Autoritățile americane au descoperit o înșelătorie elaborată care folosea furtul de identitate a unor cetățeni americani pentru a păcăli companiile să angajeze de la distanță lucrători IT nord-coreeni. Urmările


Autoritățile americane au descoperit o înșelătorie elaborată care folosea furtul de identitate a unor cetățeni americani pentru a păcăli companiile să angajeze de la distanță lucrători IT nord-coreeni. Urmările

O anchetă a autorităților americane a dus la o descoperire tulburătoare – o înșelătorie elaborată care a implicat furtul de identitate a unor americani pentru a păcăli firmele să angajeze de la distanță lucrători IT nord-coreeni, ceea ce a adus un profit de mai multe milioane de dolari regimului comunist de la Phenian. 

Un rechizitoriu al Departamentului de Justiție susține că un cetățean american, un cetățean ucrainean și trei nord-coreeni au furat identitățile a peste 60 de americani în perioada 2020-2023 pentru a asigura locuri de muncă la distanță pentru nord-coreeni în companiile din Statele Unite.

Schema a fost facilitată de Christina Marie Chapman, în vârstă de 49 de ani, din Litchfield Park, Arizona, care s-a ocupat de găsirea de locuri de muncă la distanță pentru nord-coreeni, în unele cazuri primind laptopuri în numele lor și ajutându-i să se conecteze la rețelele IT ale angajatorilor.

Rechizitoriul susține că Chapman „s-a angajat într-o schemă care a compromis peste 60 de identități de persoane din SUA, a afectat peste 300 de companii din SUA (…) a creat obligații fiscale false pentru mai mult de 35 de persoane din SUA și a generat venituri de cel puțin 6,8 milioane de dolari care urmează să fie virate pentru străinătate”. 

Ca urmare, Christina Marie Chapman este acuzată de conspirație la fraudarea Statelor Unite, de comiterea de fraudă electronică și fraudă bancară, de furt de identitate în formă agravantă, respectiv de spălare de bani. 

Alt acuzat din acest caz, care este deja arestat, e cetățeanul ucrainean Oleksandr Didenko din Kiev, care ar fi administrat un serviciu online numit „UpWorkSell”, prin care a vândut identitățile cetățenilor americani folosite de nord-coreeni pentru a-și asigura locuri de muncă la companiile din America. Cei trei nord-coreeni sunt numiți Jiho Han, Haoran Xu și Chunji Jin, alături de un al patrulea bărbat pe nume Zhonghua, care îi supraveghea. 

Rechizitoriul precizează însă că aceste nume ar fi mai degrabă niște pseudonime. Ceea ce face cazul și mai grav este faptul că lucrătorii „sunt legați de Departamentul Industriei Munițiilor din Coreea de Nord, care supraveghează dezvoltarea rachetelor balistice, producția de arme și programele de cercetare și dezvoltare ale RPDC”. 

Procurorul general adjunct al Statelor Unite – Nicole Argentieri – a spus că acest dosar „ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru companiile americane și agențiile guvernamentale care angajează lucrători IT de la distanță”, mai ales că lucrătorii nord-coreeni probabil au furat informații de proprietate de la angajatori. 

„Faptul că o femeie care își trăiește viața liniștită la periferia orașului Phoenix se poate încurca atât de mult în așa ceva indică clar că adversarii noștri devin mai sofisticați și mai ascunși”, a avertizat Akil Davis, agentul special responsabil de biroul FBI din Phoenix (detalii AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.