LOVITURĂ pentru propaganda tiranului comunist Kim Jong-un. Un singur hacker american a decuplat toate site-urile nord-coreene de rețeaua internațională


  • ACP
  • Feb 3, 2022 13:21
  • 13914
LOVITURĂ pentru propaganda tiranului comunist Kim Jong-un. Un singur hacker american a decuplat toate site-urile nord-coreene de rețeaua internațională

Publicația americană Wired a informat, miercuri, că întreaga conexiune la internet cu lumea exterioară a Coreei de Nord a fost grav perturbată în ultimele doua săptămâni de un singur hacker american, care se identifica cu pseudonimul P4x. 

Toate site-urile nord-coreene au fost decuplate de rețeaua internațională, de la pagina Naenara, care servește drept portal oficial pentru guvernul dictatorului Kim Jong-un, până la site-ul de rezervare al companiei aeriane Air Koryo, în ceea ce a părut a fi mai degrabă atacul Comandamentului Cibernetic al Statelor Unite sau al instituțiilor de intelligence ale altui stat, în acesta perioadă în care armata nord-coreeană a reluat amenințătoarele teste și exerciții cu rachete. 

Efectele reale ale atacului cibernetic asupra rețelei nord-coreene sunt greu de estimat, în condițiile în care zecile de site-uri pe care P4x le-a desființat în mod repetat sunt utilizate, în mare măsură, pentru propagandă și alte funcții destinate unui public internațional, a declarat Martyn Williams, cercetător la centrul de studii Stimson Center, pentru Wired. 

„Dar dacă vrea doar să enerveze Coreea de Nord, atunci probabil că a reușit”, a mai spus Williams. 

„Am vrut să afectez oamenii cât mai puțin posibil și guvernul cât mai mult posibil”, a explicat P4x, care recunoaște că atacurile sale nu înseamnă mai mult decât „distrugerea bannerelor guvernamentale”. 

În izolata țară comunistă se folosesc relativ puține computere, majoritatea nord-coreenilor neputandu-și permite unul și plata conexiunii la internet, iar instituțiile și persoanele particulare care dețin computere au acces în covârșitoare majoritate doar la intranetul țării, care este izolat de orice legătură cu exteriorul. 

Închiderea legăturii rețelei nord-coreene cu exteriorul a fost relativ ușor de făcut, spune P4x, în special din cauza programelor învechite folosite de țara comunistă. P4x a anunțat că intenționează să încerce piratarea sistemelor nord-coreene pentru a prelua informații și a le împărtăși experților americani.

P4x și-a justificat atacul împotriva țării comuniste prin faptul că și el a fost victima spionilor nord-coreeni, în urma cu un an, iar autoritățile americane nu au făcut nimic pentru a-l proteja, deși a raportat către FBI ce i s-a întâmplat. 

(Sursa: Wired)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.