"Inclusiv România se află într-o situație de agresiune!". Cristian Diaconescu pune punctul pe i cu privire la abuzurile comise de Rusia


"Inclusiv România se află într-o situație de agresiune!". Cristian Diaconescu pune punctul pe i cu privire la abuzurile comise de Rusia

Cristian Diaconescu, președinte al PMP și fost ministru de Externe, a declarat miercuri seară, la Digi24, că nu doar Ucraina se află sub agresiunea rusească, ci și România, dar din altă perspectivă, subliniind în acest sens că Rusia a blocat jumătate din Marea Neagră, fiind astfel împiedicat accesul țării noastre. 

"În orice moment se poate produce atacul (împotriva Ucrainei - n.red.). În altă ordine de idei, probabil că sunt diverse dislocări și redislocări. Se oscilează între 130 de mii și 150 de mii de militari în zonă care sunt în poziții de luptă. Situația e extrem de complicată. Mie mai grav mi se pare că jumătate din Marea Neagră este blocată, Marea Azov este blocată. Inclusiv România, din punctul de vedere al dreptului internațional, se află într-o situație de agresiune, pentru că nu are acces direct și suveran, conform regulilor dreptului mării, în Marea Neagră", a zis Diaconescu. 

De asemenea, Cristian Diaconescu a atras atenția că este vorba și despre o interdicție a accesului aerian, nu doar naval. 

"Avem mare liberă, mare teritorială, zonă economică exclusivă, mare teritorială pe niște delimitări spațiale care generează anumite drepturi și obligații privind tranzitul, privind inclusiv prezența pentru 21 de zile a forțelor militare navale ale altor state în afara celor riverane. Sunt foarte multe prevederi. Există Convenția de la Montreux în legătură cu accesul prin strâmtori și multe alte prevederi care intră în zona dreptului mării și care pur și simplu nu pot fi oprite printr-o intervenție militară exclusivă. Nu se poate! E vorba și despre tranzitul aerian în egală măsură. Ani de zile am funcționat, de exemplu Marea Neagră, pe zona de interdicție totală, aeriană și navală, pe o decizie unilaterală a unui stat. Sunt aspecte care nu pot fi considerate în afara oricăror efecte și evident a unor reacții", a conchis Cristian Diaconescu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.