VIDEO. Decanul Facultății de Științe Politice îl torpilează pe „generalul Ciucă”. „În 2002-2003 era în misiune în Afganistan. Cum a lucrat în acei ani la o teză de doctorat susținută în 2003? În ce biblioteci citea?”


VIDEO. Decanul Facultății de Științe Politice îl torpilează pe „generalul Ciucă”. „În 2002-2003 era în misiune în Afganistan. Cum a lucrat în acei ani la o teză de doctorat susținută în 2003? În ce biblioteci citea?”

Fostul europarlamentar Cristian Preda, în prezent decan al Facultății de Științe Politice, Universitatea București, atrage atenția într-un comentariu pe pagina sa de Facebook că premierul Nicolae Ciucă, suspectat că a plagiat substanțial în teza de doctorat (detalii AICI), era în misiune în anii în care se presupune că a lucrat cu „abnegație” la respectiva lucrare academică. 

„În 2001 era în misiune în Bosnia și Herțegovina, iar în 2002-2003 a fost în Afganistan. Cum a lucrat în acei ani generalul Ciucă la o teză de doctorat, susținută în 2003? În ce biblioteci citea? Cu ce cercetători interacționa? La ce colocvii a mers? Cum discuta cu îndrumătorul său de doctorat?”, scrie Cristian Preda.

Potrivit unei investigații publicate de Emilia Șercan în Pressone, Nicolae Ciucă ar fi plagiat un sfert din lucrarea susținută în 2003. În replică, premierul a declarat că acuzațiile „nu se pot susține științific”

Actualul premier ar fi plagiat cel puţin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe Militare.

Nicolae Ciucă a susținut în 2003, când avea gradul de locotenent-colonel, lucrarea de doctorat cu titlul „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”.

Jurnalistul Cătălin Tolontan, coordonator al publicației Libertatea, scrie că „investigația Emiliei Șercan despre plagiatul premierului este inatacabilă și convingătoare”, atrăgând atenția că se încearcă blocarea „ acestei dezvăluiri, în primul rând la televiziuni”. 

Exemplele găsite de jurnalistă sunt frapante: Lucrarea sursă: „Au declanșat războiul împotriva terorismului internațional, în numele apărării valorilor și principiilor democratice, a vieții oamenilor, ca urmare a faptului că teroarea a lovit cu ferocitate”.

Lucrarea lui Nicolae Ciucă: „Au declanșat războiul împotriva terorismului internațional, în numele apărării valorilor și principiilor democratice, a vieții oamenilor, ca urmare a faptului că teroarea a lovit cu ferocitate”.

Cu ferocitate se încearcă blocarea acestei dezvăluiri, în primul rând la televiziuni. Consumați-vă 20 minute ca să citiți articolul din PressOne. Treaba jurnaliștilor e să găsească știrile, dar e responsabilitatea cetățenilor să se informeze”, scrie Tolontan. Articolul Emiliei Șercan din Pressone poate fi citit AICI.

Mai jos aveți un video în care este surprinsă o declarație mai veche a președintelui Klaus Iohannis cu privire la plagiatul comis de politicieni. „Oriunde în lume, cineva dintre politicieni care este prins că a copiat numai trei rânduri și a plagiat este obligat de clasa politică să se retragă”, spunea Iohannis. 



Marți, Administrația Prezidențială a transmis: „Preşedintele României consideră corectă şi necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spaţiul public fiind binevenit. Până la o decizie finală a instituţiilor abilitate, preşedintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect".

Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a anunţat că a iniţiat demersurile legale de verificare a respectării standardelor de calitate şi etică universitară în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.