VIDEO. Protestul camionagiilor din Canada. Trudeau lansează un atac furibund la adresa protestatarilor / Zeci de persoane au fost arestate / Acțiunile șoferilor înregistrează însă o mare victorie: trei importante provincii canadiene anunță relaxarea restricțiilor


VIDEO. Protestul camionagiilor din Canada. Trudeau lansează un atac furibund la adresa protestatarilor / Zeci de persoane au fost arestate / Acțiunile șoferilor înregistrează însă o mare victorie: trei importante provincii canadiene anunță relaxarea restricțiilor

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a calificat drept „inacceptabile” protestele camionagiilor care durează de mai bine de două săptămâni și generează zilnic pierderi economice de sute de milioane de dolari. 

Capitala Ottawa se află în stare de urgență de duminică, după ce camionagiii și susținătorii lor au depășit numeric forțele de ordine și au blocat mare parte din oraș. Între timp au fost întocmite zeci de dosare penale, în ultimele zile, și zeci de protestatari ar fi fost reținuți, mulți dintre ei riscând să-și piardă locul de muncă dacă vor fi condamnați în instanță.

„Blocajele, demonstrațiile ilegale sunt inacceptabile cu atât mai mult cu cât au un impact negative uriaș asupra afacerilor și producătorilor”, a spus Trudeau, miercuri, într-un discurs rostit în Parlamentul din Ottawa. 

Între timp, trei provincii din Canada au anunțat primele relaxări ale măsurilor sanitare. Este vorba despre provinciile Alberta și Quebec care au anunțat un calendar al ridicării restricțiilor în timp ce, în provincia Saskatchewa, se vor anula de săptămâna viitoare toate restricțiile, inclusiv necesitatea prezentării așa-numitului pașaport de vaccinare pentru accesarea spațiilor publice.

Protestul a început luna trecută, după ce șoferilor li s-a impus vaccinarea pentru a putea face curse peste graniță.

Acțiuni similar cu cele din Ottawa s-au extins în mai multe orașe, iar acum și pe principala rută comercială cu SUA care a fost blocată, generând pierderi zilnice de sute milioane de dolari. Este vorba despre podul care leagă orașul american Detroit cu cel canadian Windsor, blocat de două zile. Pe acolo se transporta zilnic marfă în valoare de peste 320 de milioane de dolari. Pierderile zilnice ar fi de peste 50 de milioane de euro numai pe acel tronson. 

Parlamentul canadian s-a reunit de urgență.

Toată lumea este sătulă şi obosită de lockdowns, de măsurile pe care am fost nevoiţi să le luăm, de sacrificiile pe care le facem. Dar canadienii au răspuns prezent în ultimii 2 ani, am fost solidari, ne-am vaccinat şi aceasta este unitatea de care am dat dovadă”, a mai spus Trudeau.

Domnule preşedinte, ţări ca Irlanda, Suedia, Norvegia, Israel, Cehia, Marea Britanie, Spania, Danemarcaridică restricţii şi mandate şi toate au o rată de vaccinare mai mică decât Canada. Aici, în schimb avem un premier care refuză să conducă şi insistă să ne divizeze”, a precizat lidera Opoziției, Candice Bergen.

Un interviu cu un șofer de origine română - Csaba Vizi -  care ia parte la protestul camionagiilor canadieni din capitala federală Ottawa a devenit viral, fiind distribuit masiv în comunitățile de români din Canada și Statele Unite. În înregistrarea video, șoferul afirmă că „va pleca ultimul” din fața Parlamentului canadian, unde demonstrația camionagiilor nemulțumiți de mandatul obligatoriu de vaccinare pentru trecerea frontierei cu SUA intră în a două săptămâna.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.