BBC. Novak Djokovic rupe tăcerea pentru prima oară de la expulzarea din Australia. „Nu am fost niciodată împotriva vaccinării” / „Sunt pentru libertatea de a alege ce să introduci în organism. (…) Sunt gata să sacrific și alte turnee importante pentru acest crez”


BBC. Novak Djokovic rupe tăcerea pentru prima oară de la expulzarea din Australia. „Nu am fost niciodată împotriva vaccinării” / „Sunt pentru libertatea de a alege ce să introduci în organism. (…) Sunt gata să sacrific și alte turnee importante pentru acest crez”

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru BBC, cel mai important jucător de tenis al momentului, sportivul sârb Novak Djokovic, a vorbit, pentru prima oară despre aventura australiană, din ianuarie, când, după un crâncen „război” cu autoritățile, câștigat inițial în justiție, a fost expulzat. Nu pentru că nu ar fi întrunit condițiile medicale solicitate pentru a participa la turneu, ci pentru că autoritățile australiene au considerat că este un „talisman” al mișcării anti-vax și un posibil exemplu prost pentru publicul australian, supus unor restricții severe în contextul combaterii răspândirii COVID-19.

În mod surprinzător, în interviul pentru BBC, Djokovic s-a delimitat de mișcările anti-vacciniste care îl revendicaseră drept simbol, precizând că nu este împotriva vaccinării, ci este pentru libertatea de a alege în privința a orice introduci în organism. 

El a mai spus că este pregătit să sacrifice participarea la cele mai importante competiții din tenis din acest an, gen Wimbledon sau Roland Garros, pentru că poziția în ceea ce privește vaccinarea sa a rămas, deocamdată, neschimbată. Nu exclude însă categoric posibilitatea de a se vaccina la un moment dat, în viitor, gândindu-se la asta, pentru că „toți încercăm să găsim cea mai bună soluție colectivă pentru a pune capăt Covidului”.

„Sunt conștient că acesta este prețul pe care urmează să-l plătesc”, a precizat sportivul sârb în vârstă de 34 de ani, câștigător a 20 de titluri de Grand Slam și numărul 1 mondial pentru un record de 345 de săptămâni în total.

Viza australiană a lui Novak Djokovic a fost anulată -  în cele din urmă, după înfruntarea din justiție și după un șir de neclarități în ceea ce privește testarea sa din decembrie din care rezulta că este infectat cu COVID-19, izolarea și apoi deplasarea în străinătate înainte de a ajunge în Australia – de însuși ministrul Imigrației, Alex Hawke, pentru a preîntâmpina „neliniștea publicului” și pentru a nu încuraja sentimentele anti-vaccinare. 

„Nu am fost niciodată împotriva vaccinării”, a declarat Djokovic  în interviul pentru BBC, confirmând că a fost vacccinat în copilărie, dar precizând că „întotdeauna am susținut libertatea de a alege ce să-mi introduc în organism”. 

„Acest principiu este mai important decât orice titlu sau orice turneu”, a răspuns ferm Djokovic întrebărilor despre pierderile pe care le presupune refuzul său de a se vaccina. 

„Întotdeauna am fost un susținător înfocat al stării de bine, al sănătății și nutriției sănătoase”, a mai spus jucătorul de tenis, explicând că decizia de a nu se vaccina a fost influențată în mare parte de impactul pozitiv pe care l-au avut asupra sa ca sportiv schimbarea dietei și a timpului alocat somnului.

„Știu că, la nivel global, se depun eforturi uriașe pentru a opri răspândirea acestui virus și sper ca, în viitorul apropiat, să i se vină de hac. Și vaccinarea este probabil cel mai mare efort care se face în acest sens. Și respect asta. Dar mereu am susținut libertatea de a alege ce să-ți introduci în organism. (…) Eu, ca sportiv de elită, mereu am fost extrem de riguros în ceea ce privește informațiile despre suplimentele alimentare, mâncarea, apa pe care o beau etc. Tot ce intră în corpul meu ca și combustibil este bazat pe toate informațiile pe care le pot obține. Și în felul ăsta am decis să nu mă vaccinez”, a mai explicat Djokovic într-o admirabilă limbă engleză și deosebit de coerentă. (citiți interviul integral AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.