Cristian Diaconescu: "Ambasadorul Ungariei la București ar trebui să dea explicații!". Președintele PMP, poziție fermă în raport cu pasivitatea lui Viktor Orban față de declarațiile scandaloase făcute de Vladimir Putin


Cristian Diaconescu: "Ambasadorul Ungariei la București ar trebui să dea explicații!". Președintele PMP, poziție fermă în raport cu pasivitatea lui Viktor Orban față de declarațiile scandaloase făcute de Vladimir Putin

Cristian Diaconescu, președinte al PMP și fost ministru de Externe, atrage atenția că ambasadorul Ungariei la București trebuie să dea de urgență explicații pe tema pasivității statului său față de declarațiile făcute de președintele Rusiei, Vladimir Putin, potrivit cărora "lansatoarele de rachete din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia", iar NATO "a ignorat solicitările Moscovei privind securitatea". De asemenea, Cristian Diaconescu subliniază că ambasadorul României la Budapesta trebuie rechemat, de urgenţă, pentru consultări la Bucureşti. 

"La data de 29 noiembrie 2002, România şi Ungaria au semnat “Declaraţia privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI”. Declaraţia menţionează mai multe domenii de cooperare inclusiv cele de politică externă şi militară. Prim-ministrul Ungariei, Victor Orban, a făcut în aceste zile o vizită la Moscova, anterior promiţând că se va consulta cu aliaţii săi din Uniunea Europeană şi NATO înainte de a se deplasa în Rusia.

La conferinţa de presă comună, domnul Vladimir Putin, Preşedintele Federaţiei Ruse a spus că “lansatoarele de rachete din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia, iar NATO “a ignorat solicitările Moscovei privind securitatea”.

În faţa presei, Prim-ministrul Ungariei nu a avut absolut nici un fel de comentariu la aceste afirmaţii lăsând, în mod evident, să se înţeleagă faptul că le sprijină. În această criză, scopul prioritar al Moscovei este să maximizeze orice posibilă fisură în blocul nord-atlantic.

Conform regulilor relaţiilor internaţionale, ambasadorul Ungariei la Bucureşti ar trebui să dea explicaţii privind această atitudine a unui stat membru al Alianţei, care acceptă, prin cel mai înalt reprezentant al său, să se disocieze public de un partener strategic din regiune, adică România, în condiţiile în care flancul estic al NATO şi țara noastră se află sub o presiune militară, fără precedent, după 1990.

În egală măsură, ambasadorul României la Budapesta ar trebui rechemat, de urgenţă, pentru consultări la Bucureşti.

Astfel de momente trebuie sa fie clarificate pentru că afectează solidaritatea NATO", a scris Cristian Diaconescu pe Facebook.

Aflat ieri în vizită la Moscova, premierul Ungariei, Viktor Orban, a asistat pasiv la respectivele declarații pe care președintele Rusiei le-a făcut în cadrul unei conferințe de presă comune, deși Ungaria face parte din NATO, iar Alianța Nord-Atlantică a reliefat, în repetate rânduri, că sistemele antirachetă de pe flancul estic au un rol eminamente defensiv. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.