VIDEO. VICTORIE URIAȘĂ pentru Novak Djokovic. Instanța i-a dat dreptate. Judecătorul federal Anthony Kelly a revocat decizia autorităţilor australiene de anulare a vizei sportivului sârb


VIDEO. VICTORIE URIAȘĂ pentru Novak Djokovic. Instanța i-a dat dreptate. Judecătorul federal Anthony Kelly a revocat decizia autorităţilor australiene de anulare a vizei sportivului sârb

UPDATE: Procesul jucătorului sârb de tenis Novak Djokovic s-a încheiat, instanța tranșând speța „vizei” în favoarea lui. Judecătorul Anthony Kelly a revocat decizia autorităţilor de anulare a vizei lui Djokovic şi a ordonat ca sportivului să i se permită să rămână în Australia. Lui i se va returna paşaportul, judecătorul Kelly ordonând să fie eliberat imediat din detenţia pentru imigranţi.

BBC scrie că judecătorul care va da verdictul în speța jucătorului sârb de tenis Novak Djokovic versus guvernul Australiei și-a manifestat îngrijorarea în ce privește tratamentul la care a fost supus sportivul. 

Judecătorul federal Anthony Kelly a mai spus că Djokovic pare să obținut excepția privind condițiile restrictive de intrare pe teritoriul australian înainte de sosirea în țară, întrebându-i pe avocații statului „ce putea să facă mai mult decât a făcut?”

Avocatul care reprezintă ministerul Afacerilor Interne, Christopher Tran, a subliniat că ordinul de deportare a lui Djokovic expiră la ora 16:00 și că e de acord cu prelungirea acesteia până la ora 16:30. Judecătorul Anthony Kelly a spus că îl va prelungi până la ora 20.00. (11.00, ora României)

Jucătorul sârb în vârstă de 34 de ani, numărul 1 ATP, a aterizat la Melbourne săptămâna trecută pentru a participa a Australian Openl turneu pe care l-a câștigat de nouă ori până acum.

Avocații lui Djokovic au argumentat că acesta a intrat în Australia prezentând actele doveditoare ale exceptării sale de la a fi vaccinat anti-COVID 19, condiție obligatorie pentru a intra în Australia. 

Avocatul Nick Wood a precizat că scutirea i-a fost acordată jucătorului de către două comisii independente, în baza faptului că acesta a fost infectat recent cu noul coronavirus și a prezentat acte medicale doveditoare în acest sens. 

Judecătorul Kelly a părut să accepte argumentele avocatului și le-a spus reprezentanților guvernului că se simte „agitat” de ce a auzit până în present, mai scrie BBC. 

Judecătorul a mai întrebat de ce documentul de la Tennis Australia nu a fost acceptat de către delegatul care a luat decizia privind viza lui Djokovic. „Aici, un profesor şi un medic eminamente calificat au prezentat şi au oferit solicitantului o scutire medicală”, a spus judecătorul Kelly. „În plus, acea scutire medicală şi baza pe care a fost acordată au fost date separat de un alt grup de experţi independenţi înfiinţat de guvernul statului victorian, iar acel document era în mâinile delegatului. Ce ar fi putut face mai mult acest om decât a făcut?”, a mai afirmat judecătorul federal.

Magistratul Kelly a adăugat că transcrierea interviului lui Djokovic cu oficialii de frontieră a arătat, de asemenea, că jucătorul sârb a încercat să ofere ofiţerilor tot ceea ce aveau nevoie. 

„Domnul Djokovic a furnizat dovezi, atât înainte de îmbarcare, cât şi după sosirea la Tullamarine”, a mai precizat av. Nicholas Wood

„La 4 dimineaţa, i s-a cerut să-şi închidă telefonul, ceea ce a făcut, a spus el. O mare parte a nopţii, între miezul nopţii şi 7.42 a.m. - când viza i-a fost efectiv anulată - nu a putut comunica. Apoi i-a exprimat delegatului acest lucru: „Dacă mi-aţi putea acorda suficient timp atunci când cei de la Tennis Australia şi agentul meu se vor trezi, voi putea comunica cu ei prin telefon, ceea ce ne-ar permite să vă oferim tot ce doriţi", se arată în pledoaria avocaţilor.

Avocatul Guvernului australian, Christopher Tran, a afirmat că vameşii nu au avut nicio intenţie să pună presiune pe Djokovici, însă judecătorul Kelly a afirmat că dovezile sugerează că liderul ATP s-ar fi putut simţi sub presiune.

Știre în curs de actualizare



Context. Procesul lui Novak Djokovic a început, după ce liderul mondial a făcut apel la anularea vizei sale din Australia. Audierea de la un tribunal din Melbourne este condusă de judecătorul federal Anthony Kelly. Avocaţii lui Djokovici, Nick Wood şi Paul Holdenson, şi cel al Guvernului australian, Christopher Tran, au la dispoziţie câte două ore pentru a-şi prezenta argumentele, prin transmisie video.

Novak Djokovic a primit o „derogare medicală” pentru a putea juca primul Grand Slam al anului (17-30 ianuarie). Această derogare, ale cărei motive nu au fost explicate inițial, a stârnit multe critici în Australia, în presă, în lumea politică şi cea a sportului.

Avocații tenismenului sârb susțin că acesta a avut recent COVID-19, fiind testat pozitiv pe 16 decembrie. Opinia publică și presa indică însă faptul că Djokovic a participat la mai multe evenimente publice în zilele următoare, fără a purta mască (unul dintre acestea pe 17 decembrie, în compania mai multor copii). Avocații apărării cer să fie lăsat să intre în Australia, deoarece se află în perioada de 6 luni de după îmbolnăvire și nu ar avea nevoie de vaccin. Pe acestă bază, Novak Djokovic a primit o scutire de la obligativitatea imunizării din partea unei comisii independente de medici, la cererea Federației de Tenis din Australia. Decizia nu a fost acceptată însă de autoritățile federale australiene. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.