E posibil ca Rusia să rămână angajată în Kazahstan mai mult decât se așteaptă. R.Moldova să părăsească CSI cât mai curând posibil!


E posibil ca Rusia să rămână angajată în Kazahstan mai mult decât se așteaptă. R.Moldova să părăsească CSI cât mai curând posibil!

Ținând cont că numărul experților pe problemele din spațiul ex-sovietic a crescut peste noapte foarte mult la Chișinău și București, nu mă apuc să comentez revoluția/revoltele din Kazahstan și reacția Rusiei/Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) la ele.

Vreau doar să subliniez că Moldova ar trebui să tragă următoarele învățăminte din evenimentele de acolo :

1. Intenția statelor membre ale OTSC de a interveni în Kazahstan pentru a pune capăt revoltelor din țară dă în vileag esența adevărată a Comunității Statelor Independente (CSI) și al brațului ei armat OTSC. Rusia și liderii autoritari din țările CSI văd organizația drept un mecanism similar fostului Tratat de la Varșovia cu valori aparte – autoritare, antidemocratice. Pentru toți liderii din statele CSI, poate cu excepția Armeniei, democrația constituie o amenințare existențială. După ajutorul acordat de Rusia lui Lukașenko, iată că țarul Putin și aliații săi de aceeași mamă ideologică, îl salvează pe Nazarbaiev și regimul lui corupt și autoritar. 

2. Autoritățile moldovenești trebuie să înceapă demersurile necesare pentru a părăsi CSI cât mai curând posibil. Care sunt beneficiile aflării Moldovei în CSI? Poate MAEIE-ul nostru să ne facă o listă a lor? 

Cumpără Moldova gaz de la ruși la preț scăzut, la fel ca Belarus sau Armenia, pentru că se află în CSI? Au cumva produsele moldovenești acces liber pe piața rusă, pentru că Moldova este stat membru al CSI? Oare sunt cetățenii moldoveni în Rusia mai puțin abuzați și discriminați pentru că Moldova e stat membru al CSI? 

3. Autoritățile moldovenești ar trebui să înceapă demersurile de părăsire a CSI și din cauză că nu există nicio garanție că în 3-4 ani Dodon (sau un alt trădător ca el) nu va reveni la putere în Moldova și, confruntându-se cu unele revolte, nu va chema ”trupe de pacificare” ale ”fraților” din CSI. Faptul că Moldova nu face parte din OTSC nu cred că ar fi un impediment pentru Putin și Lukașenko să-și trimită trupele să ”pacifice” Moldova.

4. Evenimentele din Kazahstan vor conduce la o scădere a presiunilor rusești asupra Ucrainei. La fel și a presiunilor Moscovei asupra autorităților moldovenești de a relua negocierile cu liderii separatiști de la Tiraspol în vederea reglementării ”conflictului transnistrean”. Deci, Chișinăul nu ar trebui să se grăbească să accepte o nouă rundă de negocieri în format 5+2.

5. Rusia e posibil să rămână angajată în Kazahstan mai mult decât se așteaptă. Intervenția OTSC în Kazahstan (care va fi în realitate rusească cu elemente simbolice din alte țări membre ale OTSC) va amplifica sentimentele antirusești în țară și conflictele dintre populația cazahă și cea rusă, cu consecințe greu de evaluat la această etapă.

(Domnul Mihai Gribincea este diplomat de carieră, autor de studii esențiale și fost ambasador al Basarabiei la București)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.