Invocând ”conținutul toxic”, Putin face un nou pas pentru decuplarea Rusiei de la lumea liberă cibernetică


Invocând ”conținutul toxic”, Putin face un nou pas pentru decuplarea Rusiei de la lumea liberă cibernetică

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat administrației sale să ia în considerare un nou sistem vizibil pentru a interzice conținutul „toxic” de pe internet, deși detaliile nu au fost făcute publice.

Noul sistem, cuprins într-o listă de ordine prezidențiale publicată pe site-ul Kremlinului, a fost descris ca un „registru auto reglementat al conținutului toxic” care ar fi folosit „pentru protejarea minorilor”. Kremlinul ar urma să-l revizuiască până la 1 iunie.

Ordinul, dat cu data de joi, a fost anunțat pentru prima dată de presa rusă, sâmbătă.

Putin a făcut aluzie la o serie de planuri pentru o represiune radicală a conținutului online, dând vina pe internet pentru comportamentul tinerilor și pentru că ar fi alimentat protestele de stradă ale oponenților politici considerați extremiști de către autorități.

Rusia a intensificat anul trecut presiunea asupra companiilor străine de tehnologie, impunând pedepse, inclusiv o amendă de aproape 100 de milioane de dolari împotriva Google.

În decembrie, Putin și-a exprimat sprijinul pentru o propunere a unui membru al consiliului său pentru drepturile omului, pentru un nou mecanism voluntar de interzicere a conținutului toxic, cu care platformele online ruse ar fi de acord.

Anul trecut, în data de 16 septembrie, cu o zi înainte de începerea alegerilor parlamentare din Rusia, membrii camerei superioare a parlamentului rus i-au convocat pe reprezentanții Google și Apple pentru a-i mustra pentru că ar fi „intervenit” în procedura de vot. Infracțiunea prezumtivă reținută în sarcina companiilor de tehnologie viza permisiunea utilizatorilor de a accesa o aplicație de asistență la vot creată de susținătorii liderului opoziției întemnițat Alexei Navalnîi. În cele din urmă, ambele companii au cedat și au eliminat aplicația din magazinele lor online.

Represiunea Moscovei asupra celor două platforme Silicon Valley a fost considerat ca fiind parte a atacului mai larg al guvernului asupra libertății de exprimare. Kremlinul a mers însă mai departe, și a luat o decizie strategică, aceea de a decupla internetul rusesc – cunoscut în mod popular sub numele de Runet – de restul spațiului cibernetic.

Practic, Kremlinul nu dorește o versiune rusă a „Marele Firewall” al Chinei sau să izoleze Runet-ul în întregime de lumea exterioară. În schimb, Vladimir Putin dorește ca subiecții săi să se bazeze pe servicii și aplicații fabricate în Rusia, să comunice prin intermediul platformelor de socializare din Rusia, să vizioneze videoclipuri pe platforme fabricate în Rusia și să caute informații folosind serviciile furnizate de Rusia. În acest fel, speră el, vor depinde de versiunea realității pe care autoritățile ruse doresc să o promoveze.

Autoritățile ruse au făcut deja din motorul de căutare local Yandex alegerea implicită pentru smartphone-urile vândute în Rusia. Începând din acest an, conform instrucțiunilor deja emise de Ministerul Educației, profesorii și administratorii școlilor ruse vor putea comunica cu părinții și copiii doar prin intermediul platformelor de socializare din Rusia. De asemenea, Kremlinul încurajează dezvoltarea unei alternative rusești la YouTube. Oficialii își pun speranța în RuTube, un proiect finanțat de grupul de media Gazprom, care este controlat de prietenii apropiați ai lui Putin.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.