Dacian Cioloș dezminte informațiile cu privire la plecarea sa din USR și ruperea partidului, acuzându-şi colegii că răspândesc ştiri false


Dacian Cioloș dezminte informațiile cu privire la plecarea sa din USR și ruperea partidului, acuzându-şi colegii că răspândesc ştiri false

Președintele USR, Dacian Cioloș, a infirmat, vineri dimineață, zvonurile privind iminenta plecare a sa din USR și rupere a formațiunii, în cazul în care programul său de reforme pentru 2022-2024 nu este acceptat de partid. 

Cioloş a precizat, pentru news.ro, că nu intenționează să plece din partid şi nici să-şi facă grupuri separate în Parlament sub denumirea PLUS, acuzându-şi colegii de răspândirea de ştiri false. El admite, însă, că la şedinţa de joi seara a existat o discuţie pe tema separării grupurilor parlamentare.

„Este o dezinformare. Nu e adevărat, nu plec din partid. Câtă vreme partidul poate evolua şi se poate dezvolta, nu plec. Şi mai bine ar face colegii să se gândească la măsurile de reformă pe care le-am propus, să vină cu amendamente argumentate, sa dezbată conţinutul lor, decat să răspândească ştiri complet false”, a precizat, pentru News.ro, Dacian Cioloş.

Potrivit unor informații prezentate ca exclusive de G4media.ro, Dacian Cioloș anunțase, joi, conducerea USR reunită în Biroul Național că propune un program de președinte ce conține mai multe schimbări radicale și reforme interne. El a cerut un vot pentru programul său până luni. În cazul în care Biroul Național i-ar respinge programul, Cioloș preciza că va demisiona din funcția de președinte al partidului, potrivit surselor USR consultate de G4Media. De asemenea, Cioloș i-ar fi acuză pe foștii USR-iști că îi blochează inițiativele, în timp ce aceștia îi reproșează lipsa de inițiativă.

Printre reformele cerute de Dacian Cioloș se numără: schimbarea statutului partidului, înlocuirea actualului secretar general (care face parte din echipa Barna), stoparea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie, pregătirea unui guvern din umbră, transparentizarea ședințelor Biroului Național și diminuarea puterii Biroului Național prin externalizarea deciziilor. 

Într-un mesaj intern, Dan Barna i-a reproșat președintelui USR, Dacian Cioloș, că vrea să ia partidul pe persoană fizică. Mai mult, atât într-o intervenție telefonică la Digi 24, cât și în respectivul mesaj intern, Dan Barna a atras atenția că Dacian Cioloș vrea să propună o serie de modificări la statut în baza cărora o mare parte din deciziile USR să fie luate de experți din exteriorul partidului, ceea ce ar fi "de neacceptat". 

"Propunerile, așa cum sunt făcute, sunt de neacceptat. Mă refer la ideea ca numirile sau propunerile de Guvern din umbră să fie făcute de experți din afara partidului, respectiv alegerile să fie făcute de oameni din afara partidului. Propunerea vine să spună că trebuie să luăm oameni din societatea civilă care să conducă partidul, să vină experți care să ne arate cum să conducem, iar membrii de partid doar să asiste la recomandările acestor experți care să decidă ei poziționările noastre ca partid. E o încercare interesantă de management alternativ, dar mai mult ca o școală de vară politică. Un partid e mai mult decât atât. Genul acesta de abordare nu am văzut-o la vreun partid european, în care altcineva decât membrii de partid să decidă", a precizat Dan Barna. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.