză, expresia originală este mult mai trivială, scrie jurnalistul RFI.

«Derapaj sau strategie politică?» se întreabă Le Parisien, ziarul în care preşedintele Franţei a folosit aceste cuvinte. Cert este că expresia a fost pe larg condamnată de practic întreaga clasă politică cu excepţia taberei sale.

Liderul deputaţilor LR (Les Républicains), Damien Abad, şi-a exprimat regretul față de afirmaţii „nedemne, iresponsabile şi premeditate”, care arată un „cinism pueril”.

Ugo Bernalicis, deputat LFI (La France Insoumise), a estimat că Franţa este de acum într-o „criză politică declanşată de monarhul prezidenţial, care-şi permite să insulte o parte a francezilor”.

„Un preşedinte nu poate face afirmaţiile care au fost făcute”, a spus Christian Jacob, preşedintele formaţiunii Les Républicains. „Nu pot cauţiona un text care urmăreşte să-i enerveze pe francezi”, a adăugat el.

Pe LCP (canalul parlamentar, n.r.), Marine Le Pen a denunţat declaraţii „de o vulgaritate şi de o violenţă absolut neobişnuite, inedite”. Potrivit ei, politica lui urmăreşte „să instituie un fel de război contra unei părţi a francezilor care nu au încălcat nicio lege”. „El este garantul coeziunii naţionale şi a uitat asta. Făcând acest lucru comite o eroare politică şi o eroare morală”, estimează candidata RN (Rassemblement National) la alegerile prezidenţiale.

La rândul său, Éric Zemmour a reacţionat imediat. „Nu este numai o declaraţie cinică a unui politician care vrea să existe în campania prezidenţială. Este cruzimea mărturisită, asumată, care face paradă în faţa unor francezi dispreţuiţi”, consideră candidatul extremei drepte la alegerile prezidenţiale din acest an.

La rândul ei, Valérie Pécressse s-a declarat „indignată” de spusele şefului statului. După părerea ei, preşedintele Republicii „nu-i suportă pe francezi când nu gândesc ca el”. „Insulta nu este niciodată o soluţie. (...) Vedem că francezii îl exasperează, asta înseamnă că e vremea să se pună capăt acestui mandat (de cinci ani)”, a atacat candidata LR la alegerile prezidenţiale pe CNews.

O opinie împărtăşită și de Jean-Luc Mélenchon. Pe Twitter, candidatul LFI a denunţat o „mărturisire șocantă” a preşedintelui. „Este limpede, certificatul de vaccinare este o pedeapsă colectivă împotriva libertăţii individuale”, a atacat el. 

Declarațiile președintelui sunt comentate și criticate și de presă. 

Cotidianul Libération se opreşte asupra unei alte fraze din interviul lui Emmanuel Macron şi anume când acesta îi califică pe cei nevaccinaţi drept «iresponsabili. Un iresponsabil nu mai este un cetăţean» conchide şeful statului, mai scrie rfi.ro. «Cum de un preşedinte, garant al instituţiilor şi ordinii judiciaire, poate spune aşa ceva? Cum de un om, pasionat de filozofie politică, poate face această legătură doar dintr-un calcul politic?» se întreabă Libération. 

«A le retrage titlul de «cetăţean» tuturor celor care au comportamente iresponsabile înseamnă a nu le mai recunoaşte drepturile civile şi politice. Acestora li se poate deci retrage, de exemplu, dreptul la vot. Nu înseamnă doar a-i împiedica pe nevaccinaţi să meargă la restaurant, film, cafenea sau teatru dar înseamnă şi a-i împiedica să participe la viaţa noastră democratică. Insinuând acest lucru, Macron nu face decât să dea şi mai multă apă la moară celor mai extremişti antivaccinişti. Oare de ce Emmanuel Macron se joacă cu o materie atât de inflamabilă? Probabil dintr-un pariu politic, acela de realimenta taberele lui Le Pen, Zemmour şi Mélenchon, lucru care îi poate bloca accesul la turul doi lui Valérie Pécresse. Poate că ăsta este obiectivul» scrie Libération înainte de a conchide: «A manipula astfel de produse corozive când un preşedinte trebuie să-i reunească pe toţi francezii, lasă întodeauna urme urâte».

În interviul pentru Le Parisien, primul interviu al lui Macron în noul an, preşedintele francez a mai spus că se gândeşte să candideze pentru un nou mandat în aprilie, dar nu şi-a anunţat explicit intenţia.

Franța are una dintre cele mai mari rate de vaccinare împotriva COVID-19 din Uniunea Europeană, cu aproape 90% dintre francezi cu vârsta de 12 ani și peste vaccinați.

Afirmațiile lui Macron au fost făcute în timp ce parlamentul francez dezbătea o nouă legislație care, dacă va fi adoptată, va însemna că doar cei complet vaccinați și cei cu un test Covid PCR negativ vor beneficia de certificatul de sănătate începând de luna viitoare.

Certificatul COVID, introdus în această vară, este necesar în Franța pentru a avea acces în locuri publice închise, cum ar fi cafenele, restaurante, cinematografe, muzee, săli de concerte și centre sportive, precum și pentru a urca la bordul trenurilor și avioanelor de lung parcurs.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.