HARTĂ. Ucraina este înconjurată, pe trei laturi, de forțele militare ale Rusiei. Cum sunt dispuse acestea / Cristian Diaconescu: „Marea Neagră este blocată militar și la nord, și la sud”


HARTĂ. Ucraina este înconjurată, pe trei laturi, de forțele militare ale Rusiei. Cum sunt dispuse acestea / Cristian Diaconescu: „Marea Neagră este blocată militar și la nord, și la sud”

Cristian Diaconescu, președintele PMP și fost ministru de Externe în guvernul Emil Boc (2), atrage atenția că la ora actuală statul ucrainean este înconjurată pe trei laturi de forțele militare ale Federației Ruse. „Marea Neagră este blocată militar și la nord, și la sud. De exemplu, Ucraina dacă în acest moment ar dori să exporte cereale, să spunem, n-ar putea folosi decât Portul Constanța”, a explicat fostul ministru de Externe, duminică, la B1 TV.

„Marea Azov, strâmtoarea Kerci sunt în acest moment practic sub control militar al Federației Ruse. Din partea de nord, Belarus, exerciții militare care sunt clar și ostentativ orientate spre Kiev, iar în partea de vest trupele masate de Federația Rusă arată cât se poate de clar prin toate elementele de dispozitiv militar… aici militarii știu mai bine cum stau lucrurile, dar din câte am înțeles inclusiv rezerve de sânge și spitalele sunt amplasate în zonă, îndeobște astfel de elemente logistice nu fac parte dintr-un exercițiu militar”, a mai afirmat Diaconescu.

O hartă realizată de BBC despre comasarea forțelor rusești – peste 100.000 – în jurul Ucrainei, arată limpede ce susține și Cristian Diaconescu, confirmând astfel îngrijorarea cancelariilor occidentale.

În același timp, în urmă cu două zile, Der Spiegel scria că serviciile de informaţii americane ar emis un avertisment urgent către aliaţii NATO cu privire la un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit informaţiilor obținute de publicația germană, atât Serviciul Secret al SUA, CIA, cât şi armata SUA, au informat, vineri, guvernul federal şi alte state NATO că, pe baza unor noi informaţii, există temeri că atacul ar putea avea loc miercurea viitoare, pe 16 februarie. Au fost descrise în mod specific rutele pentru invazia rusă, precum şi unităţile ruse individuale şi sarcinile pe care urmează să şi le asume. 

Politico scrie că a obţinut informaţii că și Joe Biden ar fi evocat ziua de 16 februarie în videoconferinţa avută vineri cu liderii europeni, între care preşedintele Klaus Iohannis. SUA consideră că o potenţială invazie va începe cu siguranţă cu un bombardament aerian şi ar putea include „un atac rapid” asupra Kievului, a declarat vineri un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

Cu toate acestea, nu  se poate spune sigur că atacul va avea loc, auzindu-se de mult timp că mijlocul lunii februarie ar fi momentul „oportun” pentru invazie. Mai mult decât atât, nu este exclus ca noua informaţie să fie răspândită de autorităţile din SUA, în mod deliberat, pentru a încurca planurile Rusiei.

Liderii occidentali au încercat în weekend să îl convingă prin mijloace diplomatice pe Vladimir Putin să renunțe la intențiile belicoase. Președintele SUA, Joe Biden, și cel al Franței, Emmanuel Macron, au discutat telefonic sâmbătă cu liderul de la Kremlin. Liderul american a jucat (încă) o dată cartea sancțiunilor pe care Occidentul le-ar putea aplica Rusiei în cazul unei invazii.

Dacă presa din Rusia subordonată Kremlinului încearcă, zilele acestea, să minimalizeze efectele unor astfel de sancțiuni (detalii AICI),  ambasadorul Rusiei în Suedia – Victor Tatarințev – a dat de înțeles că Rusiei nu-i pasă deloc de sancțiunile occidentale, utilizând chiar o expresie mai puțin civilizată care a șocat presa internațională în încercarea de a traduce verbul „a căca”

La Moscova va ajunge marți și cancelarul german, Olaf Scholz, pentru discuții cu Putin pe tema securității din Ucraina. Scholz se va afla astăzi la Kiev.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.