Cum pedepsește sistemul o polițistă care a dezvăluit că a fost hărțuită sexual de un șef din Jandarmerie / „Bărbații din sistem au început să mă sfătuiască să nu fac plângeri” / A fost hăituită, jignită și terorizată până a ajuns la psihiatrie


Cum pedepsește sistemul o polițistă care a dezvăluit că a fost hărțuită sexual de un șef din Jandarmerie /  „Bărbații din sistem au început să mă sfătuiască să nu fac plângeri” / A fost hăituită, jignită și terorizată până a ajuns la psihiatrie

O investigație a publicației Reporter IS dezvăluie situația revoltătoare în care a ajuns o fostă polițistă de frontieră care a refuzat să asculte de sfaturile „bărbaților” din sistem și să nu depună plângere împotriva unui colonel din Jandarmerie, cunoscut deja de toată lumea drept unul din principalii bătăuși ai protestatarilor de la Pungești, județul Vaslui. 

Acesta din urmă, beat criță, în timpul unei misiuni de Sf Parascheva, la Iași, și-a scos organul sexual din pantaloni și a alergat-o pe polițistă, în văzul pelerinilor, invitând-o la hotel să-i arate „cucul din Bacău”. 

În 2014, Oana Maria Danciu, subofițer la Poliția de Frontieră Iași, a refuzat să tacă după ce a fost agresată și hărțuită sexual de adjunctul de la Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău, colonelul Nelu Popovici, scrie reporteris.ro

A vorbit despre coșmarul prin care trecuse și, mai mult, chiar a decis să depună plângere, împotriva agresorului, deși fusese „sfătuită” să nu facă asta. Bărbații din sistem au început să mă sfătuiască să nu fac plângeri, să înțeleg că a fost o glumă. M-am hotărât să merg mai departe”, își amintește Oana Maria Danciu.

A povestit, la vremea respectivă, cu lux de amănunte cum militarul, beat în dispozitivul de la Mitropolie, de la Sf. Parascheva, i-a arătat organul sexual și a invitat-o în camera de hotel de la Moldova să-i „facă ce vrea ea”. Colonelul Popovici a fost condamnat definitiv de Curtea Militară București și trecut în rezervă. Fuseseră peste 100 de mărturii, pentru că Popovici s-a dat în spectacol în fața pelerinilor. 

Dar sistemul n-a uitat. Anii au trecut, a fost hărțuită mereu la serviciu, înjurată aproape zilnic de superiori, ținută permanent în tensiune până a clacat psihic: a ajuns la psihiatrie, la Spitalul Militar, cu depresie. A cerut pensionarea, dar i-a fost refuzată. Disperată, a demisionat de la Poliția de Frontieră Iași și, de un an și jumătate, așteaptă fișa de lichidare. Este ca și cum nu ar fi lucrat 16 ani în MAI, experiența ei nu apare nicăieri, pentru că nu există raportare în sistemul civil Revisal. „Când m-am dus cu raportul de demisie la șeful SMO mi-a spus că-și bagă ceva în demisia mea. Nu am predat oficial documentele, agendele, arma. Eu nu știu cum au făcut ei inventarele după ce am demisionat. Este imposibil, doar dacă mi-au falsificat semnătura. Am mers la unitate de câteva ori, nici nu mă lasă să intru”, spune Oana Maria Danciu.

Ancheta poate fi citită integral AICI.

Agresorul Oanei Maria Danciu, colonelul Nelu Popovici, fost adjunctul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău, era deja cunoscut, la momentul agresiunii, drept unul dintre cei mai zeloși bătăuși ai protestatarilor de la Pungești, din 2013.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.