Opinie bulversantă. Sebastian Lăzăroiu crede că ar fi bine ca AUR să ajungă la putere. „Aş vrea să ajungă AUR la guvernare în 2024, să ia şi preşedinţia, şi guvernul, pentru că altfel o să ne târâm aşa mulţi ani”


Opinie bulversantă. Sebastian Lăzăroiu crede că ar fi bine ca AUR să ajungă la putere. „Aş vrea să ajungă AUR la guvernare în 2024, să ia şi preşedinţia, şi guvernul, pentru că altfel o să ne târâm aşa mulţi ani”

Scriitorul și sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu, crede că AUR ar trebui să ajungă la putere în 2024 pentru că numai experimentând incompetența acestora societatea românească să va lecui de populism. „Să vadă românii majoritari, anti-vaccinişti, conspiraţionişti, patrioţi, naţionalişti în ce direcţie o ia ţara”, spune Sebastian Lăzăroiu într-un interviu pentru ProfitTV, preluat de news.ro.

Mai mult, Lăzăroiu opinează că era bine să fi câștigat Corneliu Vadim Tudor alegerile prezidențiale din 2000 și chiar să fi făcut apoi guvernul pentru că astfel erau șanse mari ca Românie să se vindece de acest naţionalism păgubos şi patriotism de paradă şi de toate sloganurile pe care le auzim la mitingurile AUR, pe care le auzeam și la PRM”.

„Nouă ne-a mai trecut o dată glonţul pe la ureche, în 2000. Şi acum îmi pare rău. Pentru România, a fost rău că n-a câştigat Vadim Tudor atunci preşedinţia ţării şi chiar să facă guvernul. (…)

Nu s-ar fi întâmplat nicio execuţie pe stadion. Efectul ar fi fost altul. Ar fi fost, probabil o întârziere la intrarea în NATO şi UE, dar măcar românii se lecuiau de acest naţionalism păgubos şi patriotism de paradă şi de toate sloganurile pe care le auzim la mitingurile AUR, pe care le auzeam la PRM. Ne-ar fi fost rău vreo patru ani, poate mai puţin, dacă ieşeau alţii în stradă şi îi dădeau jos, dar măcar ne lecuiam. Eu aş vrea să ajungă AUR la guvernare în 2024, să ia şi preşedinţia, şi guvernul, pentru că altfel o să ne târâm aşa mulţi ani. Marii patrioţi din România să-i vadă pe cei de la AUR cum guvernează. O să fie exact cum a fost cu Tsipras în Grecia. Când a ajuns la guvernare, Tsipras s-a conformat şi n-a făcut nimic din ce promisese”, arată Sebastian Lăzăroiu.

În ce îl privește pe Călin Georgescu, „premierul” propus de AUR cu ocazia consultărilor de la Controceni și care a ajuns recent președinte de onoare al formațiunii lui George Simion și Claudiu Târziu, Lăzăroiu spune că, încă din anii 2000, „omul era promovat de nişte grupuri obscure”.Se prezenta ca un fel de savant, dar dacă te uiţi pe ideile lui, nu e nimic de pus în practică acolo, sunt numai basme. Dar să vină Călin. Georgescu premier cu basmele lui, măcar să se lecuiască românii şi să vadă că guvernarea înseamnă cu totul altceva decât tiribombele lui George Simion”, mai spune Lăzăroiu.

Numirea lui Călin Georgescu drept președinte de onoare al AUR alimentează și mai mult teoriile potrivit cărora partidul lui Simion este apropiat Moscovei, în pofida declarațiilor contrare.  

Georgescu a apărut în anii 2000 în spațiul public, numele său fiind promovat de Dan Puric (alături de care a lansat, în 2014, manifestul mişcării „Motivaţia: România”, mişcare naţionalist-ortodoxă), și de organele de propagandă ruse (mai întâi canalul Russia Today, apoi Sputnik).

În 2020, Călin Georgescu i-a catalogat drept ”eroi ai neamului românesc” pe căpetenia legionară Corneliu Zelea Codreanu, autorul unor asasinate politice în perioada interbelică, și pe Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România. Raportul Comisiei Wiesel arată că regimul Antonescu este responsabil de moartea a 280.000 – 380.000 de evrei și 11.000 de romi.

În ianuarie 2021, Georgescu a fost protagonistul unui clip video în care înoată într-un lac la o temperatură de -6 grade și spune că imunitatea se întreține doar în natură: „aici este realitatea, aici este informația, nu în laborator”. Mesajul a fost interpretat ca fiind unul „antivaccinist”.

„Văzut ca un tehnocrat providențial de grupările național-suveraniste, dr. ing. Călin Georgescu analizează critic implicarea României în starea tensionată din Est – și dă în vileag ce este în spatele situației acutizate din Ucraina. Este învăluit într-o aură de mister, este văzut ca deținătorul soluțiilor salvatoare pentru România. Este implicat în cercuri ocultate ale organizațiilor puterii internaționale – dar este și un patriot”, scria Sputnik, oficios al Kremlinului, în aprilie 2021, despre C. Georgescu. Articolul apreciativ din Sputnik fusese prilejuit de apariția lui Călin Georgescu într-o emisiune la Metropola TV (televiziune controlată de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea), ocazie cu care „premierul AUR” a comentat situația tensionată dintre Rusia și Ucraina opinând că ”șansa României este înțelepciunea rusească”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.