Suferință sub semnul fricii: Afacerile și economia Rusiei se prăbușesc în tăcere, terorizate de spectrul represaliilor lui Putin


Suferință sub semnul fricii: Afacerile și economia Rusiei se prăbușesc în tăcere, terorizate de spectrul represaliilor lui Putin

Pe măsură ce piețele comerciale se prăbușesc în urma sancțiunilor internaționale, investițiile străine dispar iar temerile față de iminența unui război cu Occidentul cresc cu fiecare zi care trece, elita afacerilor din Rusia suferă în tăcere, cele mai de succes companii ale țării refuzând să ia atitudine, pentru a nu stârni mânia lui Putin.

Oamenii de afaceri se pregătesc resemnați pentru un posibil conflict militar, pentru pierderi de miliarde și miliarde de ruble și pentru noi runde de sancțiuni occidentale într-o disperare tăcută – incapabili să influențeze cursul evenimentelor și nedorind să se pronunțe public pe marginea unor subiecte sensibile.

Piața bursieră a Rusiei a intrat pe o pantă descendentă abruptă în ultimele săptămâni, iar valoarea rublei a scăzut aproape la un minim istoric, deoarece conflictul dintre Rusia și Occident la granițele Ucrainei nu dă niciun semn de ameliorare.

„Acest subiect a devenit brusc principalul punct de conversație între oamenii de afaceri ca mine – nu oligarhii - ci rușii de succes aflați chiar sub aceștia”, a declarat presei independente un bancher veteran senior la o firmă privată, vorbind sub rezerva anonimatului, adăugând: „suntem bogați și avem multe de pierdut. Mulți dintre noi avem case în Europa, avem permise de ședere în Occident, așa că suntem foarte implicați în asta”.

Evitând riscul de a vorbi în mod public despre consecințele economice ale crizei diplomatice și posibila alunecare către război, rușii bogați se arată deja puternic afectați, rubla scăzând brusc în ultimele săptămâni în contextul unei prăbușiri a pieței de valori care a șters 150 de miliarde de dolari din valoarea companiilor de top din Rusia. 

Dar, în ciuda amenințărilor SUA cu sancțiuni care ar putea „devasta” economia rusă și a perspectivei de interdicții de călătorie și înghețare a activelor pentru cei care se află în vârful scării corporative a țării, protestele publice, îngrijorarea, respingerea deciziilor guvernamentale sau chiar discuțiile asumate despre prejudiciul economic al unei confruntări militare lipsesc cu desăvârșire în acest domeniu.

„Deși nimeni nu vrea război, nu vă așteptați ca marii afaceriști să se ridice și să-și exprime opoziția”, a spus bancherul de investiții, detaliind trista realitate din Rusia: „Am devenit pasageri. Comunitatea de afaceri va discuta despre război doar în bucătăriile ei. Toată lumea va rămâne tăcută în public.”

Pe de altă parte, în timp ce afaceriștii din linia a doua a succesului rusesc suferă în tăcere, elita de afaceri a Rusiei, oligarhii și șefii întreprinderilor de stat ale țării, sunt cunoscuți pentru loialitatea lor față de Kremlin, iar tăcerea lor nu este una silită, timorată, ci consensuală și complice.

Una dintre primele bătălii ale lui Putin ca președinte în urmă cu aproape două decenii a fost să îmblânzească puterea politică a liderilor oligarhi ai Rusiei. Mulți dintre cei care lucrează astăzi în afaceri înțeleg că își vor păstra funcțiile doar atâta timp cât președintele Vladimir Putin și cercul său de apropiați le vor permite acest lucru. Deși s-ar putea certa cu blândețe în public în legătură cu ratele de impozitare, schemele de investiții sau sprijinul guvernului, dezbaterea acestor aspecte în spațiul extern este interzisă.

Această abordare le-a adus multora – inclusiv celor dincolo de cercul de afaceri interior ales de Putin – bogăție și statut, dar în vremuri de criză, aceste beneficii ajung pe locul doi, după patriotism și loialitate.

După cum a spus un celebru om de afaceri, miliardar și aliat lui Putin, Ghenadi Timcenko, atunci când Rusia s-a confruntat cu criza economică în urma anexării Crimeei în 2014: „Inconvenientele personale și costurile pentru afacerea cuiva pot și ar trebui să fie neglijate atunci când vine vorba de interesele statului”.

Una peste alta, pe fondul acestei înțelegeri a limitelor capacității Rusiei corporative de a influența Kremlinul, o parte din elita de afaceri a Rusiei s-a resemnat cu ceea ce s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat.

„Nu putem face mare lucru când puterile politice mai mari sunt în joc. Mâinile noastre sunt legate”, a spus un om de afaceri din lista Forbes 200 a celor mai bogați persoane din țară, care are interese comerciale atât în Rusia, cât și în Ucraina. „Mă aștept la o deteriorare suplimentară a relațiilor, care va avea un impact negativ asupra economiei Rusiei, desigur. Dar afacerile mari vor trebui doar să se descurce așa cum am făcut-o și înainte – nu suntem străini de asta”, a continuat afaceristul din Top Forbes

Cei mai îngrijorați de declinul economic al Rusiei rămân, totuși, angajații și acționarii minoritari ai întreprinderilor private din Rusia, care vor fi cel mai puternic afectați de consecințele crizei militare ruso – ucrainene, fără prea mari posibilități de a-și apăra joburile, activele și investițiile.

În momentul de față, activele rusești nu sunt la mare căutare, rubla se prăbușește și orice active lichide sunt deja transferate în străinătate, în condițiile în care SUA se pregătește să concretizeze noul pachet de sancțiuni care urmează să fie introdus dacă Rusia va întreprinde acțiuni militare agresive împotriva Ucrainei. Decizia lui Joe Biden ar urma să afecteze cel puțin trei dintre principalele bănci ale Rusiei, tăindu-le din sistemul financiar global și blocându-le tranzacțiile în dolari americani.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.