Represiune în Kazahstan: fostul premier și șef al Consiliului de Securitate, Karim Massimov, arestat pentru trădare


Represiune în Kazahstan: fostul premier și șef al Consiliului de Securitate, Karim Massimov, arestat pentru trădare

După înăbușirea revoltelor din Kazahstan, începe represiunea împotriva persoanelor incomode regimului: fostul președinte al Comitetului de Securitate Națională (KNB), Karim Massimov, a fost reținut sub suspiciunea de înaltă trădare, anunțul fiind făcut în acestă dimineață de către serviciul de presă al Comitetului de Securitate Națională din Kazahstan.

„În data de 6 ianuarie, Comitetul pentru Securitate Națională a lansat o anchetă preliminară pentru înalta trădare, în temeiul articolului 175 din partea 1 a Codului Penal al Republicii Kazahstan. În aceeași zi, fiind bănuit de comiterea acestei infracțiuni, fostul președinte al KNB, Karim Massimov, și alții, au fost reținuți și plasați într-un centru de detenție temporară”, se arată în informarea oficială.

Cu două zile mai devreme, Massimov, un asociat în trecut al fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a fost demis din funcția de președinte al Comitetului de Securitate Națională (KNB) al Kazahstanului, fiind înlocuit de Ermek Sagimbayev, care a lucrat ca șef al Serviciului de Securitate a Statului.

Karim Massimov, în vârstă de 56 de ani, a fost transferat în funcția de președinte al KNB în septembrie 2016 din postul său de șef al guvernului. Prima dată a ocupat funcția de prim-ministru din 2007 până în 2012, cel de al doilea mandat de premier fiind cuprins între aprilie 2014 și septembrie 2016.

În 2016, președintele Kazahstanului l-a demis în mod total neașteptat pe Karim Masimov din funcția de prim-ministru, mișcarea fiind legată de auto-promovarea agresivă a fostului premier pe rețelele de socializare, care punea în pericol cultul propriei personalități întreținut zeci de ani de Nazarbayev.

În această lună, în ajunul anunțului oficial, fostul consilier al primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, Yermukhamet Yertysbayev, declara că unul dintre motivele crizei din țară a fost trădarea unor oficiali de rang înalt și a oamenilor legii. El a descris ceea ce s-a întâmplat în Kazahstan ca fiind o tentativă de lovitură de stat și o rebeliune armată, imposibil de realizat „fără trădătorii celui mai înalt eșalon al puterii, în special agențiile de aplicare a legii”.

Înaintea reținerii lui Massimov, și nepotul lui Nazarbayev, Samat Abish, a fost reținut în Kazahstan, el fiind revocat anterior din postul său de prim-vicepreședinte al Comitetului de Securitate Națională.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.