Ambasada Rusiei la București, dezinformare la foc automat în contextul conflictului ruso – ucrainean: ”Se pregătesc comploturi, sabotaje și atacuri teroriste...”


Ambasada Rusiei la București, dezinformare la foc automat în contextul conflictului ruso – ucrainean: ”Se pregătesc comploturi, sabotaje și atacuri teroriste...”

În plin context conflictual la granițele Ucrainei, Rusia obișnuiește să-și garnisească discursurile diplomatice, la toate nivelurile, cu acuzații proferate la adresa țărilor Occidentale care, potrivit retoricii de lemn a Kremlinului, de pe poziții de state agresoare, nu ar face altceva decât să pregătească acțiuni subversive, cu rol provocator la adresa Moscovei.

Difuzorii principali ai diverselor fluxuri de informații fabricate sunt, în principal, agențiile de presă controlate de stat, Tass, Ria Novosti, Sputnik etc, la etajul următor al piramidei de diseminare aflându-se numeroșii troli informatici aflați în slujba Rusiei în diferitele state ale lumii. 

Un rol important, însă, în structurarea, selectarea și recomandarea materialelor de dezinformare îl au ambasadele și reprezentanțele diplomatice ale Federației Ruse, pe ale căror pagini de socializare apar, imediat după ce sunt confecționate de către laboratoarele presei de stat, cele mai targetate subiecte care, ulterior, sunt preluate de către rețeaua difuzorilor de fake-news.

Un exemplu extrem de elocvent, în lumina celor mai sus expuse, îl constituie Ambasada Rusiei la București, instituție care își folosește conturile de socializare în foarte mică măsură pentru a evidenția aspecte ce țin de activitatea de zi cu zi a oficialilor diplomatici. Pagina de Facebook a Ambasadei Ruse promovează, în mod frecvent, dincolo de pozițiile Ministerului Rus de Externe, o mulțime de informații deloc credibile și imposibil de verificat, propagate cu specific propagandistic de către media de stat din Federația Rusă.

În data de 8 februarie, de pildă, oficialii diplomatici ai Ambasadei Rusiei din România au executat, la foc, automat, un tir informativ cu rol de dezinformare, folosind pe rețeaua de socializare ”muniția” pusă la dispoziție de Agenția TASS.

Folosind fluxul de știri al TASS, Ambasada Rusiei a anunțat, de pildă, faptul că peste 100 de militari ai Forțelor Speciale din Regatul Unit vor sosi în Donbass în viitorul apropiat, în cadrul unor unități regulate, pentru a desfășura activități de recunoaștere și sabotaj. Citând agenția rusă de știri, Ambasada a oficializat și declarația unui anumit purtător de cuvânt al Miliției Populare din Lugansk, Ivan Filiponenko, conform căruia ”în ciuda faptului că Marea Britanie afirmă oficial că acești militari sunt instructori și se presupune că vor antrena armata ucraineană, serviciile noastre de informații au obținut informații verificabile că britanicii antrenați în operațiuni speciale au sosit ca unități regulate și pot îndeplini sarcini de recunoaștere și sabotaj”

Aceleași ”surse” de informații, Agenția TASS și reprezentanții ”Republicii Populare Lugansk” (entitate nerecunoscută în plan internațional), sunt citate de Ambasada Rusiei la București într-o altă postare de pe pagina de facebook, postare care anunță nici mai mult nici mai puțin decât faptul că ”serviciile secrete ucrainene complotează un act terorist fals într-o instalație socială sau industrială cu risc ridicat, forțele de la Kiev continuând mobilizarea de trupe în Donbass”, ”complotul Kievului” fiind conceput ”pentru a permite Ucrainei să se poziționeze în ochii comunității mondiale ca victimă a terorismului republicilor autoproclamate și să declare represalii militare forțate sub pretextul eliminării unei „amenințări teroriste” în Donbass”.

Din nou, în loc de dovezi pentru veridicitatea celor propagate, singura sursă în baza căreia este construit materialul de dezinformare promovat de Ambasada Rusiei este același ”purtător de cuvânt al Miliției Populare din Lugansk, Ivan Filiponenko”, care vorbește despre ”actul terorist fals de mare profil, care ar duce la pierderi grele de vieți omenești în rândurile civililor într-o instalație socială sau industrială cu risc ridicat din regiunile Harkov, Lugansk sau Donețk”. 

Nu în ultimul rând, oficialii Ambasadei Rusiei la București își anunță urmăritorii și în legătură cu celulele teroriste pe care serviciile secrete americane le-ar fi plantat prin Siria, formațiuni însărcinate, evident, ”cu atacuri precise împotriva forțelor de ordine siriene și, de asemenea, a personalului militar rus și iranian”, se arată în comunicatul de presă.

”Washingtonul este pe cale să înceapă o vastă campanie media în societatea siriană, cu scopul de a folosi situația socio-economică complicată din țară pentru a declanșa tulburări antiguvernamentale”, mai spune materialul de presă promovat, extrem de disciplinat și de oportun pentru interesele Moscovei, de către Ambasada Rusiei la București.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.