Reducerea la 300 a numărului de parlamentari. Deputat USR: "Am finalizat proiectul de lege! Ar aduce inclusiv o reprezentare mult mai corectă pentru Diaspora!"


Reducerea la 300 a numărului de parlamentari. Deputat USR: "Am finalizat proiectul de lege! Ar aduce inclusiv o reprezentare mult mai corectă pentru Diaspora!"

Deputatul USR Tudor Benga a anunțat că a finalizat creionarea unui proiect de lege privind reducerea numărului de parlamentari la 300, despre care a precizat că nu ar necesita o majoritate de două treimi în Parlament care să implementeze rezultatul referendumului din 2009. De asemenea, Bega a menționat că proiectul de lege în cauză ar spori gradul de reprezentare al Diasporei în Parlament. 

"Săptămâna trecută am finalizat proiectul de lege privind reducerea la 300 a numărului de parlamentari și l-am înaintat spre dezbatere colegilor mei din grupul parlamentar USRPLUS. E un subiect lăsat în coadă de pește de ani de zile de către clasa politică și unul care mai devreme sau mai târziu va trebui tranșat. În perspectiva recensământului care va avea loc anul acesta cred că e timpul să discutăm din ce în ce mai aplicat pe tot ceea ce înseamnă populație și reprezentare, dimensiunea și structura statului în ansamblu, dat fiind că realitățile demografice ale României de ani 2020 nu mai corespund deloc cu acelea din anii 1990.  

Perspectiva mea pe reducerea numărului de parlamentari este că ea poate fi făcută și fără a avea majoritatea constituțională necesară implementării rezultatelor referendumului din 2009. Dar inclusiv în interiorul grupului parlamentar USRPLUS avem o diversitate consistentă de opinii atât pe proces cât și pe finalitate. Propunerea pe care am făcut-o eu vizează mărirea normei de reprezentare de la 73.000 la 112.000 de locuitori pentru un deputat și de la 168.000 la 253.000 de locuitori pentru un senator.  

Ar rezulta un parlament cu 210 deputați și 90 de senatori, plecând de la datele de populație din 2019, adică anul anterior ultimelor alegeri parlamentare. Ar aduce de asemenea o reprezentare mult mai corectă pentru Diaspora, în linie măcar cu populația românească cu domiciliul în străinătate, spre deosebire de situația curentă în care comunitatea românească din afara țării este grav sub-reprezentată, la nivelul celui mai mic județ din țară.  

Sunt foarte multe discuții atât tehnice cât și filosofice în jurul acestui subiect, însă chiar cred că a venit vremea să discutăm serios și public despre el. Speranța mea e să avem cât de curând un consens și să îl introducem în circuitul legislativ în cursul lunii februarie. Probabil că tema nu este astăzi cea mai arzătoare, în condițiile în care pandemia încă nu s-a terminat, facturile la energie au explodat, iar toată Europa stă ca pe ace despre posibilitatea unui război în Ucraina.  

Însă cred sincer că mai devreme sau mai târziu tot trebuie să ne aplecăm și asupra acestor subiecte îndelung amânate. Fiindcă și România și vremurile s-au schimbat tot mai accelerat, singurul care pare să stea veșnic pe loc este statul român. Și fiindcă lucrul acesta trebuie schimbat poate că bine ar fi să începem fix de la vârful statului adică de la organul reprezentativ suprem, Parlamentul", a scris Benga pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.