VIDEO. Ascensiunea politică fulminantă a lui Florin Cîțu începe să se limpezească. Banii pentru studiile din SUA au fost plătiți de „mătușa Minodora”, o apropiată a SIE și a lui Ion Iliescu


VIDEO. Ascensiunea politică fulminantă a lui Florin Cîțu începe să se limpezească. Banii pentru studiile din SUA au fost plătiți de „mătușa Minodora”, o apropiată a SIE și a lui Ion Iliescu

G4Media a reușit să obțină, în exclusivitate, confirmarea unei situații care se vehicula deja prin presă în ultimul an. Este vorba despre finanțarea studiilor, din anii 92-96, la Grinnell College din statul american Iowa, ale fostului premier Florin Cîțu, controversatul lider de la PNL. Sponsorul principal ar fi, așa cum ea însăși susține, Minodora Ilie, o mătușă prin alianță, care l-a ajutat pe nepotul său cu ”relații” și bani din propriul buzunar.

Minodora Ilie (foto jos, alături de Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției) nu este însă o „mătușă” oarecare. Ea a fost un personaj deosebit de influent în epoca lui Ion Iliescu. Consilier pentru patru premieri de orientări politice diferite, Ilie a înființat, în anul în care Cîțu a plecat la studii, Fundația Umanitară Omenia, printre fondatori aflându-se un colonel din cadrul Serviciului de Informații Externe (SIE), scrie G4media.ro.

În prezent, prim-vicepreședinte al Fundației Omenia este Ioan Talpeș, fost director al aceluiași Serviciu Secret între 1992 și 1997. „Da, da, întotdeauna au fost și serviciile (în fundație n.r.) pentru că, fără servicii, fără justiție, fără armată, o țară nu e stăpână pe ea”, a declarat Minodora Ilie. Mai multe detalii AICI

În urmă cu câteva luni, conexiunea dintre Cîțu – Minodora Ilie și Ioan Talpeș o făcea jurnalistul Cătălin Tache de la ziarul Național

„"visul american” al actualului premier s-a desfășurat strict în mandatul lui Talpeș la Serviciul de Informații Externe. Cel în care Talpeș a fost singurul șef de serviciu secret din toată Europa Centrală și de Est care a ”predat necondiționat” americanilor lista completă, cu identitățile reale aferente, ale tuturor ofițerilor acoperiți ai statului român care acționau peste Ocean! Viitorii parteneri strategici revanșându-se cu păstrarea pe funcție a lui Talpeș, în ciuda raportului contrainformativ privind ”coruperea” acestuia, înaintat oficial de generalul Ciobanu. Raport în care se informa că Talpeș ar fi primit 6 milioane dolari de la Zaher Iskandarani, ca să îl salveze de la arestare. Numai că, stranie coincidență, zilele trecute numele generalului Ciobanu, denunțătorul lui Talpeș a apărut în stenogramele dosarului de corupție ”cablat” la ministrul Transporturilor, de parcă ai zice că un ”înger păzitor” veghează ca Talpeș să își plătească încă toate ”datoriile” din sistem.

Dar, ce-i drept, americanii au venit și cu oferirea unor ”facilități” pentru noile ”fantome” ale lui Talpeș, cele pentru care fostul șef al SIE ar fi girat personal că îi va înlocui pe vechii ”acoperiți”. Și că astfel vor putea fi folosiți pe termen lung, după legendarea lor în fruntea unor instituții cheie ale statului român și mai ales la vârful politicii. Dar despre care inițiații SIE încă ar băga mâna pe foc că au fost trimiși de Talpeș la diverse Colegii din SUA, având apoi asigurată și ”plantarea” în mediul privat, la companii din umbra ”Agenției”… Numai că, dacă Florin Cîțu zice că el și-a plătit studiile de la Grinnell College în 1992 – 1996, pe când Talpeș era șeful SIE, este strict treaba premierului. Păcat însă că nu a păstrat și niscai fotografii de când spăla vase prin restaurante, că doar acestea ar fi făcut deliciul internetului și ar fi spulberat orice eventuală ”răutate” din partea structurii contrainformative care chiar nu crede în astfel de coincidențe…”. Citiți integral AICI textul lui Tache. 

Ce povestea Cîțu despre „studiile din SUA”:

„Am plecat la 19 -20 de ani, cam prin 1992. În anii ‘ 90, americanii aveau tot felul de burse fulbright etc. Eu am plecat cu o bursă finanțată de Guvernul american, acea bursă era pentru est-europeni. Am câștigat-o eu, poate nu a aplicat nimeni, nu știu, poate am fost norocos. (…)

Și nu mi-au dat bani decât pentru cazare și masă și trebuia să plătesc și școala, cărțile. Totul era foarte scump. Am scris câteva eseuri și am câștigat o bursă pentru 2 ani. A trebuit să am note mari ca să mă pot menține. Numai că acolo nu aveam niciun ban și a trebui să lucrez. Am lucrat din prima zi, am spălat vasele un trimestru.

Am lucrat la cantină în campus, poștaș în campus și am lucrat apoi la un centru audiovizual unde era OK. Iarna și vara și jucam fotbal în echipa universității, a colegiului. Deci tot timpul eram la școală, muncă, antrenament de dimineață până seara. Așa am văzut America am primii ani, cu echipa de fotbal. Eram mijlocaș stânga sau atacant.”

CITEȘTE ȘI: Secretul care aruncă în aer cariera politică a premierului Florin Cîțu: a comis o infracțiune gravă în Statele Unite, pentru care a fost judecat și condamnat la două zile de închisoare



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.