VIDEO. Conflictul interetnic de la Bolintin Vale. Sute de oameni au ieșit în stradă și au cerut ca romii să plece din localitate, după uciderea unui șofer de microbuz / Localnic: „Ei trăiesc din munca noastră. Ne jefuiesc, ne sparg casele, magazinele. Toți umblă cu cuțite la ei”


VIDEO. Conflictul interetnic de la Bolintin Vale. Sute de oameni au ieșit în stradă și au cerut ca romii să plece din localitate, după uciderea unui șofer de microbuz / Localnic: „Ei trăiesc din munca noastră. Ne jefuiesc, ne sparg casele, magazinele. Toți umblă cu cuțite la ei”

Sute de localnici din orașul Bolintin Vale, județul Giurgiu, au protestat, miercuri seară, pe străzile orașului solicitând ca romii să fie alungați din localitate. Revolta a fost determinată de uciderea unui șofer de microbuz, care a fost lovit cu o piatră sau o cărămidă în cap de un aparținător al minorității rome din localitate. 

Primarul orașului Bolintin-Vale, Daniel Trăistaru, a stat de vorbă cu localnicii ieșiți în stradă, dar nu i-a convins să renunțe la protest, localnicii reclamând că de ani de zile sunt terorizați de etnicii romi, ba chiar de „clanul” căruia i-ar aparține presupusul criminal.

„Nu au serviciu, nu s-au integrat. Ei trăiesc din munca noastră. Ne jefuiesc, ne sparg casele, magazinele. Toți umblă cu cuțite la ei. Ne e frică”, a reclamat un localnic, spunând că adesea copiilor le este frică să vină singură acasă de la școală. 

Prefectul judeţului Giurgiu, Aneta Matei, a discutat, de asemenea, miercuri seara, la primăria din Bolintin Vale cu edilul oraşului, cu reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei, dar şi cu reprezentanţii protestatarilor pentru a detensiona situaţia creată în urma decesului unui bărbat agresat în urmă cu câteva zile.

„În momentul acesta am stabilit o întâlnire, în sediul primăriei suntem - prefect, subprefect, domnul primar al oraşului Bolintin Vale, reprezentanţii Jandarmeriei şi IPJ Giurgiu şi ai poliţiei locale din Bolintin Vale. Purtăm discuţii cu reprezentanţii protestatarilor şi încercăm să găsim soluţii pentru ce se întâmplă aici", a declarat Aneta Matei la Digi 24.

Ea a precizat că în oraş s-a produs un conflict între localnici şi un grup de etnici romi, după ce, în urmă cu câteva zile, un cetăţean a fost atacat de câţiva romi cu pietre şi ulterior a decedat.

Prefectul a subliniat, însă, că oamenii protestează paşnic şi "nu este niciun pericol în momentul de faţă".

"Pentru cei care protestează şi vor o soluţie imediată în seara asta mesajul meu este să aibă puţină răbdare să discutăm şi apoi fiecare instituţie a statului să ia măsurile care se impun potrivit legii în speţa de faţă. (...) Nu e niciun pericol în momentul de faţă. Sunt forţe de ordine suficiente, dar oamenii nu sunt violenţi. Oamenii sunt nemulţumiţi că sunt câteva familii de etnici care au venit aici şi care şi-au stabilit locuinţele aici şi nu au documentele în ordine. Domnul primar le explică acum ce demersuri au făcut şi în ce stadiu sunt acele demersuri pe care dumnealui le-a iniţiat pentru rezolvarea acestei situaţii", a afirmat Aneta Stan.


Context. Pe 9 ianuarie, ora 20:32, poliţiştii din Bolintin Vale au fost sesizaţi prin 112 de către un bărbat cu privire la faptul că fratele său are un conflict cu mai multe persoane pe o stradă din oraş şi a fost agresat, precizează IPJ Giurgiu. Echipajele de poliție sosite la fața locului au identificat un individ, din București, șofer de microbuz, care prezenta urme de violență și care a fost transportat la o unitate sanitară din Capitală, pentru tratament. Ulterior, victima a decedat. 

Din investigațiile derulate a rezultat că un tânăr rom a intrat în conflict cu șoferul de microbuz/maxi-taxi, lovindu-l în cap cu o piatră, după ce șoferul ar fi refuzat să-l ia în mașină pe tânărul de etnie romă, cunoscut ca un individ care cauza probleme. În consecință, tânărul l-a atacat pe șofer cu o piatră, lovindu-l în cap. 

Agresorul a fost arestat preventiv, conform informațiilor transmise de poliție.

„În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală, în care cercetările sunt continuate de polițiști sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale. Agresorul a fost inițial reținut pe o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Giurgiu iar la data de 11 ianuarie a.c. a fost prezentat instanței, care a dispus arestarea preventivă. Având în vedere că persoana vătămată a decedat, urmează a se analiza oportunitatea schimbării încadrării juridice, în funcție de rezultatele necropsiei”, se precizează în comunicatul poliției. Ulterior, agresorul a fost plasat în arest preventiv. 

G4media amintește că acesta nu este primul conflict interetnic la Bolintin Vale. Prima confruntarea sângeroasă între cele două etnii a avut loc în noaptea de 6-7 aprilie, 1991, în Duminica Paștelui, când un etnic rom a înjunghiat mortal un student care refuzase să-l ia cu mașina. Criminalul a fost arestat după doar câteva ore, dar, în dimineața următoare au pornit sirenele, numeroși locuitori adunându-se în fața casei victimei.

Sătenii au început să atace casele romilor seminomazi, sedentarizați de autorități în perioada comunistă.

Au fost incendiate atunci 21 de case, iar alte cinci distruse.

Au fost ocolite casele romilor care erau integrați. Romii ale căror case au fost distruse, au fost nevoiți să părăsească localitatea. În 7 mai 1991, câțiva romi din această categorie încearcă să revină în localitate, mutându-se în casele neincendiate.  Localnicii au ieșit însă și au incendiat și aceste case, forțându-i pe romi să părăsească localitatea.

Ulterior, în 2009, Guvernul român s-a angajat să îi despăgubească financiar pe reclamanții romi.





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.