Oamenii lui Putin au măsluit alegerile la Zoo Novosibirsk, pentru ca Ursului ”Rusiei Unite” să nu-i ia fața Urangutanul Opoziției!


Oamenii lui Putin au măsluit alegerile la Zoo Novosibirsk, pentru ca Ursului ”Rusiei Unite” să nu-i ia fața Urangutanul Opoziției!

Deși extrem de ocupat cu războiul hibrid declanșat în problema conflictului ruso – ucrainean, Vladimir Putin, prin prelungirile sale guvernamentale teritoriale, nu s-a ferit să se amestece, în acest început de an, într-un proces de vot inițial democratic, al unei mascote pentru Grădina Zoologică din Novosibirsk, considerând că întreaga competiție s-a transformat într-o bătălie politică la momentul în care susținătorii opoziției au susținut un urangutan pentru a câștiga.

Grădina Zoologică din Novosibirsk, din Siberia, a organizat un vot public pentru a determina noua sa mascota pentru 2022. Alegerile au fost între urangutanul Batu, pisica Aisha, tigrul Max Amur, leopardul de zăpadă Sayan și puiul de urs polar Shilka.

Votul a atras atenția lui Serghei Boyko, membru al consiliului orașului Novosibirsk și susținător al lui Alexei Navalnîi, un oponent de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin.

Într-o postare pe YouTube din ianuarie, Boyko, aflat în prezent în exil, după ce a fugit din Rusia de teama unei arestări în legătură cu implicarea sa politică alături de Navlanîi, a spus că, pe fundalul a tot ceea ce se întâmplă în Novosibirsk, urangutanul ar fi „cea mai bună opțiune” de mascotă pentru oraș, evident într-o notă de ironie profundă la adresa realităților zilei.

În urma comentariilor lui Boyko, urangutanul Batu a primit rapid un val de sprijin online din partea susținătorilor opoziției. El a luat-o rapid înaintea tututor ”contracandidaților” săi în sondaje, cei mai deranjați de această turnură fiind susținătorii puiului de urs polar Shilka. 

După ce ursul, simbolul electoral al partidului Rusia Unită al lui Putin, a rămas practic de căruță, urangutanul propus și susținut de aderenții lui Navalnîîi scăpând în câștigător, portalul local de știri Tayga.info a anunțat că administrația lui Putin a început să fie interesată de concurs și mai ales de finalitatea acestuia. Site-ul de știri a făcut public faptul că reprezentantul siberian al partidului lui Putin a trimis o solicitare urgentă biroului primarului din Novosibirsk, Anatoly Lokok, solicitându-i acestuia să facă tot ce-i stă în putință pentru a împiedica urangutanul să câștige.

După acest demers, Shika, puiul de urs polar, a început să urce către primul loc în sondaje, primind zeci de voturi pe minut. Pentru a masca măsluirea sondajului de către administratorii acestuia, și Sayan, leopardul de zăpadă, a primit 25.000 de voturi în doar câteva ore. Toate acestea, atenție, în condițiile în care site-ul web de sondaje a fost accesat doar de 1.851 de vizitatori unici.

După întorsătura ”bizară” a evenimentelor, și mai ales după ce scrutinul pentru mascota din Novosibirsk a fost măsluit mai ceva ca alegerile din România anului 1946, Grădina Zoologică a luat decizia de a anula în totalitate votul.

Într-o declarație postată pe site-ul instituției, reprezentanții Grădinii Zoologice din Novosibirsk au anunțat că „din păcate, astăzi vedem că animalele noastre au devenit participanți la o farsă organizată de oameni”. ”Grădina Zoologică din Novosibirsk nu este interesată de o asemenea atenție acordată animalelor noastre și nu ne plac memele jignitoare, prin urmare solicităm ca sondajul să fie oprit și rezultatele acestuia să nu fie luate în considerare”, a pledat, la ordin, conducerea instituției de stat.

Vladimir Putin este președintele Rusiei din 1999, iar regimul său a fost acuzat în mod repetat că a trucat alegeri prin eliminarea oricărei opoziții. Ultimul referendum, măsluit în mod grosier conform acuzelor Opoziției, cel din iulie 2021, i-a permis să rămână în funcție până în 2036.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.