SUA și-au închis Ambasada de la Kiev. Anunțul făcut de Blinken


SUA și-au închis Ambasada de la Kiev. Anunțul făcut de Blinken

SUA au luat decizia de a-și închide ambasada de la Kiev și de a-și reloca temporar în Lviv personalul diplomatic rămas în țară, conform unui anunț făcut de secretarul de stat Anthony Blinken. Lviv este un oraș aflat în proximitatea graniței Ucrainei cu Polonia, în țara ultim menționată fiind prezente trupe americane.

"Am ordonat aceste măsuri pentru un singur motiv: siguranța staff-ului diplomatic. De asemenea, lansăm un îndemn ferm către cetățenii americani din Ucraina să părăsească țara de urgență", a mai zis Blinken. 

"Aceste precauții nu subminează sprijinul pe care-l oferim Ucrainei. Angajamentul nostru față de suveranitatea și integritatea Ucrainei rămâne neclintit", a precizat Blinken. 

"De asemenea, continuăm eforturile de a identifica o soluție diplomatică și păstrăm legătura cu guvernarea de la Moscova în urma apelului telefonic dintre președintele Biden și președintele Putin, respectiv în urma discuțiilor pe care le-am purtat cu ministrul de Externe Lavrov", a completat secretarul de stat american.

"Calea diplomatică rămâne disponibilă dacă Rusia alege să se implice cu bună credință. Așteptăm momentul în care condițiile permit ca personalul diplomatic să se întoarcă la Ambasada din Kiev", a adăugat Blinken. 

Decizia de astăzi privind ambasada de la Kiev vine la câteva zile după ce SUA și-au retras cea mai mare parte din angajații din Ucraina și au anunțat că serviciile consulare se suspendă. Departamentul de Stat a completat că vor fi gestionate doar serviciile consulare urgente de către staff-ul stabilit în Lviv. 

De asemenea, Washington a lansat în repetate rânduri apeluri către cetățenii americani de a părăsi Ucraina de urgență, avertizând că o invazie rusească poate începe cât de curând, chiar săptămâna aceasta. 

"Ceea ce încercăm să facem public e să fim transparenți față de cetățenii americani, transmițându-le că trebuie să părăsească Ucraina de urgență, întrucât, în ipoteza unei invazii, nu se va desfășura o evacuare militară", a spus pentru CNN consilierul pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan. 

Îngrijorarea cu privire la siguranța diplomaților americani a crescut în ultimele zile, în special după ce oficiali din administrația Biden au spus că Rusia poate începe invazia prin bombardamente aeriene și lansarea de rachete, ceea ce ar produce victime inclusiv printre civili. Totodată, capitala Ucrainei e poziționată la 2 ore de granița cu Belarus, ceea ce a stârnit îngrijorări, întrucât Rusia a continuat să sporească prezența militară inclusiv în acea zonă. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.