"Nu e normal ca prezența NATO în România să fie adecvată noii normalități?". Dungaciu, precizare-cheie în legătură cu discursul lui Stoltenberg


"Nu e normal ca prezența NATO în România să fie adecvată noii normalități?". Dungaciu, precizare-cheie în legătură cu discursul lui Stoltenberg

În contextul în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit miercuri, 16 februarie, despre noua normalitate în privința componentei de securitate europeană, Rusia fiind din ce în ce mai agresivă în încercarea de a intimida alte țări cu scopul de a-i fi acceptate revendicările, analistul de politică externă Dan Dungaciu a precizat, la Digi24, că Alianța Nord-Atlantică ar trebui să sporească substanțial prezența militară în sudul flancului estic, ceea ce ar include, desigur, România și Marea Neagră. Dan Dungaciu a precizat că a existat și există o discrepanță în ceea ce privește prezența militară în nordul flancului estic al NATO și prezența militară în sudul flancului estic. 

"Din păcate, România a fost pe o poziție inferioară strategic vorbind, este de multă vreme, inclusiv după 2014, cu prezența NATO în henț, adică întărită în zona baltică și în Polonia, în timp ce în România e o prezență de tip 'tailored', adică adecvată. Deci noi nu avem o prezență în termeni de batalioane permanente care să staționeze în România, ci doar forțe de rotație. Din această perspectivă, ceea ce se întâmplă acum, în legătură cu disponibilitatea Franței (de a trimite trupe și alte capabilități militare - n.red.), trebuie menționat că a fost transmisă la nivel NATO, dar încă nu s-a luat decizia politică la nivel Alianței Nord-Atlantice. E doar o disponibilitate pe care noi ne-am exprimat-o, iar domnul Stoltenerg ne-a dat semnalul că probabil în primăvară se va lua decizia politică. Dacă se va întâmpla asta, sudul flancului estic al NATO va echivala într-un fel nordul flancului estic, adică va fi o prezență 'enhanced' de jure sau de facto, chiar dacă nu va fi efectiv o prezență enhanced, dar vom egaliza și noi puțin prezența din Baltica, ceea ce ar fi, după părerea mea, obligatoriu, pentru că în discursul domnului Stoltenerg se vorbea despre o nouă normalitate, adică o Rusie agresivă. Atunci dacă e o nouă normalitate, nu e normal ca prezența NATO în România, la Marea Neagră, să fie adecvată noii normalități? Ar fi absurd ca prezența NATO să fie mai acută în Baltica decât în Marea Neagră, când noi spunem că noua normalitate e în jurul Mării Negre. Din acest punct de vedere, cred că România are în această perioadă de negociat politic această temă și trebuie chiar să fie puțin mai asertivă, pentru că discrepanța dintre discurs și realitate nu ar trebui să fie totuși atât de mare. Dacă Stoltenberg recunoaște o nouă normalitate, hai să adecvăm și noi activitatea NATO în funcție de noua realitate care s-a construit. Nu ne putem face că n-o vedem! (...) Sper ca de data asta Madridul să fie de bun augur pentru România. A mai fost un Summit la Madrid în care România n-a avut neapărat câștig de cauză. Dar cred că aceasta e o bătălie pe care România trebuie să o poarte de ieri și sunt convins că ea o poartă chiar cu o oarecare asertivitate", a zis Dan Dungaciu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.