FOTO. Forțele ruse ar fi bombardat o grădiniță din estul Ucrainei, distrugând un perete și rănind mai multe persoane / Separatiștii proruși acuză însă că trupele ucrainene ar fi deschis focul


FOTO. Forțele ruse ar fi bombardat o grădiniță din estul Ucrainei, distrugând un perete și rănind mai multe persoane / Separatiștii proruși acuză însă că trupele ucrainene ar fi deschis focul

Dean O'Brien, fotograf britanic freelancer care documentează conflictul din Donbas de mai bine de zece ani, publică pe pagina sa de Twitter imagini cu o grădiniță din Stanytsia, o micuță localitate din regiunea Lugansk (sud-estul Ucrainei), care ar fi fost lovită, joi dimineață, de un obuz. 

O'Brien opinează că lovitură ar aparține forțelor ucrainene, în vreme ce Ukraine Information Army arată că :Invadatorii ruși au tras într-o grădiniță din Stanytsia, Luhansk. Pe 17 februarie, la ora 09:04, o clădire în care era o grădiniță a fost bombardată și lovită direct de un obuz. La grădiniță erau copii în momentul bombardamentului. Din primele informații, două femei au suferit contuzii”.

Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE, care monitorizează situația în zonă, a confirmat despre producerea unor incidente de-a lungul liniei de demarcație dintre regiunea controlată de rebelii sprijiniți de Rusia și teritoriile unde se află forțele guvernamentale.

O sursă diplomatică a confirmat pentru Reuters că în zonă au fost mai multe bombardamente. Incidentele au avut loc joi, dar nu este clar cine le-a provocat.

Atacurile din estul Ucrainei alimentează teoriile potrivit cărora rușii caută un pretext pentru a declanșa intervenția militară.

Interfax Ucraina relatează că „mercenari ruși" ar fi efectuat tiruri asupra unei gări din regiunea Luhansk, bombardând un depou de locomotive și o grădiniță. 

SUA au acuzat, miercuri, Rusia că este pe cale să creeze pretexte pentru a putea ataca Ucraina, denunţând în special acuzaţiile recente de genocid în teritoriile separatiste ucrainene pro-ruse exprimate recent de preşedintele Vladimir Putin.

„Conform avertismentelor noastre din ultimele săptămâni, vedem numeroase poveşti în presă ale oficialilor ruşi şi ale mass-media ruse, fiecare dintre acestea putând fi folosită ca pretext pentru o invazie", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Separatiştii din estul Ucrainei, care sunt sprijiniţi de Rusia, au anunţat primii, joi, că forţele guvernamentale ucrainene ar fi deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, acuzaţia fiind însă respinsă de Kiev. Rebelii proruşi au adăugat că în prezent încearcă să stabilească dacă există eventuale victime.

Potrivit agerpres.ro, acuzaţia a fost făcută într-o declaraţie emisă de reprezentanţi ai autoproclamatei 'Republici Populare Lugansk'. Documentul menţionează că forţele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade şi o mitralieră în patru incidente separate înregistrate joi.

„Forţele armate ale Ucrainei au încălcat cu cruzime regimul de încetare a focului, utilizând armament greu care, conform Acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retras'', arată declaraţia respectivă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.