După ce a ”rezolvat” Revoluția din Kazahstan, Putin își reia manevrele militare la granița cu Ucraina


După ce a ”rezolvat” Revoluția din Kazahstan, Putin își reia manevrele militare la granița cu Ucraina

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat faptul că armata rusă și-a reluat aplicațiile militare pe terenurile de antrenament pentru arme combinate din regiunile limitrofe cu Ucraina - în regiunile Voronezh, Belgorod, Bryansk și Smolensk. 

Manevrele militare implică aproximativ 3.000 de oameni și aproximativ 300 de piese de echipament militar, inclusiv tancuri T-72B3, vehicule de luptă de infanterie BMP-2 și arme de calibru mic standard.

În cadrul aplicațiilor, militarii din regiunile Belgorod și Smolensk vor practica „coordonarea de luptă a diferitelor formațiuni” și vor stăpâni „noi metode și tactici pentru efectuarea misiunilor de foc în situația dificilă a luptei moderne cu arme combinate”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Serviciul de presă al Ministerului Apărării a anunțat că aplicațiile vor avea ca obiectiv principal implementarea „exercițiilor de control de tragere cu arme de calibru mic și vehicule blindate, organizarea de marșuri sub influența activă a grupurilor de sabotaj și de recunoaștere ale „inamicului” și fortificarea punctelor forte”.

„Fiecare unitate va finaliza manevrele prin desfășurarea unei lupte de antrenament cu o etapă de tragere reală, în timpul căreia echipajele vehiculelor blindate BMP-2 și T-72B3 vor arăta abilitățile de acțiune comună și vor lovi ținte imitând tehnicile și forța de reacție ale un inamic convențional, la distanțe de până la 1,2 kilometri." Se mai precizează în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

Statele Unite și țările europene au raportat, înaintea anunțului oficialilor ruși, o nouă mobilizare de echipamente și trupe rusești la granița cu Ucraina. De asemenea, presa internațională a anunțat că imaginile din satelit arată o acumulare de tancuri rusești, unități blindate, precum și artilerie autopropulsată și forțe terestre la 250-300 km de granița cu Ucraina. „Nu ar trebui să pierdeți timpul cu astfel de știri de umplutură”, a comentat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, informațiile prezentate de Politico.

Țările G7 au condamnat mobilizarea militară a Rusiei și retorica agresivă față de Ucraina. „Rusia nu ar trebui să aibă nicio îndoială că o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecințe serioase și o reacție pe măsură”, au declarat Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Franța, Japonia și Statele Unite într-o declarație după întâlnirea de la Liverpool.

De la începutul lunii decembrie, președinții Rusiei și SUA au discutat de două ori telefonic despre situația formării de trupe la granița cu Ucraina. Biden a exprimat îngrijorarea Statelor Unite și a țărilor europene cu privire la escaladarea militară a Rusiei către Ucraina. Potrivit acestuia, Statele Unite sunt gata să răspundă Rusiei cu sancțiuni economice dure și de altă natură în cazul unei invazii a țării. Putin a promis o ruptură completă a relațiilor ruso-americane în cazul introducerii unor sancțiuni „la scară largă”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.