Perspectiva Ucrainei de a adera la NATO, pusă pe butuci. Dan Dungaciu atrage atenția că declarația ambasadorului ucrainean la Londra nu e o întâmplare. Kievul, prins în menghina generată de presiunile puse de Kremlin


Perspectiva Ucrainei de a adera la NATO, pusă pe butuci. Dan Dungaciu atrage atenția că declarația ambasadorului ucrainean la Londra nu e o întâmplare. Kievul, prins în menghina generată de presiunile puse de Kremlin

Analistul de politică externă Dan Dungaciu a atras atenția, într-o intervenție la Antena 3, că declarația ambasadorului Ucrainei la Londra, Vadym Prystaiko, potrivit căreia țara sa ar putea renunța la obiectivul de a adera la NATO nu a reprezentat o scăpare, respectiv o poziționare ce nu se află în vreun fel în concordanță cu ceea ce vrea să transmită Kievul, chiar dacă diplomatul și-a nuanțat poziția ulterior. Dungaciu a reliefat că în prezent se poartă negocieri la o intensitate sporită, Ucraina realizând că, dată fiind starea actuală de "semi-paralizie" în care se află întreaga țară, "pentru ea și pacea și războiul s-ar putea să aibă aceleași consecințe", economice, sociale, respectiv politice, iar astfel Kievul a înțeles că trebuie să facă concesiile necesare opririi conflictului cu Rusia. De asemenea, analistul de politică externă a precizat că Moscova a înțeles că amenințarea cu invazia ar putea fi extrem de eficientă în actualele negocieri. 

Redăm analiza lui Dan Dungaciu:

"Tot ceea ce vedem acum în Ucraina e un semnal foarte limpede că invazia nu se va produce. Altminteri spus, negocierile se petrec astăzi cu o viteză mai rapidă decât niciodată. Iar ceea ce s-a întâmplat astăzi la Kiev după întâlnirea dintre cancelarul german și președintele ucrainean e fără precedent. Cancelarul german a declarat că președintele Ucrainei l-a asigurat că regiunea Donbas va avea un statut special și că acolo se pregătesc alegeri. E un semn foarte important, pentru că asta e una dintre mizele negocierilor din Formatul Normandia. Vă reamintesc că această clarificare a statutului Donbasului va pune punct oricăror discuții de până acum, pentru că asta va fi soluția convenabilă și SUA și europenilor și rușilor, apropo de neextinderea NATO în Ucraina, neintegrarea Ucrainei în NATO și UE. Negocierile în acest punct sunt fără precedent. Faptul că un ambasador al Ucrainei în Marea Britanie iese public și ne spune că s-ar putea ca Ucraina să nu mai adere la NATO nu e o întâmplare. Dacă acel ambasador al Ucrainei ar fi făcut aceste declarații fără a se consulta cu centrala, atunci în a doua clipă ar fi fost rechemat la Kiev. El nu a fost rechemat la Kiev. Asta înseamnă foarte clar că Ucraina transmite din ce în ce mai acut mesaje că se pregătește de o negociere și că încăpățânarea ei de până acum ar putea să fie temperată".

"E o situație suprarealistă aceea că Ucraina are în prezent o poziție mai apropiată de cea a Federației Ruse față de iminenta invazie. Suprarealismul acesta desigur că în relațiile internaționale trebuie să aibă o explicație. Explicația este că în acest moment Ucraina înțelege că pentru ea și pacea și războiul s-ar putea să aibă aceleași consecințe. E ca în teorema lui Thomas pe care o folosesc sociologii: un lucru fals perceput ca fiind real devine real prin consecințe. Altminteri spus, dacă toți credem că invazia va avea loc, deci percepem asta ca pe o realitate, atunci se întâmplă ceea ce vedem în Ucraina, afacerile se opresc, bursele cad, lumea intră în panică, cursele aeriene de blochează. Ucraina intră într-o stare de semi-blocaj, de semi-paralizie. Consecințele sunt pentru Ucraina la fel de grave precum cele ale unei invazii propriu-zise, întrucât sunt puse în criză și economia și starea socială, dar și scena politică, pentru că domnul Zelenski se află la 2% distanță de Poroshenko în sondaje. Ce vreau să spun e că Ucraina înțelege că nu se poate opune unor presiuni ce vin și de la Washington și de la Berlin și din Paris și din Marea Britanie și chiar și din Polonia, ca să nu mai spun de la Moscova. Kievul a înțeles că trebuie să facă concesii. Ce vedem acum e pregătirea pentru concesii. Domnul cancelar al Germaniei s-a dus acolo și nu se poate întoarce cu mâna goală. Vedem în același timp că se deschide pușculița cu bani. Altminteri spus, Ucraina va primi sprijin economic, dar doar dacă va face concesiile necesare pentru a opri războiul. E un război care nu are șanse să se deruleze, dar amenințarea cu invazia se pare că e extrem de eficientă în negocierile care se poartă, iar Ucraina e unul dintre subiectele negociate, nefiind în niciun caz singurul subiect. Dacă Ucraina, începe să cedeze, evident că iminența invaziei începe să nu mai fie un subiect chiar atât de important".

Amintim că declarația ambasadorului Ucrainei la Londra, Vadym Prystaiko, potrivit căreia țara sa ar putea renunța la intenția aderării la NATO pentru a evita un război cu Rusia a fost ulterior nuanțată de diplomat.

Inițial, BBC l-a citat pe ambasador spunând că Ucraina poate renunța la intenția de a intra în NATO, ceea ce ar reprezenta o concesie majoră făcută Moscovei ca un răspuns la masarea trupelor rusești la granița cu țara sa.  

Ca reacție, Prystaiko a precizat că articolul din BBC a fost rezultatul unei neînțelegeri.  

Ulterior, Ambasada Ucrainei la Londra a lansat un scurt comunicat prin care a subliniat că nu se pune problema renunțării la perspectiva aderării la NATO.  

"După mai multe interpretări, clarificăm că nu există vreo schimbare în privința planurilor de aderare la NATO. Această chestiune e reglementată în mod clar în Constituția Ucrainei. În condițiile în care nu avem statutul de membru în prezent, Ucraina ia în considerare identificarea altor forme de acorduri bilaterale pentru a se evita războiul", a transmis Ambasada Ucrainei la Londra pe Twitter. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.