SONDAJUL Inscop spulberă propaganda mincinoasă a presei care îi acuză pe români că ar fi ”extremiști” și ”antioccidentali”. Românii sunt mai conștienți de pericolul rusesc decât nemții sau francezii. Concluziile profesorului Dragoș Paul Aligică


SONDAJUL Inscop spulberă propaganda mincinoasă a presei care îi acuză pe români că ar fi ”extremiști” și ”antioccidentali”. Românii sunt mai conștienți de pericolul rusesc decât nemții sau francezii. Concluziile profesorului Dragoș Paul Aligică

Cel mai recent sondaj realizat de INSCOP Research spulberă fără drept de apel narațiunea mincinoasă și omniprezentă în media românească (cu preponderență pe sticla televiziunilor) potrivit căreia în România ”extremismul” și ”antioccidentalismul” ar fi în creștere, românii devenind din ce în ce mai ”radicali” și mai ”antioccidentali”. 

Nimic mai fals decât această minciună insultătoare și periculoasă prin implicațiile sale. Potrivit sondajului INSCOP, România NU este nici pe departe pe o pantă anti-occidentală și extremistă, țara noastră rămânând un pilon de stabilitate pro-occidentală în Estul Europei și la Marea Negră. 

”În opinia a 77% dintre respondenți, VEST (adică UE, SUA, NATO) este direcția înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianțelor politice și militare. 10,4% consideră că România ar trebui să se îndrepte către EST (adică Rusia, China). Ponderea non-răspunsurilor este de 12,6%”, se specifică în cadrul studiului.

Pornind de la aceste date, profesorul Dragoș Paul Aligică acuză, pe Facebook, propaganda mincinoasă la care s-au dedat în gașcă majoritatea instituțiilor mass-media, avertizând că această scenarită direct interesată va continua, întrucât anumite grupuri de interese doresc asta, astfel de acțiuni amenințând să comporte, finalmente, un revers extreme de periculos: 

”Sondajul realizat de INSCOP Research spulberă narațiunea și linia de popagandă susținută – aș zice iresponsabil – în ultima vreme de principalii vectori români de mass-media, de îndoctrinare și de propagandă – anume radicalizarea, extremismul și turnura anti-occidentală a românilor.

Datele sunt evidente. Poate să fie 5% prea optimiste, poate sunt 10% prea optimiste (deși cunoscându-l pe coordonatorul cercetarii INSCOP Research care mi-a fost student și colaborator și a cărui probitate îmi este incontestabilă, aș zice că dacă e o distorsiune, e mai degrabă un accident statistic sau de măsurare). Dar chiar și cu acele procente corectate în plus, realitatea e alta decât ceea ce se susține cu determinare demnă de o cauză mai bună de mass-media și formatori.

România NU este nici pe departe pe o pantă anti-occidentală și extremistă. România e un pilon de stabilitate pro-occidentală în Estul Europei și la Marea Negră. 

Ca și în alte situații recente, un număr redus de decidenți, formatori de opinie și platforme mass-media lucrează la formarea unei percepții și a unui fir narativ special, subliniind – și chiar încercând să formeze în mod artificial – clivaje, teme și tensiuni care în mod natural ar fi administrate firesc de poporul român și nu ar pune probleme deosebite.

Iată ce spune poporul român după luni bune de campanie în care formatorii de opinie și platformele media i-au spus că e în mijlocul unei bulversări de atitudine publică în direcție anti-occidentală: 

‹În opinia a 77% dintre respondenți, VEST (adică UE, SUA, NATO) este direcția înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianțelor politice și militare. 10,4% consideră că România ar trebui să se îndrepte către EST (adică Rusia, China). Ponderea non-răspunsurilor este de 12,6%›.

Mi-e temă că dacă formulezi în Germania sau Franța o întrebare asemănătoare – sau un proxi la temă – rezultatele vor fi NET mai accentuate ca la români în direcția Rusiei sau Chinei. Iar dacă am întreba elita de afaceri germană sau americană despre China și Rusia – adică pe aia care chiar contează geopolitic în opiniile lor – nu amărâții de români – abia acolo am vedea ceva notabil și memorabil...

Mai mult, aș zice că dacă am avea acces la datele interne din sondajul INSCOP, demontarea miturilor și propagandei construite în jurul acelui 10,4% ar deveni și mai evidentă.

În aceste condiții ne putem întreba cui servește campania isterică care în mod cert va ajunge totuși să lase urme în rândul populației. Pentru că nu poți insista cu tema extremismului și antioccidentalismului românilor în halul în care o fac acești vectori mediatici în actualele condiții – adică să te joci cu focul – și să nu te întrebi cui prodest. E iresponsabil să pui în prim planul agendei și percepției publice aceste teme în mod artificial... 

Teorema lui Thomas lucrează. Dacă oamenii ajung să credă despre România că e în mijlocul unei mutații anti-occidentale, această percepție falsă va deveni reală în consecințele ei.

Iresponsabilitatea acestor formatori de opinie și jurnaliști este formidabilă. Ca întotdeauna datele statistice și realitatea empirică sunt un reper. Avem speranțe ca în lumina datelor oamenii aceștia își vor ajusta discursul? Experiența de până acum – cu alte date statistice și atitudinea față de realitatea empirică a acestor formatori de opinie și jurnaliști – ne face sceptici.

Voi face o predicție: NU. Din contră. Vor apăsa pe pedală. Au nevoie să întrețină această operațiune de creare a unor percepții și clivaje și vor face în continuare tot ce pot pentru a induce și aduce în prim plan extremismul și antioccidentalismul românesc.

E o predicție, o proiecție factuală, nu o explicație. De ce o fac, nu vreau și nu pot să speculez”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.