Kremlinul, cu ochii pe Deveselu. Dîncu, acuzat de incompetență de un consultant politic: "Dacă ar fi avut măcar cea mai mică treabă cu relațiile internaționale și cu apărarea, i-ar fi trimis pe ruși la tratatul bilateral din 2003"


Kremlinul, cu ochii pe Deveselu. Dîncu, acuzat de incompetență de un consultant politic: "Dacă ar fi avut măcar cea mai mică treabă cu relațiile internaționale și cu apărarea, i-ar fi trimis pe ruși la tratatul bilateral din 2003"

Consultantul politic George Rîpă atrage atenția asupra incompetenței ministrului Apărării, Vasile Dîncu, care, în timp ce rușii au solicitat garanții scrise că scutul anti-rachetă de la Deveselu are un rol eminamente defensiv, a declarat că "noi nu credem că este nevoie de garanții scrise", acesta neștiind că există deja o astfel de garanție scrisă prevăzută în cadrul Tratatului din 4 iulie 2003 privind relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă.

George Rîpă precizează că Vasile Dîncu ar fi trebuit să-i trimită pe ruși să consulte respectivul tratat, care prevede, printre altele, că fiecare țară are dreptul să-și aleagă mijloacele sale prin care-și asigură securitatea.

Ce prevede tratatul: "Se reafirmă dreptul inalienabil al popoarelor de a-şi hotârî, în mod liber şi fără amestec din afară, statutul politic, de a-şi alege mijloacele de asigurare a propriei securităţi şi de a-şi asigura dezvoltarea economică, socială şi culturală". (consultați AICI tratatul în forma lui integrală)

"Uite de aia e bine să ai miniștri trecuți pe bune pe la școală.  

Rușii cer garanții scrise că scutul de la Deveselu e pur defensiv, iar Vasile Dîncu (ăsta e ministrul Apărării pentru cine nu știe) le zice "noi nu credem că este nevoie de garanții scrise". 

Dacă Dîncu ar fi avut măcar cea mai mică treabă cu relațiile internaționale și cu apărarea, i-ar fi trimis pe ruși la tratatul bilateral din 2003. Culmea e că a făcut parte din Guvernul care a negociat și semnat tratatul. El a plecat din guvern în iunie, tratatul a fost semnat în iulie.  

Să zicem că nu știe el din astea. Dar există totuși doi foști miniștri de Externe, Adrian Năstase și Cristian Diaconescu, care au scris și vorbit zilele astea despre tratat. Există teoretic o colaborare instituțională cu MAE și alte structuri ale statului român. Există teoretic un aparat format din experți la Ministerul Apărării.  

Vasile, uite ce frumos le zice fostul tău șef din Guvern.  

Adrian Năstase, 23 ianuarie 2022:  

"Dacă ne întoarcem în timp la 1990 sau 1997, ar trebui ca liderii din România să-și aducă aminte că există un tratat bilateral România - Rusia, care a fost încheiat în 2003, într-un moment în care România deja fusese invitată să fie membră NATO. În acest tratat bilateral se spune că fiecare țară are dreptul să-și aleagă mijloacele sale prin care-și asigură securitatea".  

Ce zice de fapt Năstase? Păi zice ceea ce a sintetizat foarte bine Traian Băsescu în urmă cu două săptămâni:  

"Nu este treaba președintelui Putin cum se apără România".  

Declarația a fost preluată și de alți politicieni români, printre care și Florin Cîțu.  

"Nu e treaba Rusiei cum își face România apărarea".  

În zilele senine, incompetența ăstora nu apare pe radar. Dar imediat ce apar norii realizăm cu toții că cea mai mare vulnerabilitate pentru țara asta e nivelul clasei politice. Iar Dîncu, he he, e văzut ca unul dintre "intelectualii" PSD. Asta ca să realizați care e nivelul celorlalți.  

Foto: Semnarea tratatului la 4 iulie 2003. Când documentul a fost semnat, decizia de aderare la NATO era deja luată și cunoscută la Moscova. România a respectat tratatul la virgulă. Putin este cel care pune sub semnul întrebării propria semnătură", a scris George Rîpă pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.