VIDEO La zece ani de la atentatul terorist în care a ucis 77 de tineri, extremistul Breivik a apărut în fața instanței făcând salutul nazist, cu prilejul procesului în care i se judecă cererea de eliberare condiționată


  • ACP
  • Jan 18, 2022 22:00
  • 1643
VIDEO La zece ani de la atentatul terorist în care a ucis 77 de tineri, extremistul Breivik a apărut în fața instanței făcând salutul nazist, cu prilejul procesului în care i se judecă cererea de eliberare condiționată

Marți, teroristul condamnat la 21 ani de închisoare, Anders Behring Breivik, care a ucis 77 oameni în 2011, a apărut în fața unui tribunal norvegian pentru a-și exercita dreptul legal de a cere eliberarea condiționată după zece ani de închisoare.  

Breivik, în vârstă de 42 de ani, a apărut în fața completului de trei judecători salutând cu salutul nazist și purtând la reverul hainei o insignă inscripționată cu textul "Opriți genocidul împotriva națiunilor noastre albe!", text înscris și pe geanta sa, în care își ține actele pentru proces.  

Familiile victimelor sale vorbiseră deja despre faptul că Breivik ar putea folosi audierea de trei zile, care este transmisă aproape în direct, pentru a-și promova opiniile sale extremiste, și au cerut ca acesta să fie privat de atenția pe care o caută, solicitare căreia i-a răspuns în parte de judecătorul Dag Bjorvik, care i-a cerut lui Breivik să pună deoparte geanta și semnul ce poartă textul extremist.  

Șefa grupului de sprijin pentru cei ce și-au pierdut rudele în atentatul din 2011, Lisbeth Kristine Royneland, care și-a pierdut la rândul ei o fiică de 18 ani pe insula Utoya, a declarat pentru postul norvegian de televiziune NRK că "este destul de absurd că i se acordă atât de multă atenție când cere eliberarea să după doar 10 ani".

Avocatul său, Oystein Storrvik, le-a răspuns celor care sunt nemulțumiți de faptul că se ține această audiere a lui Breivik că "la fel ca în orice alt stat de drept, un condamnat are dreptul de a cere eliberarea condiționată și Breivik a decis să-și exercite acest drept”.

Anders Breivik, ale cărui atacuri din 2011 au produs cele mai multe victime în Norvegia de la cel de-al Doilea Război Mondial, a mai apărut înaintea instanței la doar câțiva ani după condamnarea sa, în 2016, cerând să fie recunoscut tratamentul "inuman" și "degradant" la care l-a supus statul norvegian, ținându-l izolat de alți deținuți. Plângerea lui a fost făcută în condițiile în care avea la dispoziție trei celule de închisoare, un televizor cu DVD player, o consolă de jocuri și o mașină de scris. Breivik a avut inițial câștig de cauză la acea plângere făcută în justiție, dar verdictul a fost în final anulat la apel.

Sursa foto: Ole Berg-Rusten/NTB/AFP via Getty Images



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.