Război total în USR. Barna îi reproșează lui Cioloș că, printr-o propunere bizară, vrea să transforme partidul într-o "școală de vară". Liderul formațiunii politice amenință cu demisia


Război total în USR. Barna îi reproșează lui Cioloș că, printr-o propunere bizară, vrea să transforme partidul într-o "școală de vară". Liderul formațiunii politice amenință cu demisia

A reizbucnit disputa internă în USR dintre tabăra lui Dacian Cioloș și Dan Barna, mai ales pe tema modului în care trebuie să funcționeze formațiunea politică și să se pregătească pentru alegerile din 2024. Într-un mesaj intern, Dan Barna i-a reproșat președintelui USR, Dacian Cioloș, că vrea să ia partidul pe persoană fizică. Mai mult, atât într-o intervenție telefonică la Digi 24, cât și în respectivul mesaj intern, Dan Barna a atras atenția că Dacian Cioloș vrea să propună o serie de modificări la statut în baza cărora o mare parte din deciziile USR să fie luate de experți din exteriorul partidului, ceea ce ar fi "de neacceptat". 

"Propunerile, așa cum sunt făcute, sunt de neacceptat. Mă refer la ideea ca numirile sau propunerile de Guvern din umbră să fie făcute de experți din afara partidului, respectiv alegerile să fie făcute de oameni din afara partidului. Propunerea vine să spună că trebuie să luăm oameni din societatea civilă care să conducă partidul, să vină experți care să ne arate cum să conducem, iar membrii de partid doar să asiste la recomandările acestor experți care să decidă ei poziționările noastre ca partid. E o încercare interesantă de management alternativ, dar mai mult ca o școală de vară politică. Un partid e mai mult decât atât. Genul acesta de abordare nu am văzut-o la vreun partid european, în care altcineva decât membrii de partid să decidă", a precizat Dan Barna. 

Propunerea lui Cioloș care a deranjat tabăra lui Dan Barna: "Îmi asum constituirea unei comisii compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri, care până în luna aprilie 2022 să propună candidaturi alternative pentru portofolii guvernamentale, printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Naţional și Comitet Politic. Aceeași comisie va lucra în prealabil cu Departamentul intern de Politici Publice pentru a analiza, dezbate și finaliza o structură de guvern suplă și modernă, cu un număr minim de ministere". (sursa: Digi24)

Nu în cele din urmă, trebuie menționat că Dacian Cioloș ar fi amenințat că își va da demisia din funcția de președinte al USR în cazul în care nu-i vor fi acceptate și implementate propunerile în ședința ce ar urma să se desfășoare luni, 7 februarie.

Declarațiile făcute de Dan Barna la Digi24: 

Barna: A fost o discuție legată de cum ar trebui făcute unele modificări în cadrul structurii și funcționării partidului. Însă, elementul surprinzător a fost "dacă nu votați acest program, eu îmi voi depune mandatul", ceea ce a reprezentat, într-adevăr o surpriză pentru colegii din Biroul Național, fiindcă e președinte proaspăt ales, noi ne așteptam să discutăm despre programul și strategia USR pentru a confirma alternativa de partid de opoziție consistent pe care o reprezentăm. 

Moderator: Există un termen limită, dacă luni nu vine votul respectiv, atunci își dă demisia? 

Barna: Luni este următoare ședință de birou național și ne-a anunțat că va supune la vot acel program pe care l-a prezentat. 

Moderator: Dvs., în mesaj, vorbiți inclusiv despre faptul că ultimele decizii ale Biroului Național au fost luate cu unanimitate, asta însemnând că Dacian Cioloș nu a avut parte de niciun fel de opoziție. Acum Dacian Cioloș are probleme în a prelua partidul, în a-l conduce pentru că Biroul Național e de altă părere? 

Barna: Eu zic că nu. Tocmai de aceea a fost surprinzătoare poziționarea de astăzi, pentru că, repet, cu excepția unor elemente de management intern care sunt tota irelevante pentru cetățeni, toate propunerile legate de poziționările politice au fost susținute în unanimitate în BN. Cred că 98% din deciziile propuse de președinte au avut susținere fără niciun fel de problemă. (...) Eram toți aliniați pe logica de tip campanie, mesaje către cetățeni, poziționarea pe grupurile electorale ce ne rezultă și nouă din sondaje că ne-ar susține și sunt interesate de mesajul USR. De aceea, poziționarea de astăzi, pentru mine, a fost foarte surprinzătoare și sper în continuare să fie doar o încercare de a face politică într-un fel personal. 

Moderator: Ce vă veți sfătui colegii? Să voteze propunerile lui Dacian Cioloș? 

Barna: Propunerile, așa cum sunt făcute, sunt de neacceptat. Mă refer la ideea ca numirile sau propunerile de Guvern din umbră să fie făcute de experți din afara partidului, respectiv alegerile să fie făcute de oameni din afara partidului. Propunerea vine să spună că trebuie să luăm oameni din societatea civilă care să conducă partidul, să vină experți care să ne arate cum să conducem, iar membrii de partid doar să asiste la recomandările acestor experți care să decidă ei poziționările noastre ca partid. E o încercare interesantă de management alternativ, dar mai mult ca o școală de vară politică. Un partid e mai mult decât atât. Genul acesta de abordare nu am văzut-o la vreun partid european, în care altcineva decât membrii de partid să decidă. 

Moderator: În aceste condiții, ar fi mai bine ca Dacian Cioloș să plece sau să rămână? 

Barna: Categoric e mai bine să rămână. E mai bine să negociem acest program pe care ni l-a propus, să stabilim liniile prin care USR să intre în trend ascendent, pentru că în momentul de față e o perioadă de stagnare, respectiv să fim acea opoziție de care România are nevoie. 

Mesajul complet transmis de Barna: "Dragă Dacian,

Mărturisesc că nu am înțeles mesajul pe care ai vrut să ni-l transmiți astă seară în Biroul Național.

Scriu acest mesaj cu senzația că am epuizat capacitatea de a dialoga direct. Și pentru că de trei luni alegi să comu­nici cu colegii singur, filtrând realitatea din BN unilateral. Cum de altfel ai făcut și azi când ne-ai pus pe masă un program al președintelui, ne-ai anunțat că fie îl acceptăm, fie ne despărțim.

Mărturisesc că oricât am încercat să nu te încurc, nu te înțeleg. Am luat chiar o pauză în ultimele luni, mi-a prins bine să stau cu copilul.

Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situația în care tu ai câștigat Președinția. Am recunoscut fair rezultatul. În același timp, nu ți-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Național. Am aflat și din presă că majo­ritatea te incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare.

Astă seară am aflat însă că, în opinia ta, nimic nu funcționează, că totul trebuie schimbat. Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm. Practic ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comisii.

Dacian, oamenii ne-au ales să colaborăm. Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democrației.

Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec și arogant: votați sau plec.

Ce să votăm? Că vrei să faci publică o organigramă care este deja publică? Că vrei să schimbi un secretar general pe care l-ai felicitat pentru activitate? Propui digitalizarea. Există deja, avem instrumentele unui partid digital. Ar fi fost bine să îndemni membrii să le folosească mai mult.

Dacian, e parte din jobul tău să construiești consens. De altfel, asta ai promis. Ți-ai construit campania electorală pe tema aceasta. M-ai atacat că nu mă pricep să construiesc consensul. Am luat o pauză. Acum e clar că nu vrei consens, ci că vrei un partid pe persoană fizică.

Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Și vrei să înlocuiești USR cu comitete alese de tine.

Și cel mai ciudat e că lucrurile în BN au funcționat.

Peste 90% din decizii s-au luat prin unanimitate. Ți-am spus că trebuie să ne orientăm spre public, spre externe, spre campanii, să avem încă vibe-ul de la Fără Penali. Ai ales să te concentrezi pe controlul intern. Nu ai putut să intri cu picioarele peste alegerile din Diaspora. Tu ai propus o schimbare a regulilor la acele alegeri: să își valideze membrii emailul. Am acceptat-o. Nu a ieșit la vot cine ai vrut tu. Ai vrut să anulezi alegerile.

În rest, Biroul Național ți-a votat tot ce ai propus.

Trei ani am negociat, discutat, am condus un partid complicat ca nici altul. Am așteptat de la tine să construiești consens. Vii să ne propui un program al președintelui care suprascrie statutul și funcționarea partidului. Încerci un transfer de responsabilitate de la lideri aleși la comitete alese de tine.

Și, cel mai grav, Dacian, este să arunci partidul în aer când România așteaptă de la noi și de la tine o viziune europeană, liberală, modernizatoare. Suntem prinși între un guvern mamut, corupt și inept și forțele radicale care cresc. Să vii acum să declanșezi o luptă pentru putere internă pentru că nu facem toți frumos la tine este iresponsabil.

Să vii acum și să propui membrilor ca ei să tragă pentru a convinge românii că suntem soluția și apoi să vină comitete externe să guverneze este greșit politic, periculos din punct de vedere democratic și iresponsabil pentru un Președinte.

Toate acestea se regăsesc într-un program pe care ni-l pui în față brusc, neconsensual. Ne dai un ultimatul că îl acceptăm sau pleci.

Dacian, aici este USR. Aici nu poate să meargă așa". (sursa: G4Media

Pe de altă parte, Dacian Cioloș s-a plâns într-un mesaj intern în legătură cu disputele din partid, existând, de pildă, în continuare membri care sunt nemulțumiți de faptul că USR și PLUS au fuzionat. 

Mesajul complet transmis de Cioloș: "Văd din nou colegi care se revoltă că ”sistemul” a pus, din nou, mâna pe partid și că „forțele întunericului” ne comandă, din nou, ce să facem. Am mai răspuns la întrebarea aceasta în campania internă pentru președinția partidului, atunci când colegul și contracandidatul meu Dan Barna a considerat de cuviință să mă caracterizeze ca fiind omul sistemului.

Și, venind vorba de președinție, trebuie să vă spun că de la preluarea mandatului nu am timp de altceva decât de stins incendii zilnice iscate din conflictele interne. Unele absolut lipsite de sens și de o imaturitate politică pe care o vom regăsi în fiecare sondaj public. Dar perfecte pentru a deraia întreaga construcție politică și a oferi celorlalte forțe politice oportunitatea de a ne submina constant. Am devenit o formațiune politică pasionată de viața internă de partid și captivă conflictelor interne atât de puternic încât uităm că misiunea noastră este aceea de a oferi alternative cetățenilor, nu de a ne certa și contra între noi.

Nu caut concordia perfectă, liniștea care acoperă probleme și ignorarea problemelor, dar numărul de mesaje prin care se critică fuziunea este uriaș și nu este zi în care să nu mi se spună că tabăra X i-a făcut ceva taberei Y și că, în consecință, trebuie să i se replice și că, indiferent de preț, mai presus de orice este atitudinea viguroasă împotriva altor colegi. Am încercat săptămâni întregi să construiesc un punct de întâlnire, o cale de mijloc și, deși propunerile au fost mereu bine primite, ele nu se puteau concretiza, pentru că se ajungea la oameni și, la noi, fiecare om este „omul cuiva” și atunci se surpă totul.

Acum, trebuie să dau explicații în cazul Ciprian Bucur. Sunt mai mult decât surprins de faptul că întreaga poveste a fost servită presei de noi înșine, ca urmare a frustrării naturale că politic nu a ieșit așa cum am decis noi, împreună. Au fost trei persoane audiate (Ciprian Bucur nu a făcut parte dintre ele) în Biroul nostru Național și a fost votat un candidat, la propunerea mea să avem aceste audieri și vot în BN. Am și transmis președintelui Senatului că Ciprian Bucur nu este susținut de USR și am prezentat mesajul și colegilor din BN. Însă postul de SGA la Senat nu este unul sigur și depinde de votul celorlalte partide, așa că PNL și PSD au pus pe cine au dorit ele, ignorând votul nostru din BN. De ce este asta o surpriză și de ce a devenit o poveste care dovedește că eu aș fi făcut altfel decât decizia noastră? Pentru simplu fapt că există o luptă în grupul de la Senat, pentru că există o luptă în grupul de la Parlament, după cum există în partid, în diaspora și în BN.

Personal, nu sunt afectat de articolele din presă, pentru că am fost făcut în fel și chip de-a lungul anilor și sunt obișnuit ca interpretarea să fie mai importantă decât realitatea, dar de ce oferim noi înșine muniție în acest joc politic îmi e imposibil să pricep. Cum îmi este dificil și să accept că o dispută internă poate degenera până la nivelul în care nimeni nu mai ține cont de nimic, nici de adevăr, nici de realitate, nici de efectul asupra organizației și, în general, de nimic și trage cu tot ce poate în cealaltă tabără, care este diabolizată și merită să dispară, pentru că reprezintă tot adversarul total.

Sunt împotriva unui astfel de mod de a face politică și pentru cei care caută lupte și adversari doar pentru a-și satisface orgoliul sau pentru a-și satisface șeful. Voi merge înainte și voi face ceea ce știu să fac, iar cei care cred în valoarea conflictului etern și a certurilor permanente nu au decât să își construiască realitatea așa cum și-o doresc. Suntem disonanți în ceea ce privește viitorul politic al acestei țări și eu nu cred că politica înseamnă ură și dușmănie, ci capacitatea de a oferi soluții și de a gestiona echilibrat momentele de tensiune și disperare". (sursa: Digi24)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.